Когось любили, а хтось накивав п'ятами. Чим відзначилися і де поділися всі керівники обласної міліції

Когось любили, а хтось накивав п'ятами. Чим відзначилися і де поділися всі керівники обласної міліції
  • «Я написав рапорт і пішов з посади, коли Янукович став президентом у 2010 році, — пригадав Віталій Максимов. — Честь офіцера не дозволила мені залишатись на цій посаді, коли двічі судимий буде керувати нашою державою. Хоча і пропонували залишитись…»
  • Крім Віталія Максимова, в обласної міліції за часів Незалежності було майже півтора десятка керівників. Одні запам'яталися позитивно, інші не зовсім. Чим відзначилися на посаді, аналізуємо.

«20 хвилин» поцікавились долею всіх очільників міліції за часів Незалежної України, які керували на Тернопільщині. Нам вдалось поспілкуватись з кількома генералами та розпитати, де вони зараз, чим займаються і які найрезонансніші справи їм найбільше запам’ятались. Декого з очільників міліції вже, на жаль, немає серед живих. Дехто круто повернув життя і зараз опинився у політиці. Хтось знайшов себе в охоронній справі, а хтось працює адвокатом. Словом, читайте…

Перший керівник міліції за часів Незалежності

Хмель (Хміль*) Василь Опанасович (Афанасійович)

Керував міліцією Тернопільщини в 1990-1992 рр.

Відео дня

Народився 10 лютого 1940 року у с. Сталево Кіровоградської області. В органах внутрішніх справ з 1962 р. У різні роки закінчив Івано-Франківську спецшколу міліції та Одеський державний університет ім. Мечнікова. Від 1984 до 1990 рр був заступником начальника УВС в Тернопільській області, а потім до 1992 р. очолював обласне управління внутрішніх справ. Опікувався розвитком добровільного спортивного товариства «Динамо».

У 1992 р. його призначили начальником УВС в Кіровоградській області — з цієї посади пішов на пенсію у 1995 р. Нагороджений медалями «За бездоганну службу» трьох ступенів та «50 років радянської міліції». Пройшов шлях від простого слідчого до начальника УМВС.

Помер 24 жовтня 2008 року у м. Кіровограді, де і похований на міському кладовищі.

* У різних джерелах прізвище і по-батькові зазначені по різному.

Його називали народним генералом

Подсаднюк Роман Олександрович, генерал-майор міліції 

Керував міліцією Тернопільщини від 28 грудня 1992 до 23 березня 1998 рр.

Народився 14 квітня 1947 року у селі Мельниця-Подільська Борщівського району Тернопільської області. Навчався в Івано-Франківській спеціальній школі міліції МВС СРСР, після закінчення якої залишився у навчальному закладі працювати викладачем воєнних дисциплін. У 1971 році був призначений на посаду слідчого в органах внутрішніх справ Тернопільської області. Після закінчення у 1976 році Академії МВС СРСР Романа Подсаднюка направили на роботу в Гусятинський районний відділ внутрішніх справ Тернопільської області на посаду старшого інспектора відділу боротьби з розкраданням соціалістичної власності. У тому ж році його перевели на посаду заступника начальника Бучацького РВВС по оперативній роботі, де працював до 1981 року. У 1981-1991 роках Роман Олександрович працював начальником Козівського райвідділу міліції, а з грудня 1991 до вересня 1992 року – начальником відділу кримінальної служби УВС Тернопільської області, згодом – заступником начальника УВС. З грудня 1992 року до 1998 року Р.О.Подсаднюк очолював УВС Тернопільської області. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, відзнакою МВС України „Хрест Слави”, медаллю „За бездоганну службу” трьох ступенів.

Роман Подсаднюк був першим генералом тернопільської міліції із Західної України і все своє життя присвятив службі в органах.

— Він був великим професіоналом і цього завжди вимагав від своїх підлеглих, — розповів тодішній перший заступник начальника УМВС в області Юрій Пілюков. — Мабуть, важко оцінити роль цієї людини у становленні правоохоронної системи. Роман Олександрович Подсаднюк пройшов свій шлях достойно, гідно – від сержанта до генерала. Він – перший генерал тернопільської міліції часів Незалежності. Тернополяни по праву називають його "народним генералом", бо йому довіряли, любили та поважали як колеги, так і звичайні городяни.

Слідами батька пішли два сини народного генерала.

Важка недуга вирвала його із життя 23 березня 1998 року. Йому тоді було лише 51. На стіні будинку на вул. Стадникової у Тернополі, де проживав Роман Подсаднюк, встановили барельєф. Там завжди є квіти і горять лампадки.

Тричі призначали очільником міліції Тернопільщини

Максимов Віталій Вікторович, генерал-лейтенант міліції 

Керував тернопільською міліцією 08.05.1998  – 11.02.2000 рр., 14.07.2001 –12.12.2003 рр., 23.05.2007 – 22.03.2010 рр.

Народився 28 сiчня 1955 року в Чернівцях. Має дві вищі освіти. Закінчив Чернівецький державний університет (1980 р.) за спеціальністю правознавство та Київську школу МВС СРСР (1987 р.). Кандидат юридичних наук.

Почав свій робочий шлях регулювальником радіоапаратури у Чернівецькому виробничому об'єднанні «Електронмаш». З листопада 1980 р. прийшов на службу в міліцію. За час служби в ОВС пройшов всі щаблі служби карного розшуку, починаючи з інспектора розшуку до начальника УКР.
Керував міліцією чотирьох областей Західної України: Чернівецької, Закарпатської, Львівської та Тернопільської. У 2010 р. звільнено зі служби в запас за досягнення віку. Вже перебуваючи на пенсії, працював у Рівному та Хмельницькому і в Тернополі – керував безпекою банку «Райффайзен банк Аваль».

У 2002 р., перебуваючи на посаді начальника УМВС в Тернопільській області, уперше в історії Тернопільської міліції очолив виборчий штаб і особисто брав участь у виборчій компанії до органів місцевого самоврядування. Був обраний депутатом до обласної ради, де виконував обов'язки голови комісії по законності.

Одружений, має двох дітей та онуків. Захоплюється футболом, волейболом, баскетболом, грою в преферанс.

 — Це єдина область, де був керівником тричі,  — в історії Україні таких прецедентів не було, — розповів нам телефоном Віталій Максимов. — Чудовий край, я прожив на Тернопільщині від 1997 до 2018 року. Мені дуже приємно, що тернопільська  міліція була завжди першою або в однією з перших за всіма показниками оперативно-розшукової діяльності. І, звичайно, на висоті був мій рідний карний розшук.

Одним з найрезонансніших злочинів, які вдалось «розкрутити», пригадував затримання вбивці Громова. Лише на Тернопільщині було 6 доведених епізодів вбивства, а на території України — понад 20 замовних вбивств. Громова суд засудив до довічного ув’язнення. Ще одна резонансна справа -  наприкінці 1998 р. виїжджав вночі, коли затримували групу з Молдови, що скоїли на Тернопільщині близько 6, а в Україні понад 20 розбійних нападів. Бандити були зухвалими, нахабними і озброєними по повній. Коли їх затримували – відстрілювались.

 — Я написав рапорт і пішов з посади, коли Янукович став президентом у 2010 році, — пригадав Віталій Максимов. — Честь офіцера не дозволила мені залишатись на цій посаді, коли двічі судимий буде керувати нашою державою…

Два роки тому Віталій Максимов переїхав до Чернівців. Там, каже співрозмовник, проживали його діти й онуки. Під час виборчої кампанії були пропозиції очолювати обласні осередки. Каже, відмовився, бо, на жаль, вся політеліта зараз на грошах. Пропонували й посади у вищих ешелонах влади, але коли на листку писали суму, яку потрібно заплатити, на цьому розмову, каже, закінчував. Зараз займається домашнім господарством та насолоджується статусом батька і дідуся.

Наймолодший в Україні: звання генерала отримав в 41 рік

Бортняк Федір Всеволодович, генерал-майор міліції 

Керував тернопільською міліцією двічі: 04.10.2004 – 24.01.2005 рр., 14.06.2010 - 16.01.2012 рр.

Народився 11 грудня 1963 селі Свіршківці Чемеровецького району на Хмельниччині. 1986 закінчив Київський державний університет ім. Т.Г. Шевченко. Службу в органах внутрішніх справ розпочав на Тернопільщині, де пройшов шлях від інспектора з працевлаштування приймальника-розподільника до керівника в управлінні адміністративної служби міліції. У 2003 році був призначений заступником начальника відділу міліції УМВС України в Рівненській області, потім став першим заступником начальника, а в жовтні 2004 р Федір Бортняк повернуся на Тернопілля, як керівник обласної міліції.

В 2005 - 2007 роках працював старшим викладачем кафедри адміністративної діяльності Київського національного університету внутрішніх справ. Очолив управління МВС в Черкаській області. Викладацьку діяльність продовжив після звільнення з керівної посади. Наказом міністра внутрішніх справ України від 14 червня Федір Бортняк призначений керівником тернопільської міліції.

 — Перше звання старшина міліції у 1986 р я отримав у Тернополі, і останнє генерал-майор міліції — також у Тернополі в 2004 році, — поділився з «20 хвилин» Федір Бортняк.  

Звільнення Федора Бортняка було гучним — у зв’язку з інцидентом, який стався в Хмельницькій області. Тоді співробітник міліції за кермом автомобіля скоїв ДТП, в якій загинула людина. Принаймні таку версію тоді озвучили на офіційному рівні. Перед цим Бортняк написав рапорт про звільнення.

Нагадаємо, 31 грудня службовий автомобіль ОДА, якою тоді керував одіозний Валентин Хоптян, спричинив ДТП на Хмельниччині. У результаті ДТП одна людина загинула, ще двоє потрапили до лікарні. У результаті розслідування співробітники Головного слідчого управління МВС тоді встановили, що один з представників місцевого керівництва ДАІ під час цієї ДТП перебував за кермом службового автомобіля. 
Після звільнення з органів міліції Федір Бортняк очолював фініснпекцію Тернопільщини, а з 2015 р – начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Тернопільській області.

Після Тернополя — пікети, маєтки і скандали

Пісний Василь Михайлович, генерал–майор міліції

Керував тернопільською міліцією 28.02.2005 – 24.01.2007 рр.

Народився 2 січня 1963 р. у с. Лопушани Зборівського району. Помер 28 січня 2021 року від ускладнень після перенесеного коронавірусу.  

Від листопада 2004 року — начальник управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) УМВС України у Тернопільській області, а вже у березні 2005-го обійняв посаду начальника УМВС України в області. Від 2007 року очолив Управління з розслідування особливо важливих справ Державної податкової адміністрації Західного регіону. У 2010 році був обраний депутатом Львівської обласної ради VI скликання (від політичної партії «Фронт змін», керував комісією з питань законності, дотримання прав людини та військових проблем. У квітні 2013 р.  — березні 2014-го обіймав посаду першого заступника голови Львівської облради. Згодом очолював Департамент по боротьбі з економічною злочинністю МВС України, його призначення супроводжувалось акціями протесту у Львові. З 1 вересня 2015 року до 3 червня 2019 р. — заступник начальника ГУ боротьби з корупцією та оргзлоинністю СБУ.

Дружина, Костик Ольга — підприємець, якій належить готель у центрі Львова «Наталія 18» (за іншими даними, подарунок доньці Наталії на 18-річчя, орієнтовна вартість якого — більше 10 млн. $), готельно-відпочинковий комплекс «Колиба» у Брюховичах з територією понад 10 га та ресторан «Форос» у Львові. Офіційно Пісний був розлучений з Ольгою Костик ще з початку 2000-х, однак за інформацією Zaxid.net, вони продовжували жити і вести спільне господарство як подружжя.

19 листопада 2015 року, під час засідання антикорупційного комітету ВРУ, Василь Пісний отримав удар ногою у голову від тодішнього нардепа Володимира Парасюка. Перед цим Парасюк надав членам комітету відомості про корупційні дії Василя Пісного. Той написав на депутата заяву до Генпрокуратури, яка відкрила кримінальне провадження за погрозу або насильство щодо працівника правоохоронного органу. Депутат Парасюк тоді вибачився перед суспільством за бійку і заявив, що готовий нести відповідальність.

Від очільника міліції – до голови РДА і райради

Поліщук Василь Кіндратович, генерал–лейтенант міліції

Керував тернопільською міліцією 3,5 місяці – від 23.03  до 10.06.2010 рр.

Народився 15 лютого 1958 року в селі Писарівка Калинівського району Вінницької області. Освіта вища - Київська вища школа МВС СРСР - правознавство, юрист, Академія МВС РФ м. Москва - організація правоохоронної діяльності. З 1979 по 2010 роки - проходив службу в органах внутрішніх справ. За даний період пройшов шлях від державтоінспектора до начальника управління МВС України у Вінницькій області, начальник УМВС у Тернопільській області.

З вересня 2010 по серпень  2011 року обіймав посаду заступника гендиректора з правових питань концерну "Поділля" м.Вінниця. З 1 вересня 2011 року - призначений головою Калинівської районної державної адміністрації Вінницької області, де працював до лютого 2013 року. 27 листопада 2015 року - обраний головою районної ради 7 скликання. За 2019 рік заповнював декларацію як голова Калинівської районної ради.

Тікав через вікна міліції у ніч гніву

Сак Віктор Миколайович, генерал–майор міліції

Керував тернопільською міліцією 23.02.2012  –26.02.2014 рр.

Віктор Сак народився 1968 року в Баришівському районі Київської області. За спеціальністю правознавець, управлінець у сфері правопорядку. Закінчив Національну академію внутрішніх справ України, магістратуру управління цього навчального закладу. Службу в органах внутрішніх справ розпочав з 1989 року, пройшовши шлях від міліціонера роти патрульної служби до заступника начальника департаменту міліції громадської безпеки – начальника управління охорони громадського порядку МВС України. Віктор Сак очолював Броварський міський відділ міліції в Київській області, Солом'янське та Деснянське районні управління органів внутрішніх справ у Києві.
Полковника міліції Віктора Сака призначили начальником обласної міліції 23 лютого. А 28 лютого його представив особовому складу тернопільської міліції тодішній міністр внутрішніх справ, генерал внутрішньої служби Віталій Захарченко. Міністр тоді дав завдання новому керівнику тримати під контролем те, наскільки чітко підлеглі виконують поставлені завдання. Ще у 2013 році він гучно заявляв, що «На Тернопільщині — найнижчий рівень злочинності в Україні». Вже через рік утік з Тернопільщини.

У лютому 2014 р. надійшла інформація від тодішнього нардепа Михайла Головка (нині голова облради – прим. авт.), що Віктор Сак накивав п’ятами з Тернопільщини.

Нардеп тоді повідомив, що внаслідок пікетування адмінбудівель у Тернополі була застосована вогнепальна зброя проти мітингувальників. Дозвіл на використання цієї зброї дав, нібито, сам очільник УМВС. Це, нагадаємо, відбувалось в час Революції Гідності. Коли у Тернополі горіли адмінбудівлі, в тому числі і приміщення міськвідділу міліції. Очевидці пригадували, що Віктор Сак з приміщення ГУ тікав через вікна.

Подальша доля його була невідомою. І лише у вересні 2020 р. вперше публічно засвітився у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" – там йшлось про державну реєстрацію політичної партії "Слово це діло". І Віктор Сак фігурував як член цієї політсили. Чи це цей же чоловік – не можемо стверджувати. Але чоловік на відео дуже схожий на Віктора Сака, який керував міліцією Тернопільщини в гарячий час Революції гідності. За нашою інформацією, потрапив під люстрацію і відтоді проживав у Києві, працював керівником безпеки у приватній фірмі.

«Я – останній»

Облещук Василь Корнелійович, полковник міліції

Керував тернопільською міліцією 9.04.2014 - 24.10.2014 рр. 

Народився 14 квітня 1958 року у с. Бересток Заліщицького району.  Закінчив Львівський державний університет та Українську академію внутрішніх справ за фахом юрист. В органах внутрішніх справ з 1980 року. Пройшов шлях від дільничного інспектора до начальника відділу дільничних інспекторів міліції обласного управління внутрішніх справ. 10 років очолював управління громадської безпеки. 9 квітня 2014 р. призначений на посаду начальника управління МВСУ в області. 
Одразу після призначення керівником Тернопільської міліції, Василь Облещук дав ексклюзивне інтерв’ю «20 хвилин». Головний міліціонер області тоді заявив, що  корупцію побороти неможливо, поділився, коли йому було страшно та як працюватиме з противниками його призначення. А також розкрив секрети навчання у ФБР та повідомив, яка зброя «зникла» з міліції у ніч гніву. Призначив його на посаду, до речі, діючий міністр МВС Арсен Аваков.
Після звільнення з органів міліції став засновником і директором юридичної фірми. Зараз  працює юристом в Тернопільському обласному центрі громадського здоров’я. Адвокат.

Відзначився і в місцевій політиці – зараз голова фракції «Батьківщина» у Великоберезовицькій ОТГ, голова комісії ОТГ з регламенту, етики, законності і корупції.

Тоді, у 2014-му, Василь Облещук заявив журналістці: «Я працював при 21 начальнику управління. Я – 22-ий. І останній. Бо потім вже буде поліція». Він не помилився. 17 березня 2015 року міліцію Тернопільщини очолив 38-річний полковник міліції Олександр Богомол. Згодом він був в.о. начальника головного управління і від 21 червня 2016 р. очолює головне управління Нацполіції в області, яким керує дотепер. Щоправда, полковничі погони він за кілька років змінив на генеральські…

Недовго керували міліцією Тернопільщини

Петрик Михайло Дмитрович, полковник міліції.

Керував тернопільською міліцією від 10 лютого 2000 р. до 14 липня 2001 р. А згодом перевівся на Службу в органи МВС Вінницької області.

Народився 16.03.1951 р.н. в с. Хоменки Шаргородського району Вінницької області.

Інформації у відкритих джерелах про нього майже немає. Проте ми знайшли розпорядження датоване квітнем 2002 р. і підписане тодішнім прем’єр-міністром України Анатолієм Кінахом, про Про відрядження полковника міліції Петрика М.Д. до Апарату Верховної Ради України.  
— Погодитися з  пропозицією  Комітету  Верховної Ради України з питань  боротьби  з   організованою   злочинністю   і   корупцією,
погодженою  з  МВС,  про  відрядження  до  Апарату  Верховної Ради України  полковника  міліції   Петрика   Михайла   Дмитровича  із залишенням його в кадрах МВС, — йдеться у документі.

 

Момот Василь Денисович, генерал-майор міліції

Керував тернопільською міліцією від 16.10.2003 до 17.09.2004 рр

Народився в 1954 р. в Кіровоградській області. Закінчив Київське військове училище, спецфакультет Головного розвідувального управління. У розвідниках прослужив до 1979 року, відтоді його перевели в міліцію. Має чотири вищі освіти: дві військові, історичну та юридичну. Майстер спорту з трьох видів боротьби, в тому числі з рукопашного бою. Активні заняття довелося припинити після травми хребта.

Працював в міліції в Кіровоградській, Вінницькій, Тернопільській областях, Києві. Після роботи в Тернополі очолював створюваний департамент місцевої міліції МВС України, були хороші напрацювання, але потім цю справу призупинили, і Момота відправили на пенсію. Однак, згодом відправили до Одеси, і це вже був його 15-ий переїзд по службі. Від 9 квітня 2005 р. став начальником УМВСУ на Одеській залізниці.

Згодом працював у Києві адвокатом. Зараз тяжко хворіє. І донька не раз зверталась за допомогою до колишніх колег.  

Гаврилюк Володимир Іванович, генерал–майор міліції

Керував тернопільською міліцією найкоротший термін: квітень – травень 2007. Після служби в Тернополі перевівся до Києва.

Народився 12 квітня 1954 р. у с. Зіньків Веньківського району Хмельницької області.

 

Читайте також:

Василь Облещук: «Я пережив 21 начальника управління. Я – 22-й. І останній»

Знайшли боєприпаси, які викрали в «ніч гніву» з ДАІ

Тернополяни рік тому спалили міліцію
 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Довгань

    Справжній офіцер і людина то тільки Максимов
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up