Не всі тернополяни для консерв купують овочі на ринку чи в магазині. Дехто має свій город чи дачу, де вирощує овочі сам.
- Я маю невеликий город, де вирощую овочі, - розповідає тернополянка Любов. – Кожного року солю домашні огірки. Зазвичай солю кілька літрових банок. Ще мариную томати. Також консервую домашній томатний сік. Його можна пити і так, а можна робити томатний соус до різних страв. В магазині закрутку не купуємо, хіба що консервований горошок, кукурудзу чи гриби. Значно дешевше закрутити кілька банок на зиму, ніж їх купувати.
У місцевих супермаркетах асортимент овочевих консерв не такий великий. Можна придбати мариновані та солені огірки, помідори. Є консервований перець, томати у власному соку, різні овочеві закуски, овочеву ікру.
Банка соління, в залежності від виробника, коштує 50 – 90 гривень за банку вагою 400 – 800 грамів. Найдорожчими виявились перці у томатному соусі. Банка вагою 500 грамів обійдеться у 46 гривень.
Також продають і різні овочеві закуски. Півлітрова банка «Закарпатської закуски» коштує 40 гривень. Приблизно стільки ж і «Лечо».
Овочева ікра також не дешева. Баклажанова коштує в середньому 7 гривень за 100 грамів. Кабачкова – дорожча – по 8,6 грн.
Читайте також:
Готувати самому чи купити в магазині: скільки коштує приготувати домашнє варення
Ми порахували, скільки треба заплатити, щоб приготувати консервацію самому. Найпростіше та найдешевше – маринувати або солити огірки та помідори. Окрім основного інгредієнту вам знадобиться оцет, сіль, перець. Як радить пані Любов, щоб огірки були хрумкі та ароматні – в банку кладуть також хрін, лавровий листок, кілька листків вишні та смородини.
Кілограм огірків коштує близько 25 гривень в супермаркетах. Помідори до 30 гривень. Краще за все купити їх на ринку. Там вони дешевші. Кілограм огірків коштує 17 – 22 гривні, помідор – близько 20 гривень.
Баклажани на ринку коштують по 15 гривень. Кабачки – по 8. На них саме розпочався сезон, тому, як кажуть продавці, вони ще можуть подешевшати. Якщо ви хочете зробити кабачкову ікру – можна купити і кабачки, які не мають товарного вигляду. Продавці їх продають по 5 – 6 гривень. Салатний перець коштує по 20 гривень на ринку.
Для деяких закруток потрібно готувати томатний соус. Хтось готує його сам, а хтось – купує готову томатну пасту чи навіть кетчуп. Банка томатної пасти коштує 25 – 30 гривень.
Ми порахували орієнтовну вартість магазинної та домашньої консервації, якщо всі інгредієнти купувати на ринку. Якщо ж ви маєте свій город чи дачу – вартість буде значно нижча. Вартість вказана за 100 грамів готової продукції:
|
Вартість за 100 г у магазині |
Вартість за 100 г домашнього |
Огірки солені |
8,9 грн |
2,4 грн |
Томати консервовані у власному соку |
5,9 грн |
3 грн |
Томати мариновані |
5,7 грн |
2,6 грн |
Ікра з баклажанів |
6,6 грн |
1,6 грн |
Ікра з кабачків |
8,6 грн |
1,8 грн |
Перець солодкий консервований |
7,6 грн |
2,3 грн |
Перець у томатному соусі |
9,2 грн |
3,3 грн |
Закуска «Закарпатська» |
8 грн |
4,2 грн |
А ви готуєте консервацію на зиму чи купуєте в магазині? Що полюбляєте найбільше? Пишіть у коментарях!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
В багатьох так і получається "бідні бо дурні" горбатяться на городі за їду, коли в той час можна заробити більше грошей і купити собі тої картоплі.