Партнер рубрики Події

Де можна здати сміття на переробку в Тернополі та скільки за це платять

Де можна здати сміття на переробку в Тернополі та скільки за це платять
  • Чимало побутових відходів, які ми щодня викидаємо у смітник, можна здати на переробку та ще й заробити на цьому.
  • Журналісти «20 хвилин» поцікавилися, скільки коштує кілограм різної сировини у Тернополі, а також чи дотримуються місцеві жителі європейських стандартів сортування.

І хоча в Україні вже кілька років активно обговорюють питання сортування сміття, деякі тернополяни і досі продовжують скидати папір, скло, пластикові пляшки та алюмінієві банки до одного контейнера. Через це в контейнерах утворюється справжня «каша»,  і після кількох днів відходи вже не підлягають сортуванню.

З роками сортують більше

Біля деяких багатоповерхових будинків Тернополя встановили по кілька контейнерів для різного типу сміття. Один з таких ми помічали на вулиці Острозького. На вигляд контейнер великий та має три отвори: пластик, скло та папір.

Відео дня

Зауважимо! Викинути сміттєвий пакет туди не вдасться – отвори для пляшок чи паперу невеликі. Біля кожного є наклейка з інформацією, що можна сюди викинути та скільки сміття розкладається у звичайних умовах.

Проте переважно біля багатоповерхівок на майданчику для сміття встановлюють три-чотири звичайні контейнери та один-два металевих, куди варто закидати лише скло чи пластик. Контейнери для пластику та скла зверху не мають спеціальної кришки, тож побачити там можна і звичайні відходи.

Ми поцікавились в очільника «Ради Голів ОСББ міста Тернополя» Сергія Лупака, чи є сенс від роздільних контейнерів і як на них реагують місцеві жителі.

— Біля багатоповерхівок завжди стоять контейнери загальні та окремо для збору пластику, скла. Нещодавно ми проводили опитування і дізналися, що з 680 ОСББ Тернополя сортують лише 40. Вони не обмежуються склом та пластиком, а ще й мають контейнери для макулатури, плівки та інших відходів. Знаю, що ці 40 ОСББ мають договори з приватними фірмами або пунктами вторинної сировини, працівники яких приїжджають до ОСББ за графіком, забирають вторсировину, зважують і віддають кошти головам. Тобто деякі ОСББ навіть зароблять кошти на зборі та сортуванні сміття. Виходить орієнтовно  по 500 гривень за один раз. Ці кошти голови ОСББ направляють на потреби будинків. Дехто закуповує спеціальні засоби для обробки дерев чи підвалів, і це така своєрідна фінансова допомога, — каже пан Лупак.

Крім того, Сергій Лупак наголошує, завдяки сортуванню сміття зменшився загальний об’єм відходів. Тому біля будинків, жителі яких сортують відходи вже стоять не шість, а два чи три контейнери. Аби тернополяни активніше долучалися до сортування, то держава має підтримувати ініціативу і сприяти її розвитку.

Думаю, люди не готові

Окрім звичайних сміттєвих баків майже біля кожної лавки, у парках також можна побачити контейнери для роздільного збору сміття. Зокрема, журналісти «20 хвилин» помітили їх у парках «Сопільче» та імені Тараса Шевченка.

Кожен блок контейнерів розділений на три частини за кольорами: червоний – органіка, жовтий – папір, синій –  пластик. Та чи дотримуються тернополяни правил сортування?

— Контейнера для роздільного збору сміття в парках — не новина для тернополян. Вони стоять там вже кілька років. Зокрема, є в парку «Сопільче», імені Тараса Шевченка, «Національного відродження». Встановили їх переважно на центральних алеях, де найбільше скупчення людей. Але їх інколи навіть не наповнюють до половини, бо — простіше кинути сміття в один загальний, а не думати, куди та що розділяти. Деякі люди навіть не все сміття доносять до звичайних баків і залишають пляшки та папери під деревами чи на алеї, — розповідає керівник комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Микола Ткач. — У «Старому парку» та «Здоров’я» є лише великі загальні контейнери і окремо — для пластику. Наразі ми не бачимо сенсу збільшувати кількість контейнерів для роздільного збору сміття в парках, бо все одно працівникам комунального підприємства доводиться все сортувати власноруч.

Також ми поцікавилися, куди везуть сміття після забору з контейнерів і чи справді відсортоване їде на переробку?

— Ви можете мені вірити, а можете і ні. Проте я точно знаю, що працівники мого комунального підприємства сортують сміття. Але варто враховувати, що це не завжди реально зробити. Бо якщо паперовий стаканчик кинути з органікою, то за певний час він розмокне і матиме неприємний запах. У такому вигляді його ніхто не прийме на переробку. Я точно можу сказати, що ми окремо сортуємо пластик, скло і папір. Все закидають в окремі мішки, а потім здають у відповідних локаціях. Органіку та інші відходи, які вже не підлягають для повторного використання, просто відправляємо на загальний полігон, — каже пан Ткач.

А чи є в цьому сенс?

Раніше журналісти «20 хвилин» проводили опитування на вулицях Тернополя і цікавилися у пересічних містян, як вони ставляться до сортування відходів і чи дотримуються європейських правил вдома.

Думки людей розділилися. Одні переконують, що сортувати треба негайно і вже зараз, аби врятувати екологію, натомість інші готові приступити до розділення відходів виключно після встановлення спецконтейнерів. Детальніше дивіться на відео.

Де можна здати сировину

Як з’ясували журналісти «20 хвилин», у Тернополі є чимало пунктів прийому вторинної сировини, по кілька в різних районах. Ми додзвонилися до чотирьох пунктів і дізналися графік роботи, що приймають та за яку ціну.

Ціна на різну сировину може змінюватися, тому працівники пунктів наводять лише орієнтовну ціну. Особливо ціни можуть «стрибати» на макулатуру. Вартість також залежить від чистоти сировини — чи немає там сторонніх матеріалів. Ми дізналися ціни, станом на четверте вересня 2023 року.

Пункт прийому вторсировини

Даний пункт працює за адресою: вулиця Лозовецька, 13. Кілограм макулатури за три гривні. Кілограм кольорового скла тут беруть за одну гривню, а кольорове — за дві гривні.

— Ціни, які я вам назвав, актуальні лише на четверте вересня. Вартість за один кілограм може як знизитися, так і зрости. В Україні війна і ніякої стабільності. Тому я радив би людям попередньо дзвонити до нас і уточнювати все, бо інколи люди не готові здавати за нижчими цінами. Поки пластик ми не приймаємо, а макулатура обов’язково повинна бути сухою. Якщо волога, то ми змушені вам відмовити, —  каже працівник.

Пункт працює з 09.00 до 17.00 понеділок-п’ятниця.

«Картон-пласт»

Підприємство приймає макулатуру, поліетилен та піддони. Зі слів працівниці, макулатуру приймають по три гривні/кілограм. Проте ціна може бути знижена на 20-50% в залежності від її стану.

— Макулатура має бути не лише чистою, а й сухою. Під час прийому ми оцінюємо макулатуру на вологість. Бо, якщо вона дуже мокра, то її вага збільшується. Дехто думає, що через це може отримати більше коштів. Але ми пояснюємо, що через вологість знімаємо кілька відсотків від загальної вартості. Інколи це 20%, а інколи доходить і до 50%. Ми приймаємо навіть глянцеві журнали, можна приносити все, — каже жінка.

Також готові дати 8-10 гривень за кілограм прозорого поліетилену, а ось за кілограм кольорового – лише дві гривні. Є можливість здати і дерев’яні піддони. Ціна за один коливається від 20 до 170 гривень. Зі слів працівниці, ціна на піддон залежить від розміру, матеріалу з якого він виготовлений та загальний стан.

Здати сміття можна одразу на кількох локаціях в місті Тернопіль. Зокрема, знайти їх можна за такими адресами:

  • вулиця Гайова, 30
  • вулиця Коперника, 3
  • вулиця 15-го Квітня, 15
  • вулиця Живова, 25
  • вулиця Об’їзна, 17

Здати відсортоване сміття можна понеділок-субота з 09.00 до 19.00. У неділю лише працює пункт за адресою: вулиця Живова, 25.

«Тара–Захід»

Дана компанія готова прийняти від тернополян та жителів області макулатуру, склотару, склобій, алюміній, пластик та поліетилен. Та скільки готові віддати за кілограм кожного з вищеперерахованого?

Працівник «Тара–Захід» одразу наголошує, все залежить від кількості сировини. Тобто, якщо вага понад 100 кг, то до загальної суми за кожен кілограм додають ще 50 копійок.

— 2,50 гривень за кілограм макулатури, 2 гривні — за кілограм склобою, а також 2 гривні — за ПЕТ-пляшку. Також ми приймаємо алюмінієві баночки — 20 гривень/кг. Макулатура має бути сухою, а ось пляшки можуть бути в пилюці, трохи брудними. Не приймаємо ми пляшки після фарб та після багнюки. А так перемивати всі пляшки напередодні здачі ми не змушуємо, — наголошує він. 

Прийом здійснюють за адресою: вулиця Микулинецька, 46. Пункт прийому працює з 08.00 до 18.00 (з понеділка до п’ятниці), в суботу — до 16.00, а ось в неділю вихідний.

Вулиця Тролейбусна, 14

За цією адресою тернополяни можуть принести макулатуру, склотару, поліетилен та алюміній.

Отже, за кілограм алюмінієвих банок ви можете отримати 18 гривень, за кілограм макулатури – три гривні. Кілограм скляних пляшок готові прийняти за одну-три гривні, а ось аналогічну вагу плівки – вісім-дев’ять гривень.

— Сировину бажано приносити у задовільному стані. Не треба її повністю вимивати, але й не приносити з грудами землі, цементу чи фарби. У розділ макулатури можете принести глянцеві журнали, старі книжки та навіть вже використані зошити. Але перевіряйте, щоб була сухою, — наголосив працівник пункту прийому вторсировини.

Працює пункт з 09.00 до 17.00 (крім суботи та неділі).

А ви сортуєте сміття? Чи здаєте пляшки, макулатуру, поліетилен? Пишіть у коментарях! 

Читайте також:

По дорозі купа сміття і ріки смороду: хто прибиратиме на проспекті Злуки

Як у Тернополі заробляють на смітті і куди воно потрапляє з контейнерів

У Сквері Миру купа сміття. Хто прибиратиме? (ФОТО ДНЯ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач12

    Не потрібно, а треба. Обов'язково і дітей вчити.

    Леон Швед reply Читач12

    Ну  так   ..  Потрібно  ,  щоб  я  безкоштовно  ще-й  сміття   розбирав  .. Я  плачу  за  вивіз  сміття  ,  а  далі  нехай   ним  займаються   спеціалісти .  Колись  склотару  приймали  в  кожному  магазині  і  за  немалі  гроші  - так  це  було  розумно  ,  а  тепер  ?? Наклепали  купу   фірм ,  що  заробляють  на  смітті   та ще-й  я  повинен  на  них  працювати  на  халяву  ??

keyboard_arrow_up