Дешевше майже втричі: що вигідніше – готувати консервацію на зиму самому чи купити в магазині?

Дешевше майже втричі: що вигідніше – готувати консервацію на зиму самому чи купити в магазині?
  • На ринку багато тернополян купують овочі для консервації. Розпочався овочевий сезон, тому багато людей почали купувати продукти.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, скільки коштує домашня консервація та чи справді вигідно готувати самому.

Не всі тернополяни для консерв купують овочі на ринку чи в магазині. Дехто має свій город чи дачу, де вирощує овочі сам.

- Я маю невеликий город, де вирощую овочі, - розповідає тернополянка Любов. – Кожного року солю домашні огірки. Зазвичай солю кілька літрових банок. Ще мариную томати. Також консервую домашній томатний сік. Його можна пити і так, а можна робити томатний соус до різних страв. В магазині закрутку не купуємо, хіба що консервований горошок, кукурудзу чи гриби. Значно дешевше закрутити кілька банок на зиму, ніж їх купувати.

Що продають у магазинах

У місцевих супермаркетах асортимент овочевих консерв не такий великий. Можна придбати мариновані та солені огірки, помідори. Є консервований перець, томати у власному соку, різні овочеві закуски, овочеву ікру.

Відео дня

Банка соління, в залежності від виробника, коштує 50 – 90 гривень за банку вагою 400 – 800 грамів. Найдорожчими виявились перці у томатному соусі. Банка вагою 500 грамів обійдеться у 46 гривень.

Також продають і різні овочеві закуски. Півлітрова банка «Закарпатської закуски» коштує 40 гривень. Приблизно стільки ж і «Лечо».

Овочева ікра також не дешева. Баклажанова коштує в середньому 7 гривень за 100 грамів. Кабачкова – дорожча – по 8,6 грн.

Читайте також:

Готувати самому чи купити в магазині: скільки коштує приготувати домашнє варення

Скільки коштує домашнє соління?

Ми порахували, скільки треба заплатити, щоб приготувати консервацію самому. Найпростіше та найдешевше – маринувати або солити огірки та помідори. Окрім основного інгредієнту вам знадобиться оцет, сіль, перець. Як радить пані Любов, щоб огірки були хрумкі та ароматні – в банку кладуть також хрін, лавровий листок, кілька листків вишні та смородини.

Кілограм огірків коштує близько 25 гривень в супермаркетах. Помідори до 30 гривень. Краще за все купити їх на ринку. Там вони дешевші. Кілограм огірків коштує 17 – 22 гривні, помідор – близько 20 гривень.

Баклажани на ринку коштують по 15 гривень. Кабачки – по 8. На них саме розпочався сезон, тому, як кажуть продавці, вони ще можуть подешевшати. Якщо ви хочете зробити кабачкову ікру – можна купити і кабачки, які не мають товарного вигляду. Продавці їх продають по 5 – 6 гривень. Салатний перець коштує по 20 гривень на ринку.

Для деяких закруток потрібно готувати томатний соус. Хтось готує його сам, а хтось – купує готову томатну пасту чи навіть кетчуп. Банка томатної пасти коштує 25 – 30 гривень.

Ми порахували орієнтовну вартість магазинної та домашньої консервації, якщо всі інгредієнти купувати на ринку. Якщо ж ви маєте свій город чи дачу – вартість буде значно нижча. Вартість вказана за 100 грамів готової продукції:

 

Вартість за 100 г у магазині

Вартість за 100 г домашнього

Огірки солені

8,9 грн

2,4 грн

Томати консервовані у власному соку

5,9  грн

3 грн

Томати мариновані

5,7 грн

2,6 грн

Ікра з баклажанів

6,6 грн

1,6 грн

Ікра з кабачків

8,6 грн

1,8 грн

Перець солодкий консервований

7,6 грн

2,3 грн

Перець у томатному соусі

9,2 грн

3,3 грн

Закуска «Закарпатська»

8 грн

4,2 грн

А ви готуєте консервацію на зиму чи купуєте в магазині? Що полюбляєте найбільше? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Andrii Mashko

    Цьогоріч не зовсім доречно крутити консервації з куплених на ринку овочів
  • Anita Gevko

    Якщо врахувати, що консервація з оцтом - шкідлива для харчування, то і не варто цим займатися, а як дуже захочеться - то 1-2 баночки в зимовий період можна купити в магазині. Інша справа - квашені огірки, помідори чи капуста, ці овочі варто приготувати, це корисніше, та і в магазинах незавжди є квашені овочі.
  • Мах

    Якщо робите такі калькуляції то рахуйте не тільки продукти а і час на їх пригоування та сікльки людина може за той час заробити грошей (нехай з середньою ЗП по області чи зп яка на медіані. І тоді дивіться чи вигідно.
    В багатьох так і получається "бідні бо дурні" горбатяться на городі за їду, коли в той час можна заробити більше грошей і купити собі тої картоплі.
  • Світлана Фостик

    Без  сумніву  домашні   закрутки  вигідніші та й  дешевше  виходить.А приготовлені своїми руками та ще  й  дачних продуктів це вище  всяких  похвал.Хоч  затрачається  немало часу,а все ж відкриваєш взимку  баночку і  смакуєш із задоволенням!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up