Партнер рубрики Події

Було чи ні? Ми розбиралися, чи справді через заздрість у Тернополі просили відключити світло сусідам

Було чи ні? Ми розбиралися, чи справді через заздрість у Тернополі просили відключити світло сусідам

Соціальні мережі «гудуть» через конфлікт, який буцімто розгорнувся між мешканцями будинків на провулку Цегельному, 1Д та на Карпенка. Дехто переконаний, що жителі Цегельного завжди зі світлом. А їхні сусіди годинами без електроенергії. Тому із задрості останні ніби почали скаржитися, щоб вимикали електроенергію у всіх.

 

З усіх гидот, у першу чергу, потрібно гнати від себе заздрість. По всій Україні розлетілася інформація про те, як у Тернополі «почубилися» сусіди із двох будинків. І все через світло, бо ніби і в одній групі, а вимикають електроенергію по-різному. 

Інформацію про скандал між жителями будинків на власній сторінці у Фейсбук написав тернополянин Святослав Журовський. 

Відео дня

– Будинок на пров. Цегельний 1Д був підключений до хорошої лінії (що і пекарня), на якій завжди було світло. Мешканці сусідніх будинків написали колективні скарги в електромережі, і тепер усі сидять разом без світла. Оце справжня перемога! – йдеться у дописі. 

Будинок на провулку Цегельний 1Д

Дехто посміявся з людей у коментарях, а когось цей пост зачепив за живе. 

– Всі мають бути в рівних умовах. Малі кафешки працюють на генераторах, де можна і кави дешевше випити і зарядити телефон, а ресторани олігархів чомусь далі на лініях «інфа» (на договорняках), – обурюється Михайло Черевко.

– То ще так. Була вулиця, де не вирубали світло бо водоканал на лінії... Тепер вирубають і скаржники теж сидять без води, – пише Юрій Костенко

– Теж саме і на Циганці завжди було світло, бо лінія від Укрзалізниці. То наші сусіди не могли це спокійно пережити, – розповідає Світлана Панчук

– Так от, якщо всі в таких умовах – то хай будуть і всі. І це зовсім не про жабу, але комусь хочеться думати, що мене душить жаба – то хай думає, кожен судить по себе. Для мене, звісно, темрява, це про можливість задушевно поспілкуватися з найближчими людьми і ще зробити купу монотонних справ. Але якщо я знаю, що можна розподіляти рівномірніше, і моя дитина не буде псувати очі при свічці, як і я матиму змогу написати наукову публікацію чи зустрітися з читачами моїх творів хоч би онлайн – то так, я буду скаржитись. Як всі, то всі. Врешті-решт, я теж по-своєму волонтерю. І саме завдяки цьому мізеру електрики змогла створити листівки і прибуток від продажу направити на дуже добрі справи, – додає в коментарях Наталія Волотовська

Журналістам «RIA плюс» Святослав Журовський розповів, що про ситуацію зі світлом у будинку на провулку Цегельний, 1Д дізнався від знайомих. 

– Мій колега був у магазині, там є дитячий магазин. Про це йому там сказали. Також кілька моїх друзів проживають у тому будинку, і вони теж підтвердили. Я не можу вам гарантувати, що це правда. Розумієте, я просто написав допис зі слів мого колеги. Зараз трохи резонанс у цьому питанні, і люди вже, може, просто не хочуть говорити про це, негатив збирати, – коментує він. 

Ми нічого не знаємо

Чи реально між сусідніми будинками трапився скандал через електроенергію і чи писали скарги в електромережі? Ми вирішили дізнатися на місці.

Спочатку ми намагалися поспілкуватися з людьми, які виходили з під’їздів будинків на провулку Цегельному. Але чули суцільні відмовки: «Ми не місцеві», «Звертайтеся до голови ОСББ, бо я не в темі», «Вперше про це чуємо» або ж «Я тут живу недавно, тому не в курсі». 

Будинок №24 на вулиці Карпенка

– Я живу у будинку №44 на Цегельному. Не чула про цей конфлікт. У нашому будинку вимикають світло рідко, але коли вимикають – то надовго бувало, і по 10 годин. У сусідніх будинках, як  помітила, вимикають за графіком. Те, що вимикають світло – не скаржимося, я розумію, яка ситуація в країні. Мусимо жити так, – каже тернополянка Оксана. 

Мешканці багатоповерхівки на Цегельному 1Д кажуть, що іноді їм вимикають світло, хоча на їхній лінії є котельня.  

– Поруч на нашій лінії є котельня, то чому нам мають вимикати? Подуріли, чи що? Вчора вимикали, сьогодні вночі вимикали, – каже одна з жінок.

 А дехто таки зізнається – зазвичай світло є, вимикають його рідко, – розповіла мешканка будинку 1Д на провулку Цегельний. 

– Іноді світло у нас теж вимикають, але частіше воно є, – каже мешканка будинку 1Д Єлизавета. – Про конфлікт я читала в новинах, у соціальних мережах, але що все це правда – не можу сказати.  

Біля будинку на провулку Цегельний, 1Д розташовані магазини, кав’ярні. Ми зайшли у кілька заклади, аби дізнатися, яка у них ситуація зі світлом. Продавці відповідали неохоче, а деякі взагалі відмовлялися говорити на цю тему.

– Так, світло у нас вимикають. Але я не буду нічого говорити на камеру. Та і я працюю не кожен день, тому точніше сказати нічого сказати не можу, – запевнила продавчиня в дитячому магазині.

Однакові умови для кожного 

А ось жителі будинків на вулиці Карпенка, що поруч, виявилися говіркими. Вони розповіли, що дійсно світло у вікнах будинку на провулку Цегельний, 1Д є куди частіше, ніж у них. Декого це обурює, а дехто каже, що розуміє ситуацію і ніяких заздрощів до сусідів зі світлом не має.

– Живу у будинку №22 на вулиці Карпенка. Світло зазвичай вимикають за графіком, – каже тернополянка Юлія. – Сусідні будинки приєднані до однієї лінії з котельнею, тому їх вимикають рідко, не так часто, як нас. Я вважаю, що це правильно. Бо якщо цю лінію також будуть відключати, то ми залишимось і без світла, і без тепла. Зараз у нас тепло, ми маємо гарячу воду, можна нормально приготувати їжу. Сусіди, з якими я спілкуюся, теж не мають ніяких докорів до інших. Але, звичайно, є деякі особи старшого віку, які це не розуміють.

– Вимикають світло постійно, по шість годин на день, – каже мешканка будинку на Карпенка, 22 Галина. – У сусідів є майже завжди. Не знаю, з чим це пов’язано. Багато людей це обурює. Зараз така ситуація у державі, війна, і всі мають бути в рівних умовах.  

Про справедливість говорять і інші.

– Навпроти нас будинок постійно зі світло, а от у нас немає часто. Я думаю, що потрібно, аби у всіх світло було однакову кількість часу, це справедливо, – каже мешканка будинку №30 на вулиці Карпенка, Тетяна. 

Декого більше обурює та турбує не те, що світло є у сусідів, а те, що немає чіткого графіку і важко спланувати свою роботу та хатні справи. 

– Ми графіка не маємо. Коли світло дали – тоді добре. Про конфлікт не чула. Наші вікна виходять на іншу сторону, тож не бачимо, чи є на Цегельному світло, чи немає. Але це мене не обурює. Якщо там світло є частіше, отже, так потрібно, або в Обленерго не можуть відключити лінію. Більше хвилює, що відключають не за графіком. Якби ми принаймні точно знали, коли світло буде, це було б простіше. Могли б планувати свою роботу, випрати нормально. Буває так, що світло є дві годинки і зникло раптово. Не зрозуміло, як вони його вимикають.      

Як виявляється, за адресою провулок Цегельний, 1 дійсно є котельня. Вона забезпечує теплом  будинки на вулицях Карпенка та Будного. Будинок 1Д на провулку Цегельному новий, тож жителі мають автономне опалення. А ось, чи дійсно вони на одній електромережі – оператор котельні Василь Матуняк розводить руками. 

– Я вам такої інформації не можу сказати. Можливо, і на одній лінії. Я знаю, якщо будинок на тій лінії, що і котельня, там більше електроенергії. Бо котельням завжди подають. Я не енергетик і не знаю, яке саме там розгалуження енергетичне. Також у нас є поряд пекарня. Можливо, вони теж підключені на одну лінію, як котельня. Останні дні у нас практично постійно є світло, адже почалися морози. Якщо нема електроенергії, то котельня неробоча, електромотори не працюють. Як ще було тепло на вулиці, то інколи вимикали. А були випадки, коли навколо в будинках було світло, а в котельні – ні. Ситуації різні, – каже Василь Матуняк. 

Чи співпадає вимкнення з графіком? 

Провулок Цегельний належить до першої групи стабілізаційних графіків погодинних вимкнень електричної енергії споживачам. Про це йдеться на сторінці «Тернопільобленерго».  Отже, відповідно до нього, у понеділок, 19 грудня, в будинку 1Д мало б бути світло у такі часові проміжки: 03:00-06:00, 12:00-15:00, 21:00-00:00. 

У будинку на Цегельному 1Д є світло поза графіком

А ось з 18:00 по 21:00 електроенергія у будинках за цією адресою має бути вимкнена. Журналісти «RIA плюс» прийшли до будинку о 19:16, аби перевірити, чи реально співпадає графік з реальністю. Ми побачили, що світло у будинку на провулку Цегельний, 1Д є. Світло видніється як з вікон квартир, так і магазинів. 

Будинок №22 на Карпенка в той же час без електроенергії

Також до першої групи стабілізаційних графіків погодинних вимкнень електричної енергії споживачам належить і вулиця Карпенка. Під час нашого вечірнього візиту ми помітили, що попри всі графіки у будинку за адресою: Карпенка, 24 світло також було, а ось вже у будинку № 22 та інших – не було. 

Що каже ОСББ

Ми запитали у голови ОСББ «Цегельний 1Д» Ігоря Венгера, чи справді заздрісні сусіди скаржилися.

– Не можу нічого підказати, бо жодних скарг не бачив, і особисто мені ніхто не скаржився. Вони чимось підтверджені ці скарги, ці невідключення? Я вам кажу, що жодних скарг я не бачив, то я не розумію, для чого далі щось говорити. У нас немає стабільного графіка, але світло вимикають, як і у всіх людей, – розповів пан Ігор. 

Ми звернулися за коментарем до міської ради та запитали, чи надходили від мешканців будинків скарги або звернення з вимогами відключити від електропостачання будинки на провулку Цегельному. Однак відповіді на наші питання нам на момент виходу публікації так і не надали. Речниця міської ради Мар'яна Зварич лише порадила звернутися до Обленерго з цим питанням.

Також ми неодноразово намагалися додзвонитися до пресслужби «Тернопільобленерго», аби дізнатися детальніше, на якій лінії знаходиться будинок 1Д і чи дійсно там не вимикають світло через котельню. 

– Якщо в певних будинках електроенергію не вимикають, то це означає що вони знаходяться на одній лінії із об’єктами критичної інфраструктури. Така ж ситуація із будинком на провулку Цегельний 1Д та з будинком по вул. Карпенка 24. Вони обидва отримують електроенергію від тієї ж лінії, яка забезпечує електропостачанням котельню, –  прокоментував заступник головного інженера з високовольтних мереж ВАТ «Тернопільобленерго» Андрій Лещук.

Як ми переконалися, світло дійсно у деяких будинках на «Дружбі» вимикають регулярно, а деякі фактично завжди мають електропостачання. Наразі нам не вдалося дізнатися, чи справді були сварки, як про це писали у соціальних мережах.

Будинок на Цегельному не вимикали через скарги сусідів. Адже він знаходиться на одній лінії з котельнею, що забезпечує теплом та гарячою водою чимало будинків на «Дружбі». Без електроенергії котельня не буде працювати, тому світло там практично не вимикають. 

Якщо серед місцевих і були ті, хто скаржився та вимагав у міськради або обленерго вимкнути світло сусідам – нехай це залишиться на їх совісті. 

Давайте пам'ятати, що наразі Україна переживає важкі часи. Ворог намагається зламати наш дух атакою на об'єкти цивільної інфраструктури та енергетики. Тож ми маємо бути об'єднані та не сіяти розбрат між собою. Лише разом ми зможемо здолати ворога та повернутися до нормального життя.

Читайте також:

Інколи навіть шапка та перина не зігріває: як тернополяни годинами виживають без світла

Тернополяни можуть скаржитися по номерам телефонів на обленерго за недотримання графіків відключення світла (пресслужби)

На випадок блекауту: де можна купити продукти, ліки та заправити авто. Що робити, коли нема готівки?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (116)
  • Наталя Гупало

    Повністю з вами погоджуюсь пані л. Вовк і ще додам влада стикає лобами простих людей за допомогою змі а сама з цього  виграє. По перше жиру'є на тій бідноті і недалекоглядномті тому що  використовує для захисту свого ох і небідного і незгорьованого а розкішного життя в умовах війни і навіть не думає покидати те що. Так недолуго робить і керує всупереч скандалам. За кордоном вже би пішли. Геть а тут зубами тримаються
  • Людмила Вовк

    Якщо влада не має розуму, тоді люди чубляться, бо в одних місцях світло взагалі не вимикають, а в інших навпаки вмикають лише на 2-3 години на день, яка влада, , такий і народ!!! Одні віддають життя на фронті інші генератори втридорога продають!! І хочете щоб у цій країні щось змінилось, спочатку повинні змінитись люди!!! І в першу чергу влада яка провокуж людей на бійки за світло...
  • Ira Tsokalo

    Напишіть роз'яснення з коментарем від офіційних установ, чому одні будинки відключають по 6-8 годин, в інших навіть прибудинкова територія освітлюється цілодобово. Чи можливо вже і комендантський час відмінили? Світло ніхто і не думає вимикати по вул. Провулок Цегельний, чому, бо котельня, так будинки поряд і без тепла і світла.

    Володимир Козін reply Ira Tsokalo

    А 20 хвилин написали чому так: https://te.20minut.ua/Podii/ternopiloblenergo--sered-lideriv-porushnikiv-rozpodilu-elektroenergiyi-11751828.html

    тому що в Тернополі самі знаєте хто працює на кнопці.

  • Наталія Москалюк

    Самі створили, написали, роздули, розлідування робили, а правди так ніхто і не написав.  Отак і живем.

keyboard_arrow_up