Партнер рубрики Події

Як голосуватимуть хворі на COVID-19 та що нового чекати на виборах? Відповіді на поширені питання

Як голосуватимуть хворі на COVID-19 та що нового чекати на виборах? Відповіді на поширені питання

До місцевих виборів лишається менше тижня, однак чим ближче ця дата, тим більше питань виникає у виборців – як голосувати, що робити, якщо хворий або на самоізоляції, чи мають право впускати на дільницю без маски, чи заборонять зайти до дільниці, якщо є симптоми ГРВІ та температура та багато іншого. Відповіді на ці питання читайте у матеріалі.

Напередодні виборів частина тернополян та жителів області мають питання не лие до того, де ставити галочку та цифру, а і до самого виборчого процесу, адже труднощів додав карантин та пандемія коронавірусу.

Чи працюють виборчі дільниці?

Через коронавірус в Україні очікують низьку явку на місцеві вибори. Однак чи достатньо тих, хто має організовувати вибори?

- Виборчий процес організовано належним чином, - запевнила голова Тернопільської міської ТВК Тетяна Семусь. - В належні сроки ми отримали бюлетені для голосування. Створено 103 дільничні виборчі комісії,  з яких 7 спеціальні. Всі вони вже працюють.  

Відео дня

Однак спостерігачів на цих виборах мало. Можливо – це пов’язано з пандемією коронавірусу.

- Наразі безпрецедентно низька активність подань на офіційних спостерігачів, - каже Тетяна Семусь. - Дуже вяло погоджуються люди брати участь у роботі дільничних виборчих комісій. Однак дільничні виборчі комісії працюють, тому сподіваємося, що ми доведемо виборчий процес до логічного закінчення.

Загалом в області працює майже 1200 дільниць. 

- Для забезпечення організації проведення голосувань на місцевих виборах в області утворено 1182 виборчі дільниці з яких 22 – спеціальні, - розповів начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Бойко. - Виборчим дільницям вже передано попередні списки виборців. Це 799 635 виборців в області. З них 20 300 виборці не здатні самостійно пересуватися.

Як голосуватимуть ті, хто змінив прізвище або чекає паспорт?

Напередодні виборів Державна міграційна служба передає необхідну інформацію про людей, які отримали або втратили громадянство України. Також є виборці, які змінюють паспортні дані, мають вклеїти нову фотографію до паспорту, тощо.

- Територіальні підрозділи Управління державної міграційної служби України у тернопільській області подали до державного реєстру виборців інформацію про осіб, які набули громадянство України, отримали тимчасове посвідчення громадянина України, або отримали паспорт, - каже начальник управління державної міграційної служби України у Тернопільській області Ярослав Давибіда. - Інформацію про виборців, які протягом минулого місяця змінили прізвище, місце народження, також потрапили до цих списків. Міграційною службою вживаються заходи щодо прийняття рішень по заявах-анкетах про оформлення паспортних документів. Затримок немає.

Якщо ви очікуєте документ, що посвідчує особу, і він уже готовий, ви зможете забрати його не лише в будні дні, а і у суботу напередодні виборів та у день голосування.

- 24 жовтня усі підрозділи міграційної служби працюють з 8 до 18 години щодо надання усіх адміністративних послуг, - пояснює Ярослав Давибіда. - 25 жовтня усі підрозділи також працюють з 8 до 20 години, але лише щодо видачі оформлених паспортних документів. Наразі 1984 документи ще не отримали громадяни. Вони знаходяться у територіальних підрозділах.

Чи можна змінити місце голосування?

Особливістю цьогорічних місцевих виборі стало те, що виборці могли змінити свою виборчу адресу, як це було на президентських та парламентських виборах. Однак наразі зробити це вже не можна. Цю можливість мали всі охочі до 10 вересня.

- Змінити місце голосування можна було до 10 вересня, - каже Ігор Бойко. – Цією можливістю скористалися лише 1458 виборців.  

Як голосуватимемо на дільницях?

У зв’язку з пандемією коронавірусу виникає багато питань до того, як голосуватимуть виборці – чи обов’язково мати маску чи впустять тих, хто має температуру, чи будуть черги до дільниць, тощо.

- Головне питання – це питання пандемії, - пояснює керівник правових проектів ТОО «Комітету виборців України» Володимир Курило. - ЦВК прийняла низку постанов щодо забезпечення роботи територіальних виборчих дільниць. Дільниці та їх працівники повинні бути забезпечені засобами захисту. Однак є побоювання, що на деяких дільницях правил та вимог не будуть дотримуватися.

У зв’язку з пандемією, Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Ці зміни стосуються не лише виборців, а і організації роботи на дільницях. Так усім учасникам повинні проводити температурний скринінг, дільниці повинні бути забезпечені антисептиками, а працівники дільниці забезпечені засобами захисту. Якщо на дільниці є можливість – організують окремий вхід та вихід.

Виборцям, окрім паспорту та запрошення, потрібно мати також маску. Вона може бути і саморобною. Радять виборцям мати свою особисту ручку, щоб мінімізувати контакт.

Що якщо є симптоми хвороби?

Участь у місцевих виборах – Конституційне право кожного громадянина України. Якщо ви хворі на коронавірус або знаходитесь на самоізоляції – це право не можуть у вас відібрати. Однак вам потрібно завчасно звернутися до своєї дільничної виборчої комісії з відповідною заявою.

До цього  також чимало питань, адже хоч Кабмін і передбачив таку можливість для українців, однак не встановив точну форму медичної довідки, для того, щоб підтвердити хворобу або необхідність перебувати на самоізоляції.

- Є своєрідний «виклик», адже нормативно-правові акти  не регулюють, які саме довідки має надати виборець, щоб проголосувати за місцем перебування, - каже Володимир Курило. - Є і питання до того, наскільки будуть забезпечені члени виборчої дільниці, які будуть ходити до виборців.

Однак у МОЗ все ж пояснили, як це зробити. Потрібно взяти у лікаря виписку з медичної картки амбулаторного хворого або витяг з реєстру медичних записів.

- Виборцям, які бажають проголосувати за місцем перебування, треба не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів, це буде 23 жовтня, подати заяву з доданою довідкою медичної установи про стан здоров’я, - пояснив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Цю виписку можна надіслати електронною поштою. Тоді вас включать до відповідного списку і ви проголосуєте за місцем перебування.

Однак якщо ви прийшли на дільницю і у вас виявили ознаки респіраторної хвороби – заборонити пройти до дільниці вам не можуть. Щоб запобігти таким ситуаціям, у змінах до постанови Кабінету Міністрів передбачено, що на дільницях має бути облаштована окрема кабіна та виборча скринька для голосування. Тому позбавити вас права голосу ніхто не може. Головне – пам’ятайте про засоби індивідуального захисту та соціальну дистанцію.

Хто забезпечить виборчі дільниці засобами захисту?

Важливим питанням є і те – хто забезпечить членів комісії та спеціальні мобільні групи, які будуть обходити виборців, які виявили бажання проголосувати за місцем перебуванням.

Як повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль – кошти на засоби захисту та протиепідемічні заходи виділили з державного бюджету. Такоє Прем’єр дав доручення головам обласних адміністрацій взяти під особистий контроль забезпечення дільниць усім необхідним під час селекторної наради у п’ятницю, 16 жовтня.

 - Доручаю головам ОДА взяти під особистий контроль цей процес, оскільки у ЦВК є застереження щодо можливих несумлінних дій представників влади на місцях, - заявив Денис Шмигаль. - До понеділка прошу все зробити, щоб дільниці були забезпечені всім необхідним і вибори відбулись у безпечних умовах.

Однак чи будуть дотримуватися цих вимог на дільницях під час виборів? Про це ми дізнаємося згодом.

А ви підете на місцеві вибори? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марійка Дацків

    Так
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up