«Дієва громада»: використовуйте депутата правильно

«Дієва громада»: використовуйте депутата правильно

Хочете побачити свого депутата, а не знаєте де і коли, потрібно вирішити проблему округу чи міста, а самі не можете, як дати завдання депутату, аби він його виконав та візвітував виборцям – ми вам розкажемо

«Дієва громада» - просвітницький проект, що має на меті показати тернополянам їхні можливості як громадян. Кожному за законом передбачено багато інструментів отримання інформації, впливу на владу, участь у прийнятті рішень, контролю за витратою бюджетних грошей. Більшість про них не знають і продовжують вважати: «ми ні на що не впливаємо».

Проект покаже ті інструменти, якими може скористатися кожен. «Доступ до інформації», «Дані державних реєстрів», «Вплив на прийняття рішень», «Доручення місцевим депутатам», «Громадські ініціативи» - про ці та інші інструенти ви зможете прочитати у нашому виданні. Реалізовує проект «Дієва громада» із залученням експертів з кожної з тем, громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля», благодійний фонд «MagneticOne.org» та РІА Медіа. Окрім публікацій будуть і короткі відео на ютуб-каналах, круглі столи та інформаційні брошури.

Модуль №5 Депутат –інструмент громади

Відео дня

Депутати місцевих рад – представники громади, яка їх обрала. Останні вибори до органів місцевого самоврядування відбулись за змішаною виборчою системою, де депутатів обирали на округах, але їхню прохідність визначав рейтинг партії по місту. Це означає, що поняття "депутат від округу" - доволі умовне, бо обранець від тієї чи іншої політичної сили є депутатом як для округу, так і всього міста. В Тернополі, нагадаємо, 42 виборчі округи, відповідно має бути  і 42 депутати в раді. "Хто такий депутат для виборця?", "Коли і де шукати обранця?", "Чи можна в нього чогось просити або ж вимагати?", ми запитали в одного з найактивніших депутатів міської ради Андрія Шкули. Чоловік обраний від округу №9 (вулиці: Миру, Карпенка, Юності, Орлика, Драгоманова, провулок Цегельний – авт.), головує в земельній комісії міської ради та працює журналістом.

 - Напевно, не всі депутати розповідають про свої обов’язки щодо округів та виборців, бо їх багато і це означатиме, що треба постійно працювати, - посміхаючись, розповідає Андрій Шкула.-  Бо сумна правда в тому, що значній частині обранців морока від громади не потрібні. логіка проста: діяльність депутата неоплачувана, "до виборів і так забудуть", своїх проблем вистачає. Але, на щастя, є й чимало депутатів, які готові включатися для розвитку свого міста, округу, громади. Щоправда в моєму ліричному відступі є одне але: хоче депутат працювати чи ні, а зобов'язаний.

Пан Шкула розповів, що за законом депутат повинен не рідше, ніж раз на місяць проводити прийом громадян, раз на рік звітувати про свою діяльність та виконувати доручення виборців.

 - Депутат не може бути відірваним від громади та її проблем, - каже пан Шкула. – Дні, години та місце прийому міських обранців вказане на сайті міської ради за посиланням http://rada.te.ua/deputy/deputatskiy-korpus/ . Там же є й особисті номери більшості депутатів. Якщо на контакт не йдуть чи на прийомі декілька разів поспіль відсутні – скаржіться їхнім партіям та журналістам. Це працює. Щодо звіту, то і його має давати депутат. Не знаєте, де та кому звітував? Зберіть збори будинку чи вулиці та запросіть до себе вашого депутата. Прийти зобов'язаний. Ставте питання, озвучуйте прохання, пропонуйте допомогу.

Найдієвішим інструментом впливу та досягнення мети виборців депутат називає "доручення виборців" – це термін з Закону і він діє!

 - Доручення виборців - це вимога чи пропозиція депутату, яку озвучують на зборах з будь-якого питання. Доручення має бути підтримано більшістю учасників зборів, - каже Андрій Шкула. – Після того депута зобов’язаний вчинити дії на виконання такого доручення. Потужний інструмент, який громада не використовує. Детальніше про "Доручення виборців" можна прочитати в статті 17 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад".

Також наш експерт наголошує, що яким би шляхом не скористались громадяни - чи то прийомом, чи то зборами чи дорученням виборців – депутат може діяти винятково в рамках своїх повноважень та в межах Закону.

 - Як приклад з свого досвіду та свого округу – будівництво біля "Березолю", - розповідає пан Шкула. – Там є і порушення і сумнівні схеми, але всі документи в забудівника є і ще не скасовані в судах. Як депутат, я брав участь у зборах, не зовсім легальних блокуваннях роботи, скаржився правоохоронцям, був із виборцями в суді, декілька разів виступав на сесіях та ініціював заборони. Вичерпав весь легальний арсенал можливостей, бо лише суди можуть поставити реальну крапку в тому питанні. Тим не менше декілька людей на зборах мешканців наполягли, що "мушу щось робити". Мовляв, або робиш, і навіть незаконне, або поганий депутат… Історію розповів, аби було розуміння, що вимагати в депутата дій можна, але вимагати чогось незаконного – ні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera Від читача 21:01 Концерт гурту O.N.E. 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні 10:57 В ДТП у Тернополі травмувався 62-річний велосипедист 10:30 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 10:10 Знов курсує маршрутка №33 до дач біля Тернополя 09:30 Сьогодні, 15 квітня: перша письмова згадка про Тернопіль і день взяття міста радянськими військами 09:01 Чого чекати від погоди цього тижня: синоптики дали прогноз
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up