«Чужої землі не треба, а своєї не віддамо»: як військові відреагували на те, щоб не стріляти у відповідь

«Чужої землі не треба, а своєї не віддамо»: як військові відреагували на те, щоб не стріляти у відповідь

Результат засідання робочих груп щодо врегулювання ситуації на Донбасі викликала шквал емоцій у соцмережах та інтернет-виданнях. «Не стріляти у відповідь», - позиція, яку озвучили на переговорах у Мінську, лякає та викликає подив. Що про це думають тернопільські військовослужбовці, учасники бойових дій, запитали «20 хвилин».

Нагадаємо, що засідання робочих груп у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях  відбулося 5 червня. Після цього очільник української делегації Леонід Кучма зробив надто гучні заяви.

«На засіданні Тристоронньої контактної групи я висловив ті побажання, які почув від Президента. Жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього «режиму тиші». Має бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також запроваджена заборона на обстріл громадських об’єктів – шкіл, дитячих садків. До 19 червня група повинна розробити такі пропозиції. Ми маємо 19 числа їх затвердити», – йдеться у повідомленні на офіційному сайті президента України.

На озвучені наміри відреагували не тільки політики (які найчастіше висловлюються задля власних рейтингів), а й пересічні громадяни та військові. Ми запитали думку військовослужбовців із Тернопільщини. Імен не називаємо, оскільки військові не можуть публічно коментувати ситуацію без дозволу командування.

Відео дня

Демобілізований Василь (прізвище відоме – прим. авт.) категорично не згідний з позицією влади. Каже, що зависоку ціну заплатили, аби зараз здатися.

- Не стріляє у відповідь лиш той, хто стоїть біля стріни для розстрілу, - говорить він. – Я не розумію, як ми повинні діяти в ситуації, коли нас накривають вогнем? Багато моїх товаришів загинули в Донецькому аеропорту, ми не забули і не пробачимо їм того ніколи!

Зняти блокаду і не стріляти у відповідь – це якийсь сюрреалізм, вважає військовослужбовець Андрій.

- Будуть робити бізнес на крові тих, хто загинув чи загине? Чи як то виглядатиме? – запитує він. – Не лише цивільні, а й солдати часто запитують, який сенс тої війни, за що ми воюємо. Ми їм відповідаємо: «За Україну!» Помоліться за нас, аби хлопці вернулись живими додому. Не втягуйте нас у політиканство!

Ветеран Петро бачить логіку у таких заявих, але вона не спрацює, впевнений він.

- Ми такі сценарії проходили не один раз. Нічого це не дало. Наші не будуть стріляти, але окупанти будуть. Що робити тоді хлопцям? Адже вони повинні виконувати наказ! Щоб не було, як у Криму. Прийшли, захопили, забрали, - говорить співрозмовник.

Якщо військовим таки скажуть не стріляти у відповідь – це суперечитиме Конституції та й здоровому глузду, переконананий військовослужбовець Ігор. Чоловік в зоні АТО, а тепер вже і ООС – з 2014-року.

- Це ні в які рамки не вписується, мусять бути роз’яснення. Те, що говорить Кучма – одне, має бути чітка позиція держави, головнокомандувача, поки що ми її чітко не бачимо, сподіваємось. Ми поза політикою, тому не реагуємо на те, що пишуть і говорять представники різних  політсил. Збройні Сили покликані, аби захищати народ України. Ми виконуємо накази, які поставлені раніше, боронячи суверенітет нашої країни. Єдиний дійсний для нас принцип – нам чужої землі не треба, а своєї ми не віддамо! Не панікуємо, чекаємо…

 

А що думаєте ви з приводу заяви не стріляти у відповідь? Свої думки залишайте у коментарях до тексту.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій Головко

    Якщо це"особиста думка"Кучми не збігається з офіційною думкою президента,то,по ідеї,Кучму потрібно звільнити.Але гарант мовчить.Як це зрозуміти?
  • Иван

    Писля революции ,в 1922--1924 гг.Вид Украины вже забирали теретории:Кубань,Воронезьку обл.,Курську,обл.,частину Волгоградськои обл.,м.Таганриг, Ростовськои обл.Частину Брянськоиобл.,Белгородську обл. до РФ.Приднистров я до Молдовы.Не буду перечисляти ,що Сталин виддав Польши..Видно ,що сподобалось...За 100 рокив населення ассимилировалось,так як ураинську мову знищили.тепер хочуть ще ,бо треба свою виддати китайцям и иншим друзям .
  • Анонім

    Ось вам типова капітуляція ,коли знімають блокаду з Донбасу ,коли військовим кажуть не стріляти у відповідь ,і це ми вже проходили ,і це рішення коштувало нам територією ,і купа життів молодих хлопців . Згадайте слово "СПОСТЕРІГАЙТЕ" ось наспостерігалися ,що та російська чума дійшла дуже далеко . Тепер нова влада з проросійським присмаком робить все ,щоб наші війська не стріляли ,і дочекаються до того ,що це дозволить сепарам і російським покидькам наблизитися дуже близько до наших позицій ,а може навіть і залізуть в окопи до наших захисників . Домовилися про відведення військ в Станиці Луганській . Це ми теж вже проходили ,коли ми відходили ,а сепарня і московські ублюдки займали нові території які контолювала українська влада . Нова влада стає на ті самі граблі . Зеленський думає зберегти рейтинг за рахунок прокладки під назвою Кучма так я скажу так не вийде . Народ таких помилок не прощає . Виникає питання якого х..... призначати на посаду СБУ людину, яка не стояла на військовому обліку ,і не служила відповідно в армії ,а Зеленський Баканову дав звання лейтинант це як називається ,і ця людина буде очолювати СБУ це просто позор . А пан Богдан теж  не повинен займати посаду у владних органах оскільки підлягає люстрації . Одним словом п.......ц нам всім скоро світить і повна капітуляція згадайте слова Зеленського на іногурації . Після парламентських виборів п.......ц остаточний .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up