Чим закінчується для «непростих» людей п’яна їзда

Чим закінчується для «непростих» людей п’яна їзда
заступник військового комісара Збаразько-Лановецького ОРВК Андрій Станкевич мав 1,67 проміле в крові. Це більш як у вісім разів більше допустимих значень

10-тисячні штрафи не віднаджують водіїв сідати п’яним за кермо. Нетверезими сідають за кермо як пересічні жителі, так і ті, хто насамперед мав би дбати про дотримання законодавства. Наприклад, посадовці 

 

 

 

 

 

На гучні вистави перетворюють імениті фігуранти своє затримання патрульними під час кермування авто у нетверезому стані. У хід ідуть як нарікання на «чиєсь замовлення» до розгляду справи у суді, так уже і звинувачення у порушенні процедури складання протоколу уже під час судового розгляду.


Іноді «Феміда» посадовцям допомагає відстояти твердження, що п’яним не був і крапка. А іноді – таки зобов’язує сплатити кругленький штраф. Причому, сама інформація про затримання «непростої людини» часто-густо не випливає спершу офіційно на поверхню.


Так, наприклад, у Збаражі 6 квітня о першій ночі затримали за водіння у нетверезому стані працівника військкомату. Ним виявився заступник військового комісара Збаразько-Лановецького ОРВК Андрій Станкевич.  За інсайдерською інформацією, інциденту намагались не надавати розголосу. Втім, інформацію  про п'яного працівника військкомату підтвердили  в Головному управлінні Нацполіції в Тернопільській області інформацію. Правоохоронці склали адмінпротокол за ст. 130 та направили до суду. 
Чи направду протокол вже у суді – побачимо згодом.  

Відео дня


Дали 10 тис. штрафу
Із минулих справ, де йшлось про їзду нетверезих при погонах, веселою є історія із затриманням старшого слідчого відділення поліції Тернопільського відділення поліції ГУНП в Тернопільській області Віктора Сніжка. Чоловіка затримали 1 лютого 2017.  Як повідомляли активісти ВО «Автомайдан», «близько 5 год. ранку, патрульна поліція зробила зауваження через неналежним чином припарковане авто слідчому Сніжку, на що він відповів, що не являється водієм даного транспортного засобу. У нього є водій, а сьогодні, цитата: «я п’ю!». Через 20 хв його затримали за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Від проходження алкотестеру «Драгер» - відмовився, виявив бажання приїхати в медзаклад, де неочікувано з’явилась дружина п’яного слідчого, яка намагалась завадити роботі як медперсоналу, так і патрульних».


Як зазначали активісти, посилаючись на слова очевидців, пан Сніжок радував усіх присутніх танцями та піснями. Чим закінчилась справа – відповідь дає Єдиний державний реєстр судових рішень. Відповідно до його даних, 9 березня Тернопільський міськрайсуд постановив визнати його винним у вчиненні адмінправопорушення  та накласти штраф – 10200 грн  з позбавленням права керування транспортними засобами на рік. Причому, у справі зазначено, що Сніжок -  «тимчасово непрацюючий».


Та повністю на цьому історія не закінчується. 17 березня, як видно із сайту міськрайсуду, Сніжок надіслав апеляційну скаргу, а 4 квітня її переслали до Апеляційного суду. Окрім того, 10 лютого у міськрайонному суді зареєстрували  позов Сніжка до Управління патрульної поліції. Тож свою правоту чоловік досі відстоює.  

Судиться з патрульними
Без пісень та танців  відбувалось затримання працівника поліції  за підозрою у водінні в нетверезому стані у мікрорайоні "Дружба" в ніч на 27 січня, близько 00.10. При затриманні він стверджував, що не працює ніде. У той же час пост про це затримання розмістив на сторінці у «Фейсбуці»  автомайданівець Ігор Василів.

"У ніч з 26 на 27 січня 2017 р. на масиві Дружба м. Тернополя з явними ознаками алкогольного сп'яніння Патрульна поліція Тернополя був зупинений Боднарчук Михайло Іванович, в. о. начальника одного з відділів ГУНП в Тернопільській області.  Від проходження алкотестеру "Драгер" відмовився. Забажав поїхати в медзаклад для освічення. Однак там також відмовився», повідомив пан Василів.


За його інформацією, поліцейські склали протокол за ст. 130 "Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції" - за відмову. 

 У «нетрях» реєстрів і списків нам вдалось знайти лишень одну згадку про цю справу і стосується вона адміністративного позову пана Боднарчука до Патрульної поліції. Так, 20 лютого справу зареєстрували у Тернопільському міськрайсуді. Ухвалою суду від 21 лютого його позовну заяву суд залишив без руху, бо вона була складена не зовсім правильно. А вже ухвалою від 27 березня суд постановив відкрити провадження у справі за адміністративним позовом про визнання дій інспектора незаконними та скасування постанови про накладення адмінстягнення. Почав її суд розглядати 30 березня.


До речі, як видно із його декларації, поданої 6 березня 2017 і розміщеної на сайті declarations.com.ua, у 2016 він був старшим оперуповноваженим в особливо важливих справах КП ГУНП в Тернопільській області. Тип цієї декларації – «після звільнення». Тобто, розуміємо, на сьогодні він уже не працює в правоохоронних органах.


Звільнили з органів
Ще одне гучне затримання відбувалось  27 березня близько 4-ї ранку – патрульні затримали  екс-начальника міськвідділу поліції Олега Турлая. Як йшлось у статті «Вночі затримали за кермом напідпитку екс-начальника міськвідділу поліції, який досі судиться за посаду», екс-міліціонер відмовився від освічення і навіть тікав. Патрульні оформили відмову від проходження освічення на вміст алкоголю у крові, склали адмінпротокол за ч. 1 ст.130 (Керування у стані сп’яніння) та винесли постанову за ст.122 КУпАП (Порушення ПДР).


Справу про притягнення його до адмінвідповідальності, як зазначено у «Списку авто призначених справ, що надійшли вперше» лишень зареєстрували 30 березня 2017. Тож у цій історії крапки ще нема. Натомість свої «крапки» розставили в Головному управлінні Нацполіції в Тернопільській області. Як повідомили на прес-конференції 10 квітня, його, як і Сніжка, та ще двох правоохоронців, спійманих за кермом, звільнили. Однак в управлінні не виключають, що звільнені спробують поновитись через суд. 


- Останні місяці Турлай перебував на лікарняному, знаю, що судився, - каже Олександр Богомол. – Він не пройшов атестацію і через суд намагався відновитись на роботі у поліції. Формально, за словами пана Богомола, Олег Турлай був скорочений, але у зв’язку з лікарняним його не звільняли з органів поліції, щоб не порушувати трудового законодавства.


 - Позиція однозначна: складено на працівника поліції протокол за ст. 130 Кодексу про адмінпорушення (керування авто напідпитку, або відмова від проходження освідчення на стан сп’яніння – прим. авт.) – він з поліції звільняється – не зважаючи ні на ранги, ні на звання, - каже Олександр Богомол. – Це стосується всіх – починаючи від начальника поліції – до простого сержанта, який стоїть на дорозі.


Окремо:  Довели, що патрульним все «приснилося»
Однією з найрезонансніших справ «про п’яну їзду» була справа чинного голови Тернопільської обласної ради. Як писала «RIA плюс» у статті «Віктора Овчарука затримали п’яним за кермом»  -  «29 грудня на вулиці Франка, 21 зупинили авто Skoda Octavia,  за кермом якого був Віктор Овчарук, 1974-го року народження. У водія були помітні ознаки алкогольного сп`яніння, але від медосвідчення він відмовився». У коментарі нашому журналісту  30 грудня той відповів: 
«- Ні, то, може, моя машина була, - каже голова обласної ради. - Не знаю, може, це мого водія спинили. Я ще не знаю. Що там, повідомлю пізніше. 

А вже у статті від 11 січня «Віктор Овчарук каже, що п’яним не був. Це його «замовили»  голова обласної ради пояснив нашому журналісту, що відмовився пройти на місці тест на алкоголь, бо «має особисті застереження  щодо контакту із такими приладами».

Був чи не був п’яним за кермом Овчарук, говорить Реєстр судових рішень. Так,  27 лютого  міськрайонний суд  постановив закрити «провадження в адміністративній справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП згідно з протоколом про адмінправопорушення від 30.12.2016 р.»
У постанові йдеться про те, що  патрульні допустили ряд порушень під час огляду на стан сп’яніння, під час складання протоколу. Серед них: пан Овчарук не відмовлявся  від проходження огляду на стан сп’яніння, а він лише вказував на неправомірність дій поліцейських. А висновок про відмову зробив сам поліцейський.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Славік

    Мали б совість, не вимахувалися б
  • Діонісій

    посадовцям то до сраки. А от "звичайним мешканцям" хто має бабло і прихвати теж, а от водій троліка, то порушник, знайдуть дядька на "запорожці" і на нього все спишуть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up