Партнер рубрики Події

Чим нас щеплюватимуть? Ми порівняли ефективність різних вакцин (ГРАФІКА)

Чим нас щеплюватимуть? Ми порівняли ефективність різних вакцин (ГРАФІКА)

В Україну нарешті прибула перша партія індійської вакцини від коронавірусної інфекції. Також в нас очікують препарати від  трьох інших виробників. Яка ефективність вакцин і що про них кажуть тернопільські медики – читайте у матеріалі.

Наразі в Україні щеплюють лише одною вакциною індійського виробництва. В Україну надійшло 500 тис. доз. Тернопільщина з першої партії отримала 16 тис. доз – а це 8 тис. вакцинованих, оскільки щеплювати треба двічі з проміжком у 28 днів.

Чим вакцинуватимуть в Україні?

Наразі в МОЗ називають чотири різні вакцини. Окрім Covishield, якою вже почали щеплювати, також має надійти китайська вакцина Sinovac Biotech, американсько-німецька вакцина Pfizer-BioNTech та американська Novavax.

Та вакцина, яку Україна закупила наразі, – не «найслабша» з можливого списку, кажуть медики.  

Відео дня

Ефективність AstraZeneca (Covishield) становить від 63%. Коштує доза, згідно із даними з вільних джерел, 3-4 долари. Скільки заплатить за вакцину Україна – наразі ще не відомо.  

Ми порівняли чотири вакцини, які використовуватимуть в Україні за інформацією МОЗ.

Найвищу ефективність має Pfizer-BioNTech. 22 лютого Міністерство охорони здоров’я зареєструвало вакцину Pfizer/BioNTech (Comirnaty) проти COVID-19 для екстреного медичного застосування. Її вже давно використовують для імунізації населення у США, Великій Британії, Канаді та ЄС. До слова, Україна готова приймати цю вакцину, незважаючи на те, що її треба зберігати при температурі –70 градусів. Саме її очікували медики на початку. Для першої хвилі вакцинації очікується постачання 117 тис. доз цієї вакцин.

Що кажуть медики 

Як пояснює академік, тернопільський професор–інфекціоніст Михайло Андрейчин, ті країни, які готові платити швидше, – можуть замовляти кращу вакцину з високою ефективністю.

– Хто швидше дає замовлення і швидше платить – той може обрати кращу вакцину, яку пропонує ринок, – каже інфекціоніст. – Населення з недовірою ставиться до китайської вакцини. У Бразилії вона показала ефективність всього на 50%, але в Туреччині показала себе краще. Її ефективність там ніби досягла 70%. Американсько-німецька вакцина дає 95% ефективності.

Навіть ефективність 50% краще, ніж нічого, наголошує професор. Але з такою ефективністю колективний імунітет буде вироблятися довше. Однак і вакцини, яка дає 100% ефективності не може існувати.

– Варто одразу зауважити, що ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації, – каже професор. – Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому з одного не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої не існує. Але з іншого боку, не дуже імпонує препарат, який дає лише 50% ефективності.  При такій вакцинації колективний імунітет буде вироблятися значно повільніше.

Стосовно індійського Covishield професор заспокоює – те, що її виготовляють в Індії, не означає, що вакцина неякісна.

 – Вакцину виготовляють в Індії, але в цьому немає нічого поганого, – каже Михайло Андрейчин. – Її виготовляють за технологією розробників. Чи буде вона краща за вакцину від Pfizer – не можу сказати. Це покаже час. Однак потрібно розуміти, що в Індії виготовляють багато різних вакцин для передових держав. Там виготовлення обходиться значно дешевше. 

Яка різниця між індійською і європейською вакциною

Заступниця генерального директора КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» Марія  Павельєва розповідає – вся вакцина, якою щеплюють або щеплюватимуть в подальшому українців, пройшла випробування. Вони дозволені до використання і в інших країнах.

– Уся вакцина, яка зараз існує, зокрема AstraZeneca, якою зараз щеплять тернополян, дозволена для екстреного використання в ЄС, в Бразилії, Аргентині, Британії, – каже Марія Павелєва. – ВООЗ схвалила цю вакцину для екстреного застосування і дозволила її використання в межах ініціативи «Ковакс».

Кожна вакцина має свої способи дії та особливості.

– AstraZeneca виробляють в Індії, – продовжує Марія Павелєва. – Тобто, технологія та сама, а єдина різниця у назвах. AstraZeneca ще може мати іншу назву, залежно від місця вироблення. У принципі, усі вакцини дозволені для використання. В Україні згодом будуть використовуватись і інші. Обіцяють, Pfizer, Sinovac і Нововакс . Питання в тому, що ці вакцини відрізняються за способом дії та методом створенням. Також різняться вони за ефективністю для різних категорій населення. 

Чим щеплюють в інших країнах

Окрім уже зазначених вакцин є і інші. Як розповів професор Андрейчин, кожна країна та фармацевтична компанія боролась за те, щоб швидше отримати якісну вакцину, адже це прибутково. Ті, хто виходять на ринок з якісним препаратом перші – зможуть отримувати великий прибуток.

Конкуренція, до слова, є чимала. Починаючи із квітня 2020 року різними медичними установами та фармацевтичними компаніями розроблялися та тестувалися понад 40 препаратів, що потенційно мають захистити від COVID-19.

В Італії на фінальній стадії вакцина Aifa. Вона показує результат 92,5% ефективності. Нею у вересні 2021 року планують щепити близько мільйона осіб.

Клінічні дослідження препарату Moderna (США) закінчили у грудні 2020 року із заявленою ефективністю 94,5 %.

У Казахстані розробили власну вакцину QazCovid-in. Там вона отримала тимчасову державну реєстрацію. Її розробили як альтернатива російській вакцині. Однак наразі про QazCovid-in мало що відомо. Принаймні нам не вдалось знайти інформацію бодай про її ефективність. Представники влади Казахстану лише запевняють те, що вакцина безпечна та якісна.

Російська вакцина «Спутник V» викликала чимало суперечок. Розробники заявили ефективність вакцини у 92%. Однак світова спільнота поставила під сумнів безпечність цієї вакцини. В Україні ж ця вакцина наробила чимало політичного галасу. Окремі політичні сили почали спекулювати на тому, що українська влада не хоче йти на компроміс та купувати «ефективну» вакцину у Росії і надає перевагу менш ефективній вакцині інших виробників. До слова, передові країни не поспішають реєструвати «Спутник V». Натомість її зареєстрували та навіть почали щеплення в багатьох бідних країнах – Венесуела, Алжир, Парагвай та інші. Почали щепюватись цією вакциною в ДНР та ЛНР.

Ми порівняли вакцини інших виробників

Дані про ефективність вакцин ми знайшли на міжнародних інформаційних ресурсах ansa.it, bbc, informburo.kz та reuters.com.

 

QazCovid-in

Спутнік V

Moderna

Aifa

Країна

Казахстан

Росія

США

Італія

Ефективність

Невідомо

91,6%

94,5%

92,5%

Умови зберігання

Невідомо

До -18°С

Від -80 до -60 °C

Невідомо

Наразі ж щеплення в Україні лише розпочалось. Для того, щоб настав переломний момент і пандемія пішла на спад – імунітет повинні отримати щонайменше 70% населення.

 

Читайте також:

Зайве у сміття? Ми дізналися, що роблять з невикористаними дозами вакцини від COVID-19

26 лютого вакцинацію від коронавірусу проходять ще 60 медпрацівників різних лікувальних закладів Тернополя

Коли почнуть щеплювати в районах та як записатись у чергу на вакцину від COVID-19

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up