Дороги перекриватимуть, поки не прийде Надал. Тернополян знову кличуть на акцію

Дороги перекриватимуть, поки не прийде Надал. Тернополян знову кличуть на акцію

Через торф'яні котельні тернополяни вийшли  на дорогу. Люди кілька днів поспіль ходили  пішохідними переходами та вимагали зустрічі з міським головою. Однак їх проігнорували. Цього тижня акція продовжиться — іншого виходу нема, кажуть тернополяни.

Протестувальники мають намір продовжувати акцію “Діалог із владою” і протягом цього тижня, зокрема із вівторка, 16 жовтня. Адже схоже на те, кажуть тернополяни, що міський голова і не збирається іти з ними на діалог. А представники тепломереж уже не заперечують, що тарифи завдяки торф'яним котельням для мешканців не зменшаться, а от ймовірну шкоду довкіллю заперечують. Причому, що деякі їхні документи та дозволи на котельні розглядаються у судах.

- На жаль, мер проігнорував наші зібрання, - каже голова ініціативної групи, що бореться проти торф'яних котелень  Юлія Мамчак. - Тому ми будемо збиратись доти, поки наша місцева влада  не зрозуміє, що говорити з кабінетів з людьми не можна. Потрібно йти до людей і на місці вирішувати проблеми. Іншого правильного шляху немає. Тому ми стійко будемо чекати та «Діалог з владою» 16-18 жовтня на тому ж місці і в той самий час.

Люди переконані, що торф'яної котельні у густонаселеному районі, де багато шкіл, садочків, не повинно бути.

Відео дня

Ходили переходами три дні

Нагадаємо, першу акцію протесту тернополяни провели 10 жовтня. Їй передувало скасування судом тимчасової заборони на будівництво торф'яної котельні на Київській, 3с та заяви про те, що уже невдовзі відновляться роботи. Спершу жителі — потенційні сусіди котельні на Київській, 3с — жителі вул. Київська, 15 Квітня, Симоненка зібрались на збори перед входом у котельню, а згодом, обговоривши ситуацію, вирішили усі дружно іти на пішохідний перехід, аби привернути увагу до проблеми.

Вимогами активістів було — не проводити будь-які роботи до появи рішень судів: люди ще торік звернулись до суду щодо скасування декларації на початок будівельних робіт, а також оскаржують у суді договір, відповідно до якого ці котельні будуть, та скасування тимчасової заборони. Також хотіли поспілкуватись з керівництвом міста. Однак за дві години безперервного ходіння пішохідними переходами з вул. Київської на 15 Квітня та переходу поблизу заправки в районі “Оріону”, двогодинних заторів, до мітингувальників так ніхто не вийшов.

Ситуація повторилась 11 жовтня — люди вийшли на пішохідні переходи на вул. Володимира Великого, неподалік Церкви Петра та знову ж таки на перехід в районі “Оріону” після спілкування із представниками тепломереж біля воріт згадуваної котельні, директором ТОВ “Тернопільтепло”, що є інвестором. Адже представники повідомили, що торф'яній котельні — бути і крапка.

Уже наступного дня, 12 жовтня,  мітингувальників побільшало, адже запустили уже добудовану котельню на вул. Купчинського,14А. Влітку тут інспекція зафіксувала перевищення по оксиду вуглецю у викидах. Люди також вимагали діалогу із владою та  пішли з акцією на перехід поблизу Збаразького кільця,  а потім — на просп. Бандери.

- Котельня на Купчинського розташована за кілька метрів від будинку, - каже одна із мітингувальниць Людмила Стахів. -  Ще влітку почала помічати дивний шум, запах, інколи навіть в квартирі, чорний пил. Дізналася про котельні на торфі, а потім знайшла інформацію про шкоду для здоров'я від спалення торфу. Крім того, бачила так звані "фільтри" в котельні, - це просто мішки!!!  Мені стало дійсно страшно. Насамперед, за здоров'я своєї дитини.                                     Людей , які думають так само, багато. Тому ми вирішили вийти на протест, щоб донести до влади цю інформацію і показати своє ставлення до торф'яних котелень і наслідків їх діяльності.

У той час сусіди котельні на Київській вийшли на перехід поблизу 9-го училища. Обидві групи мітингувальників були на дорозі у п'ятницю лише годину. Міського голови, як і у попередні дні, не дочекались.

Ігнорує людей та питання

Чому не йде до людей та чи взагалі має намір  поспілкуватись із тернополянами, ми запитали у міського голови у п'ятницю, перед черговою акцією. Спробували через мобільний зв'язок — трубки чоловік не взяв, написали запитання у Viber – його прочитали, однак жодної відповіді не отримали. Відповідь на те ж питання спробували отримати через прес-службу міської ради.

- Вчора (11 жовтня — прим. ред.) з мешканцями біля котельні зустрічалися представники КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Віталій Грубенюк та ТОВ «Тернопільтепло» Андрій Дмитраш, які надавали фахові відповіді на запитання активістів, - відповіли тут.

А про відсутність реакції міського голови та якісь наміри — ні слова. Така позиція насправді не сильно дивує протестувальників, адже “бої” між владою, тепломережами та противниками торф'яних котелень тривають уже два роки. І влада ігнорує багато речей, як-от рішення громадських слухань 2017 року, на яких тернополяни  проголосували проти котелень на торф'яній крихті. Голова на сесії опісля слухань, сказав, що туди зігнали людей, і то були не слухання, а збори.

Тим не менше, противники котелень таки хочуть зустрітись з міським головою.

 

Перекриття доріг не всім до вподоби

Йти до міського голови самим пікетувальникам "радять" також водії транспорту, що потрапляє у затори. "А під Міською радою чи під Білим Домом тяжко мітингувати? і цілий день в барабан чи бубин валити!!! Але ні.... тре півміста поставити в затор… І чого ви добились? Тільки людям додому добратися нормально не даєте, а люди працювали з 8ранку. Та до одного місця тим депутатам, що ви дорогу перекрили!!! От цілий день слухати звук барабанів більше користі дало ніж перекривання дороги!!!", написав на сайті АnonimX1.
Однак, як нагадують протестувальники, мирні способи уже всі випробували — були неодноразово з акціями як під тепломережами, так і під міськрадою, на сесії. А також продовжують судитись.

Не завжди дружелюбно до протестувальників ставляться і водії транспорту, його пасажири, що потрапляють у затор. Деякі автівки під час попередніх акцій просто розвертаються у зворотньому напрямку, деякі показово починають рухатися на людей. Втихомирювати агресивних водіїв чи пасажирів вдавалось поліції, як і зменшувати затори, скеровуючи водіїв з сусідніх з місцями пікетів вулиць рухатися в іншому напрямку. Щоправда, під час останньої акції, за інформацією патрульної поліції, один із водіїв наїхав на патрульну, жінка отримала травми.

- Хотілось би ще подякувати поліції міста за їхню роботу минулого тижня, - кажуть  члени ініціативної групи. -  Ми розуміємо, як їм було важко, і  дякуємо за толерантність та розуміння. Хоча нам шкода, що наша тернопільська влада хоче їхніми руками і спинами прикрити свої безчесні діяння.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Alis

    Повторюсь тут! Це не спам а крик душі.

    Я проживаю на Бамі, на Стуса, і зимою знаю і бачив як білий сніг покривається чорною сажею. Так торфяне паливо то зло. Зранку на 8.00 їду на роботу, ввечері о 20.00 вертаюсь додому, але чому я змушений стояти в заторі через якихось активістів і тратити даремно свій час на якихось невдах що не можуть напряму з Надалом договоритись. А вдома мене чекають дружина та дітки які переживають де я затримуюсь. Решту вечора їм приділив і знову досвіта на роботу бо сім'ї жити за щось треба. Чому я через цих СВОЛОТ стою в заторі, відповідно менше часу приділяю своїй сім'ї. НІЧОГО до Надала, до котелень, до теплоенерго НЕ МАЮ!!! НІХТО МЕНІ НЕ ПЛАТИТЬ ЗА ЦІ ДОПИСИ!!! Просто надоїли ці всі безглузді акції. Ми Українці дивні люди! Плачемо що торф шкідливий, плачемо що газ дорогий - то що для нас добре. Треба змиритись з чимось одним. Або дорогий газ і чисте повітря і сніг, або дешевий торф і всі ходимо чорні в сажі. Далі, ця пані Мамчак робить собі піар так як в свій робили Тягнибок, Юлька, Ющенко і т.д. краще зараз її за підбурення народу "закрити" чим потім вона наробить біди і всіх кине, бо нема в нас патріотів всі на чужих плечах роблять собі бізнес а люди потім покинуті голову собі сушать як далі жити. І жалко мені тих людей що мучаться в заторах, не було би тих аварій що стались. Виникає питання ЧЕРЕЗ КОГО цей безлад в місті і як це виправити та кого покарати. Надала скинути він не мер а так бізнесмен "косить бабло котельнями, бруківкою, і т.д." з людьми він не рахується. Мамчак робить собі ім'я як вище перечислені "папєредніки" а ми люди терпимо. Ще й зараз між собою (водіями і пішоходами) кинули кістку.

    п.с. Хто осилив мою думку до кінця ДЯКУЮ ЗА ПРИДІЛЕНИЙ ВАШ ЧАС. Давайте думати і оцінювати ситуації тверезо на холодний розсудок без лишніх емоцій.
  • Сергій

    Цікаво коли водї не витримають
  • Віка

    Два мости перекриваєм, гаївський де світлофор блимає жовтим, та горбатий міст (там прямо на мосту перехід),  та по вулиці Збаразьки перехід (напроти магазину оселя), якщо будуть добровольці то ще перехід по вул. Коновальця (на перехресті з вулицею Репіна)

    Сергій reply Віка

    А ви впевнені шо ці два аврійні мости витримають і що ви не наробите біди?

    (((NATALI(- )ILATAN))) reply Віка

    А коли саме будете перекривати, у якій годині приблизно?

    Саша reply (((NATALI(- )ILATAN)))

    18-30 збір на Київській, але частина зразу на точки, я б пропонував так, не вірю, що лисий приїде, йому усе пох...
  • Саша

    Ось телефон в міську раду, "ГАРЯЧА ЛІНІЯ" +38(067)-351-57-10, подзвонив запитав, які дороги сьогодні будуть блокуватись і чи вийде накінець мер до людей, щоб якось владнати конфлікт. Мені сказали, що, інформація про блокування доріг, сьогодні вечером їм не надходила, тобто міська рада НІЧОГО не знає, про те що сьогодні планують блокувати дороги .... От мудаки, циркачі, слів не можу знайти, як назвати тих дибілів, що там сидять ...

    Віка reply Саша

    Все вони добре знають, просто поступила команда включити режим Дурака
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up