Директора, який ставив дітей на коліна, звільнили

Директора, який ставив дітей на коліна, звільнили
Керівника Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі таки звільнили. Учора, 8 лютого, таке рішення прийняли на засіданні експертної кадрової комісії Міністертва освіти і науки України.

Непедагогічні методи виховання по-Каплунівськи в Міністертсві сприйняли досить критично. Як розповідає заступник директора-начальник управління професійної та вищої освіти Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимир Чайковський, проводив засідання заступник міністра освіти Павло Хобзей. До складу ж комісії входять працівники різних структурних підрозділів.
- Прозвучала гостра критика стосовно дій директора цього закладу, пояснення щодо даного інциденту давали і я, і пан Каплун, - говорить він. - Керівник училища визнав свою провину. Після нетривалого обговорення коміся прийняла рішення рекомендувати міністру освіти і науки звільнити Андрія Каплуна із займаної посади.

Читайте також: У Тернополі директор привселюдно ставив студентів на коліна. Ним зацікавилась поліція

Наразі відповідний наказ вже готовий. За словами пана Чайковського, до кінця нинішнього дня, 9 лютого, документ має бути підписаний. Тож після цього Андрій Каплун вже не буде директором ПТУ.

Відео дня

- Є три заступники директора училища, хтось із них і стане виконуючим обов’язки директора, - пояснює Володимир Чайковський. - Наразі ми ретельно вичаємо всі три кандидатури, не факт, що кожен із них погодиться взяти на себе таку відповідальність.

Чи дозволить міністертво і надалі Андрію Каплуну працювати на освітянській ниві, поки що невідомо. Усе залежить від того, яким буде наказ міністра. Як розповів заступник директора Департаменту освіти і науки, пан Каплун має 42 роки стажу в системі освіти, 24 роки був очільником Тернопільського професійного технічного училища ресторанного бізнесу і торгівлі.

- Ми не виправдовуємо дії керівника, але із-за його сприяння цей закалад перетворився в один з кращих в області, і в цьому - його заслуга, - додав наостанок пан Чайковський.

Як сприйняли звістку в навчальному закладі? По-різному, розповідає студентка третього курсу Олена Лацік.
- Більшість учнів - раді, але є й такі, які були в добрих стосунках з директором то для них звістка стала не такою приємною, - каже вона.

Пр атмосферу в училищі дівчина розповідає багато. Каже, що директор справді мав авторитарний метод виховання.

- Ми часто їздили на поля в позаурочний час, наприклад, літом поїхали в село Козлів збирати помідори, нас чомусь не забрав автобус, то ми пішки добирались до найближчого села, а потім їхали до Тернополя - брудні та голодні, - розповідає студентка. - Учні інших курсів, знаю, їздили на малину. За кілограм зібраної малини їм платили по три гривні, півтори вони віддавали училищу - куди поділись ті гроші, ми не знаємо. Крім того,у закладі діяла система штрафів за погану поведінку, у нас збирали мобільні телефони, хто користувався ним не тоді, коли дозволяли, мусив платити штраф. 30 грн давали на руки директору. Учні періодично купують рідке мило для вчительського туалету, шурупи, щітки, хлорку та інші.

Про випадок, який стався у жовтні, коли директор поставив хлопців на коліна, дівчина дізналась від друзів, адже в той день вона не була присутня на лінійці.

- Говорили, що він так сказав - «Курили, значить, ставайте на коліна і просіть вибачення!», хлопці боялись не слухатись директора, - додає Олена. - Такі випадки непоодинокі. Колись одного з юнаків привселюдно ганьбив за те, що той має щетину і не голиться. Учень пояснював, що через часте голінння в нього з’являється подразнення на шкірі, тоді директор сказав принести довідку від косметолога, а потім відчитував на лінійці. Він полюбляв так привселюдно «попускати» людей.

Адміністративним методом впливу на недобросовісних учнів, за словами Олени, було скорочення стипендій. Цього боялись всі. Хто багато «виступав» - пропонували забрати документи.

- Найцікавіше було з банкетами, на різні свята директор організовував посиденьки в їдальні, тоді пятеро студентів мали  приготувати фуршет, усе подати на стіл та прибрати за гостями - таке собі практичне заняття, - каже вона. - Або ще одне - коли на занняті пан Андрій роздав усім по пляшці горілки та наклейки - каплунівка, казав клеїти. Ходили чутки, що десь у якомусь селі він потім ту горілку роздавав чи продавав.

Підтверджує Олена і той факт, що на студентів адмінстрація чинила психологічний тиск.

- Коли одна дівчина на камеру розповіда про ситуацію в закладі, дректор її півтори години тримав у кімнаті в гуртожитку і погрожував відрахуванням, а потім її мамі казав, що такого не було. Я була свідком, це справді було, - наполягає дівчина.

Поговорити з паном Каплуном та дізнатись його думку не вдалось. На дзвінки він не відповідає.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Не можна ставити хлопцiв на колiна! Що Ви робите вчите майбутнiх солдатiв ставати на колiна? Не треба ламати психiку хлопцям!
  • Олег Кубіцький

    Директора повинні посадити, звільнити того, хто його призначив директором!
  • Анонім

    Давно пора! Багато знайомих розповідали про його не педагогічні дії проти них  (10 років назад)( я тоже там мотав)навчаються переважно діти які закінчили 9класів і поступили в навчальний заклад для того щоб здобути знання , опанувати певну професію,а не для того щоб їх принижували... Навіть якщо вони вчинили неправільно...потрібно пояснити так щоб вони зрозуміли...ви є педагоги і повинні знаходити підхід до кожної дитини,а не застосовувати фізичну силу (з пальця не висосав) принижувати і цькувати їх. 70% дітей приїхали з районів,вони боялись розповісти комусь що насправді відбувалось , через те що перше враження про даний навчальний заклад складається хороше,викладачі привітні,охайні,надається гуртожиток,воно так і є там дійсно хороші педагоги і умови можна миритись...Після перших днів навчання починаєш розуміти куди ти попав (каплунський режим) я думаю ви мане пробачите за мою  неграмотність,я там навчався,тому не можу писати каплунський з вел. букви, діти яких батьки відправили здобувати знання з сіл (вигрібали) найбільше...хлопців які палили,він ловив , заводив до себе в кабінет і бив в живіт,після токої розмови (кум) казав що потріно купити,фарба,лак,бумага для ксерокса і т.д.і вони просто мирились з тим що відбувається,скажу про себе я протягнув тільки пів року (зони) повернувся назад в школу. Шкода що тільки зараз про це почали говорити....Хочу звернутись до працівників внутрішніх органів,зробіть анонімне опитування про цей режим... Тільки анонімно, я впевнений що більшість досі боїться що їх виженуть через якісь (боки) там не тільки звільненям для нього пахне, там 99% кримінал спливе,я думаю що там фізичне насилля процвітало досі.
  • Анонім

    На допити цілеспрямовано дирекція відправляла викладачів,лояльних до директора. Нехай допитають всіх і тоді дізнаються, як викладачів ділили на "своїх" і "не своїх", як їх цькували,принижували,відбирали премії...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up