Зайве у сміття? Ми дізналися, що роблять з невикористаними дозами вакцини від COVID-19

Зайве у сміття? Ми дізналися, що роблять з невикористаними дозами вакцини від COVID-19
  • В Україні розпочалась вакцинація від COVID-19. У першу чергу, щеплюють медпрацівників, які працюють з хворими на коронавірус та працівників ЗСУ. В одній ампулі – десять доз для щеплень. У деяких містах залишається невикористана вакцина, яку просто утилізують.
  • Чи раціонально використовують вакцину у Тернополі? Куди викидають та що роблять з відходами? Відповіді шукайте в тексті. 

На вакцину від коронавірусної інфекції довгий час чекали в Україні. Нарешті перша партія прибула і до нас. В Україні щепили 3141 особу. У Тернополі провели 150 щеплень.

Вакцину у сміття?

У одній ампулі є вакцини для 10 ін'єкцій. Термін придатності  препарату після відкриття – всього 6 годин. Відповідно, якщо за цей час вакцину не використали – її потрібно утилізувати, оскільки вона втрачає свою ефективність. На наступний день її вже лишати не можна. У більшості містах вакцинують стільки людей, щоб не залишалось невикористаної вакцини. Але бувають і випадки, коли не використаних залишалось навіть 8 доз з ампули.  

Наприклад, проаналізуємо показники. 24 лютого у Вінницькій та Чернігівській областях щепили по 10 осіб, Житомирській – 40, Черкаській – 80. У Київській – 19, тобто одна доза була утилізована.

Відео дня

З 25 лютого вакцина надійшла і в інші регіони. У деяких містах за добу невикористаними залишилось кілька доз. У Волинській, Чернігівській областях могли за день утилізувати по 6 доз вакцини. Житомир – рекордсмен. 26 лютого там щепили 52 людей, тобто 8 доз вакцин не використали, і вони пішли у сміття, замість того, щоб виробити імунітет у людей з групи ризику. До слова, у МОЗ передбачили, що якщо лишається невикористана вакцина з тих чи інших причин (якщо вона придатна) можна щепити людей з другої чи третьої черги.  

Загалом у період з 24 по 28 лютого утилізували 39 доз вакцини. Однак її можна було використати більш раціонально – щепити медпрацівників, людей з хронічними хворобами, працівників освіти тощо.  

А яка ситуація у Тернополі? Як запевнила начальниця управління охорони здоров’я ОДА Ольга Ярмоленко – наразі ще формують списки охочих щепитися. Для раціонального використання вакцинуватимуть медиків відповідно до попередньо сформованих списків, щоб використовувати всю ампулу. Наразі в нас ще не утилізували жодної дози вакцини.

Станом на ранок, 1 березня – у місті щепили 150 медпрацівників. Цим займається лише одна бригада. Як розповіла регіональний координатор вакцинальної кампанії проти COVID на Тернопільщині Марія Павелєва, з 1 березня ще 4 мобільні бригади почали навчання. Вони проводитимуть щеплення в районах. А поки вакцинують лише медпрацівників Тернополя.

– Ми планомірно проводимо вакцинацію, ще не було такого, щоб залишалась невикористана вакцина, яку потрібно було утилізовувати, – каже Марія Павелєва. – Якщо людина захворіла, і їй щепленя проводити не можна – ми шукаємо заміну. У першу чергу – медпрацівники зі списків. Звичайно, може бути таке, що 1-2 дози не буде використано. Але ми стараємось раціонально використовувати препарат.

Скільки коштує вакцина

Ще задовго до прибуття вакцини у Міністерстві охорони здоров’я називали різну її вартість. Так головний санітарний лікар Ляшко ще у липні 2020–го казав – одне щеплення коштуватиме близько 500 гривень.

У Міністерстві фінансів розповіли, що на вакцину CoviShield витратили 1,59 млрд гривень. Однак наразі ще не відома ціна однієї дози вакцини. Якщо це сума за 12 млн. доз вакцини, які мають надійти в Україну – тоді вартість однієї дози коштуватиме орієнтовно 135 гривень.

Вартість однієї дози вакцини цього виробника, згідно з даними із відкритих джерел, складає 3-4 долари. Скільки ж ми заплатили за дозу – дізнаємося згодом, коли інформацію про закупівлю опублікує МОЗ.   

Як транспортують та зберігають вакцину

Перевага цієї вакцини в тому, що її легко зберігати та транспортувати. Вона може зберігатися в звичайному холодильнику при температурі від +2 до +8 градусів. Сама процедура вакцинації займає кілька хвилин. Пацієнт проходить анкетування, да дозвіл на щеплення, його вносять у відповідну електронну базу. Далі – ін’єкція.

Одна бригада, відповідно до протоколів, у день може робити до 100 щеплень. У Тернополі наразі діє лише одна така бригада на базі «Центру первинної медико–санітарної допомоги».

Щоб вакцина не зіпсувалась – її зберігають у спеціальних контейнерах з холодовим елементом. До кабінету щеплення доставляють стільки ампул, скільки повинно вакцинуватись людей відповідно сформованих списків.

Після відкриття ампули на ній пишуть дату та точний час.

– Вакцина до нас надходить у термобоксах з витриманою температурою. Всередині термобокса є два холодових елементи, термометр та самі ампули з вакциною в тій кількості, скільки ми плануємо зробити щеплень. На контейнер ми ставимо спеціальну поролонову прокладку, в яку поміщається відкрита ампула. В той час, коли проходить вакцинація, вона зберігається з дотриманням температури.

Вакцину зберігають у спеціальних холодильних сумках

Як кажуть медики – вакцина безпечна. Випадків побічних ефектів не було. Добре себе показала вакцина і під час випробувань в Англії. Були лише поодинокі випадки підвищення температури після щеплення. Це нормальна реакція, яка може бути після будь–якої вакцини.

На всякий випадок пацієнт після вакцинації очікує під наглядом медиків.

 – Це якісна вакцина, яка виробляється британсько-шведською компанією, – каже лікарка Ірина Назаревич. – Під час вакцинації в кабінеті перебуває один лікар та дві медсестри. Одна з медичних сестер реєструє пацієнтів. Також є кабінет, де протягом 30 хвилин після щеплення відпочивають вакциновані. Якщо все добре – ми їх відпускаємо.

Всіх вакцинованих одразу вносять до системи обліку

Як утилізують відходи?

Як пояснює Марія Павелєва – у протоколах передбачено, що якщо ампула з вакциною не буде використана до кінця – залишок треба утилізувати. Після щеплень також лишаються ампули, шприци та інші відходи. Їх мають знищувати відповідно до протоколів. У звичайний смітник це потрапити не може.

Відходи зберігають у спеціальних жовтих контейнерах

– Відкритий флакон дійсний 6 годин. Якщо не вдалось знайти заміну людині, яка не змогла щепитись – флакон викидають у спеціальні бокси утилізації. Наразі ці бокси просто зберігаються. Ми маємо укласти угоди з відповідними організаціями, які займатимуться утилізацією цих відходів. Оскільки лише почався процес щеплення – ми ще не знайшли таку організацію. Але це може бути не лише тернопільське підприємство, а і організації з інших міст чи навіть областей.

Згодом ми дізнаємося, як саме проходитиме утилізація та хто буде проводити це.

Читайте також:

Яка різниця у якості вакцин і що робити тим, хто перехворів? Питання і відповіді про щеплення від COVID

Коли почнуть щеплювати в районах та як записатись у чергу на вакцину від COVID-19

Вакцина від COVID-19 вже в Тернополі. Кого щеплять першим та де зберігатимуть препарати?
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up