Партнер рубрики Події

Дмитрика, якого мама покинула помирати на молокозаводі, вже усиновили. А що дітками з «Вікна життя»?

Дмитрика, якого мама покинула помирати на молокозаводі, вже усиновили. А що дітками з «Вікна життя»?
  • Суд вирішив долю Інни, якій п’ята в родині дитина виявилась зайвою, тому вона покинула сина у приміщенні недіючого молокозаводу. Після цього у жінки почалась кровотеча, і вони з малюком, за іронією долі, потрапили до однієї лікарні.  
  • Горе-матір, яка викинула тіло своєї дитини на смітник у Борщеві, досі не знайшли.
  • Скількох дітей підкинули до «Вікна життя» минулоріч, і де зараз ці дітки, читайте.  

 

Дмитрика, якого у перший день життя мати відвезла та покинула у приміщенні недіючого молокозаводу, вже усиновили. Про це повідомили у Товстенській громаді. Підтвердили інформацію й у «Малятку», де після лікарні перебував малюк.

Заліщицький райсуд вже під час підготовчого засідання вирішив долю 31-річної матері новонародженого хлопчика, якого знайшли у закинутій будівлі заводу в картатій сумці.

Жінка у суді зізналась у скоєному і розповіла, що дуже шкодує про свій вчинок. Проте у громаді, де мешкає матір, стверджують, що долею малюка Інна не цікавилась ні одразу після того, як покинула його напризволяще, ні після вердикту суду.

Відео дня

Малюка покинули помирати від голоду і холоду

Ми поцікавились долею ще двох хлопчиків, яких у перші дні війни підкинули до «Вікна життя», розташованого у міськлікарні №2. Одному було близько місяця, іншому — два дні. На щастя, це були єдині підкинуті малюки у 2022-му.

Поцікавились «20 хвилин», як просувається слідство у ще одній резонансній справі, коли у Борщеві на сміттєзвалищі виявили тіло немовляти.   

Нагадаємо, незнайома дівчина почула дитячий плач, коли проходила повз територію недіючого молокозаводу, підійшла ближче та побачила дитину. Новонародженого хлопчика знайшла жителька селища Товсте. Вона забрала його, занесла в місцеву їдальню та викликала поліцію. Про це 2 листопада 2021 року повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.

За словами правоохоронців, хлопчик був доношеним, народжений не більше доби тому. Його доправили до лікарні з переохолодженням, але загрози життю малюка тоді не було.

Даний факт внесли до ЄРДР, згідно з ч.2 ст. 135 Кримінального кодексу України — залишення в небезпеці, матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Малюк спочатку перебував у лікарні, а потім його направили до КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» ТОР, який тернополяни називають сиротинець «Малятко».  Покинутого хлопчика назвали Дмитриком Українцем. Мати тут не бачили жодного разу.

— Малюка вже усиновили, — повідомила директор КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» ТОР Інга Кубей. — З ним все добре. А маму ми не бачили в нас…

Ні, ні до рішення суду, ні після нього жінка долею сина не цікавилась, розповіли «20 хвилин» у Товстеньській територіальній громаді. 

Чоловік божився, що нічого не знав 

«20 хвилин» вдалось тоді дізнатись чимало подробиць у рамках власного розслідування. Дізнались ми чимало як про родину, якій маленький син виявився непотрібним, і про дівчинку, яка знайшла немовля і цим фактично врятувала йому життя.

В 31-річної Інни та 40-річного Олега Д. (прізвище ми не публікуємо свідомо, аби не завдати моральної шкоди іншим дітям цієї родини – прим. авт.) без Дмитрика було четверо дітей, всі віком від 4 до 13 років. Проживають у селі за кілометрів 20 від Товстого, колишнього Заліщицького району. І до цього випадку родина Д. хоч і була багатодітною, але поганого про них нічого сказати не могли. Діти завжди були доглянутими, добре одягненими. І навіть якщо великий статків Д. не мали, хата досить пристойна. На подвір’ї чимало прибудов — майстерня, гараж. Є в родині і авто – Ford Escort. Саме на ньому, припускають і місцеві, і правоохоронці, малюка вивезли з дому того ранку.

Чоловік, кажуть односельці, божився, що нічого не знав про вагітність жінки і не брав участі у тому, коли новонародженого сина вивозили з дому. Олег, як вдалось нам дізнатись, працює на себе. Чоловік гарний майстер, і в дворі облаштував власну майстерню — робить з дерева меблі, столи, крісла, ліжка. Його жінка, Інна, займалась дітьми і ніде не працювала. Люди кажуть, в одного з дітей є проблеми зі здоров’ям, тому вимагають більше уваги та піклування.

Народила Інна приблизно о 7 ранку. Загорнула дитя в синю дитячу курточку, можливо, когось зі старших дітей. Закутала маля в сіру ковдру і поклала до сумки. Десь о 9-тій малого повезли до Товстого та залишили у приміщенні закинутого заводу. Там його через кілька годин знайшла 14-рчна Галина. Саме дівчинка захотіла, аби знайденого малюка назвали Дмитриком. Дорослі прислухались до рятівниці.

Відбулась умовним терміном

Коли малого привезли до лікарні, його температура була близько 34 градусів. За іронією долі, до того ж медзакладу невдовзі поступила і сама породілля – після домашніх пологів у неї почались проблеми зі здоров’ям. Більше того, і сина, і матір приймала одна й та ж лікарка. На обліку, як ми дізнались, майбутня мати не перебувала. У малюка невдовзі почалась пневмонія, і його перевели до обласної дитячої лікарні. Звідти — до «Малятка».

Після того випадку родину взяли на соціальний супровід громади. Вивчали побутові умови та як живуть інші діти. Загрози їхньому життю, запевняють у громаді, немає.

Санкція статті, за якою обвинуватили Інну Д., передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк. Проте тюрми жінка уникнула і відбулась «умовним терміном».

На підготовчому судовому засіданні, яке у Заліщицькому райсуді відбулось 12 січня 2022 р, обвинувачена зізналася у скоєному і розповіла, що дуже шкодує про свій вчинок. Процесуальний прокурор підписав з обвинуваченою спеціальну угоду про визнаття винуватості.

— Заліщицький районний суд визнав винною мешканку села Нагіряни в тому, що вона залишила в небезпеці своє новонароджене немовля. Але з огляду на те, що жінка сама визнала свою вину і розкаялася у вчиненому, її засудили до двох років позбавлення волі, розповів керівник Бучацької окружної прокуратури Михайло Носовський.

Суд врахував, що обвинувачена раніше не притягувалася до кримінальної відповідальності, то присудив їй один рік умовного терміну.

Двох малюків із «Вікна життя» теж усиновили

Маму малюка з Борщева, тіло якого знайшли на смітнику 29 квітня 2021 року, шукають досі.

Нагадаємо, тіло новонародженого хлопчика на Борщівському сміттєзвалищі 29 квітня близько 13:00 виявили працівники комунального підприємства. Про це вони одразу повідомили в місцеве відділення поліції.

Під час огляду виявили, що немовля було загорнуте в дитячу ковдру. Працівники поліції з’ясовували деталі смерті дитини і звертались за допомогою до місцевих мешканців. У ЗМІ публікували дані та фото ковдри, в яку був загорнутий малюк. Сподіваючись, що хтось таки впізнає простирадло. Правоохоронці навіть гарантували анонімність. Проте знайти жінку, яка викинула тіло дитини на смітник, не вдалось досі.

Двох хлопчиків, яких підкинули у «Вікно життя» на початку війни, вже теж усиновили, запевнила Інга Кубей. Причому обидва дуже швидко знайшли нових батьків.

Більше немовлят у «Вікно життя» не підкидали, повідомила заступниця директора з медичної роботи КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2» Ольга Сидорчук.

Нагадаємо, 12 березня 2022 року близько 14:30 на лінію «102» надійшло повідомлення від медпрацівника про те, що у «Вікні життя», яке облаштоване в приймальному пологовому відділенні міської лікарні №2, залишили немовля. На місце виїхала поліція. Як з’ясувалось, хлопчику було близько 2 днів від народження. І він був здоровим.

— Через кілька днів після початку війни у «Вікні життя» вже було одне немовля, це хлопчик, віком близько місяця, — розповіла Ольга Сидорчук. — З дітьми зараз все добре.

Мама діток могли передумати та забрати своїх кровинок увпродовж двох місяців. Але, на жаль…

— Жінці в такому випадку проведуть обстеження, що має довести, що у неї є післяпологовий період народження дитини, пройти тест ДНК та претендувати на те, щоб забрати дитинку, — пояснила Ольга Сидорчук. 

Якщо мама не повернулась за малям, його далі переводять до обласної лікарні, а через певний термін — до «Малятка».  

— Відомості по подію правоохоронці вносять в Журнал єдиного обліку про скоєні злочини та правопорушення. За цими фактами проводиться перевірка, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Зауважимо, що особа, яка підкинула немовля, до кримінальної відповідальності не притягуватиметься. 

Що таке «Вікно життя» і скількох усиновили

У приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року облаштоване «Вікно життя». Працює пункт цілодобово.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал. Після чого працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція.

Впродовж одного тижня дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ паталогії для новонароджених. Згідно із чинним законодавством, матір, що залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та нададуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на всиновлення.

Сімох діток усиновили у 2022 році на Тернопільщині. Про це повідомив начальник служби у справах дітей ОВА Ростислав Дрозд. 

На сайті Мінсоцполітики є реєстр всіх дітей, які підлягають усиновленню. Переглянути його можна за посиланням https://www.msp.gov.ua/children/motherhood.php

Процес усиновлення попри війну практично не зупиняли.

— Усиновлення було лише припинено на територіях, де належним чином не могли діяти органи влади, — пояснив Ростислав Дрозд. — Це тимчасово окуповані території і ті, що поблизу них.

На початку повномасштабного вторгнення не функціонували суди. А для рішення

Про усиновлення потрібен був витяг з Реєстру. Тому нетривалий час процес призупинили. Коли почали діяти Реєстри, все внормувалось.

— У нас була невелика затримка, може місяць-два, і відновився процес усиновлення повноцінно, — каже Ростислав Дрозд. — До травня не діяли Реєстри, і неможливо  було, скажімо, отримати ту ж довідку про несудимість кандидатів. Згодом внести зміни в нормативно-правові документи, і відтоді такі довідки можна отримати через «Дію». І перешкоджань для майбутніх батьків, якщо вони пройшли навчання і зібрали всі необхідні документи, немає.

Читайте також:

Великоднє диво для знайди Володі: мама повернулась? "20 хвилин" готові допомогти їй

Страсний тиждень, урожайний на малюків у «Вікні життя»: сьогодні залишили ще й двійняток

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alina Temczur

    Рік умовно😮
  • Татьяна Борзенкова

    💖💖💖

keyboard_arrow_up