Партнер рубрики Події

Для українців змінюють умови для перебування у Болгарії та Румунії

Для українців змінюють умови для перебування у Болгарії та Румунії

Болгарія і Румунія у Шенгенській зоні з 1 березня: що це означає для українців.

З 1 березня 2024 року Болгарія та Румунія офіційно стануть частиною Шенгенської зони, що спричинить зміни в умовах безвізового пересування для громадян України, повідомляють у Європейській комісії.

Приєднання цих країн до Шенгену означає, що перетин морських та повітряних кордонів між ними та іншими державами зони стане вільним, але водночас вплине на тривалість дозволеного перебування українців без віз на їхній території.

До цього моменту, Болгарія і Румунія дозволяли українцям перебувати на своїй території до 180 днів без візи — це включало додаткові 90 днів до тих, що вже гарантовані угодою між Україною та ЄС. Проте, з вступом цих країн до Шенгенської зони, максимальна тривалість безвізового перебування буде скорочена до загальних 90 днів протягом кожних 180 днів.

Відео дня

Ця зміна стосується тих українців, які не зверталися по тимчасовий захист або не оформлювали інших видів дозволів на проживання. Тепер, для збереження права на перебування понад 90 днів, громадянам України необхідно буде оформляти інші дозвільні документи або шукати альтернативи в інших країнах поза Шенгенською зоною.

Важливо зазначити, що першочергово скасування прикордонного контролю відбудеться на морських та повітряних кордонах, тоді як зміни для сухопутних кордонів планується впроваджувати протягом 2024 року. Ці оновлення вимагатимуть від українців уважного планування своїх подорожей до та всередині Європи, зважаючи на нові правила перебування.

До речі, тернополяни можуть отримати гроші  за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Тернопільський Центр надання адміністративних послуг опрацював документи, подані тернополянами для отримання компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у січні 2024 року. Повідомляє Тернопільська міська рада.


Читайте також:

270 тернополян отримають компенсації за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб

Чи вимагають на Тернопільщині у чоловіків довідку з військкомату при оформленні закордонного паспорту

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up