Партнер рубрики Події

Коли почнуть щеплювати в районах та як записатись у чергу на вакцину від COVID-19

Коли почнуть щеплювати в районах та як записатись у чергу на вакцину від COVID-19
  • До Тернопільської області надійшли 1600 ампул, а це 16 тисяч доз вакцини від коронавірусної інфекції Oxford/AstraZeneca, що виробляється на потужностях Serum Institute (Індія) та має локальну (торговельну) назву Covishield.
  • Цього вистачить, щоб щепити 8 тисяч осіб. Наразі імунізацію почали з медиків Тернополя.
  • Коли щеплюватимуть медиків з районів? Чи були побічні ефекти та як «стати в чергу» за безкоштовною вакциною пересічному жителю? Про це читайте у матеріалі.

Вакцина прибула вночі 25 лютого. Уже зранку мобільна бригада почала щеплювати медпрацівників дитячої та другої міської лікарні.

Як проходить щеплення?

– Тернопільщина вже долучилась до вакцинації, – розповіла заступниця генерального директора КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» Марія Павельєва. – На першому етапі підлягає вакцинації медичні працівники, які надають допомогу хворим з коронавірусом. Це також працівники екстреної медичної допомоги. І працівники лабораторного центру. Також до першої черги відносяться працівники інтернатних закладів.

Відео дня

Загалом на першому етапі підлягає вакцинації близько 1500 осі. Це – медпрацівники з 27 закладів Тернопільщини, де надають допомогу хворим на коронавірус.

– Почали ми з Тернополя. У нас є навчена одна мобільна бригада, яка почала щеплення, –  продовжує Марія Павельєва. –  Ми плануємо, що з понеділка почнеться навчання інших мобільних бригад, які будуть проводити щеплення в районах. Загалом зможемо провести вакцинацію 8 тис. людям, оскільки кожна людина має щепитися двічі з проміжком у 28 днів.

Станом на 12:00, у місті щепили 26 осіб. Загалом одна мобільна бригада в день робитиме до 100 щеплень. По плану, 25 лютого, вакцинують 90 осіб.

Як розповіла начальниця управління охорони здоров’я ОДА Ольга Ярмоленко – наразі ще формують списки охочих щепитися. Також усі охочі згодом зможуть отримати безкоштовне щеплення. В одній ампулі вакцини на 10 щеплень, тому для раціонального використання вакцинуватимуть медиків відповідно до попередньо сформованих списків.

– Ми закликаємо населення щепитися, – каже Ольга Ярмоленко. – Для цього потрібно зв’язатися зі своїм сімейним лікарем. Так ми формуватимемо списки охочих вакцинуватися.

Кого вакцинували першим?

Першою в області щепилась завідуюча дитячого інфекційного відділення Ольга Дивоняк. Як розповіли в управлінні охорони здоров’я – її обрали не випадково, адже це авторитетна і відома багатьом тернополянам. Вона на своєму прикладі показала, що щеплюватися потрібно, адже це може врятувати не лише ваше життя, а і життя ваших близьких.

– Як дитячий інфекціоніст я можу вам сказати, що найефективніший метод профілактики захворювань – вакцинація. – Ефективнішого способу просто немає. Чи буде вакцинація від коронавірусу введена в обов’язковий календар щеплень, ще невідомо. Але однозначно його варто зробити. Ця хвороба не вибирає вік та соціальний статус. Багатьох ця хвороба не оминула. Найбільш боляче втрачати своїх колег, – каже він.

Читайте також:

Я вже вакцинувалася: Ольга Дивоняк – перша лікарка в області, яку щепили від COVID. Як усе минуло?

Чи безпечно?

Медики заспокоюють – боятися вакцини не треба. Хоча і серед медпрацівників закладів є ті, хто наразі відмовились щепитись. Переважно через те, що вони перехворіли або ще хворіють.

– Звичайно, є медпрацівники, які відмовились. Це переважно люди, які перехворіли або ще хворіють Є люди, які хочуть подивитись, як перенесуть вакцинацію інші. Скільки саме медиків відмовилось – не можу сказати, ми ще проводимо підрахунки та складаємо списки. Повідомимо згодом.

Щоб заспокоїти людей, які бояться щеплень – Ольга Ярмоленко наводить цифри.

– За перший день в Україні проведено 158 щеплень і в жодному випадку ніяких побічних ефектів не проявилось, – каже Ольга Ярмоленко. – За даними ВООЗ, в Англії провели щеплення 16 мільйон осіб. Тільки у 255 осіб була реакція – піднялась температура. Інших проявів та побічних ефектів від вакцини не виявляли. Тому боятись не потрібно.

Медики також наголошують – що підняття температури – це нормальна реакція організму на будь-яке щеплення.

– Звичайно, є антивакцинальний рух і антивакцинатори будуть говорити, що краще набути імунітет природнім шляхом. Повірте мені, це не буде грати ролі, як саме ви отримаєте імунітет. Звичайно, вакцинація не дає 100% гарантії. Якщо проаналізувати інші країни, де вже триває імунізація населення, рівень захворюваності там значно знизився, знизився рівень госпіталізації хворих. Тому мій вибір – це вакцинація. Якщо людина не хворіла – їй треба вакцинуватися. Якщо ви перехворіли – через 6 місяців ватро зробити щеплення.

Тому медики закликають не боятися та вже починати зв’язуватись зі своїми сімейними лікарями, щоб потрапити в чергу на вакцинацію.

Читайте також:

Вакцина від COVID-19 вже в Тернополі. Кого щеплять першим та де зберігатимуть препарати?

Що насправді ми повинні знати про вакцинацію від COVID-19? Коментує професор-інфекціоніст з Тернополя

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександра Вода

    Ага маски платні а вакцина безкоштовно, чого там могли намішати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up