Партнер рубрики Події

Дозвіл на партнерські пологи, зміни руху транспорту та випускний у школах: яких змін чекати тернополянам

Дозвіл на партнерські пологи, зміни руху транспорту та випускний у школах: яких змін чекати тернополянам
  • Партнерські пологи можуть дозволити, а от контроль за закладами торгівлі, транспортом та ресторанами будуть посилювати.
  • Яких змін чекати тернополянам найближчим часом, читайте у матеріалі.

У місті погіршилась ситуація з захворюваністю на коронавірус. Про необхідність дотримання карантину та соціальну відповідальність говорять медики.

- Ситуація в цілому в області лишається складною, - каже лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру Володимир Паничев. - Підставою для цього твердження є те, що показники захворюваності в області практично вдвічі перевищують показники захворюваності по Україні. Ми перевищуємо один з критеріїв Кабінету Міністрів, а саме – показник динаміки зростання. Це дуже недобре. Вже шість днів поспіль ми маємо зростання захворюваності.

«Недотримуються карантину»

Володимир Паничев наголошує, що дотримуватися карантину необхідно, адже від цього залежать життя людей.

Відео дня

- Це все стається через порушення соціальної дистанції, відсутності засобів захисту у громадських місцях, непотрібних контактів тощо, - каже лікар-епідеміолог. - Безвідповідальна поведінка окремих закладів та підприємств призводить до того, що ми маємо спалахи інфекції. Перехід до адаптивного карантину люди сприйняли як відсутність його взагалі. Тому нам потрібно «достукатися» до людей, але, на превеликий жаль, збільшення кількості захворюваності приводить до збільшення кількості смертей.

Лікар пояснює, що зупинити коронавірус жорсткими обмеженнями неможливо, однак це не означає, що обмеження не потрібні, і їх можна ігнорувати. Завдяки карантинним нормам вдається контролювати ситуацію і не допустити переповнених лікарень.

- Звичайно, припинити епідемію повністю карантинними заходами неможливо, але ми маємо підтримувати ситуацію на певному прийнятному рівні, - каже Володимир Паничев. - Але ситуація виходить з-під контролю. Недотримання карантину на ринках, у транспорті, в магазинах негативно впливає на епідеміологічну ситуацію. Я особисто був свідком, як в магазинах продавці роблять зауваження покупцям без маски. Продавці приводять свої аргументи, покупці без масок – свої. Без взаємної поваги, без соціальної відповідальності нас може чекати ускладнення епідеміологічної ситуації. Вона зараз є складною і потребує «мобілізації».

Загалом, станом на 9 липня, у Тернопільскій громаді зареєстровано та підтверджено 491 випадок інфікування. Наразі хворих 360. 57 з них знаходяться у стаціонарі. На амбулаторному лікуванні 316 хворих. 130 осіб вже одужали.

Чи дозволять партнерські пологи?

Наразі в місті не проводять партнерських пологів у зв’язку з карантином. Однак багато тернополян не розуміє ,чому чоловік, який був з дружиною увесь час до пологів, не може бути поруч з дружиною, яка потребує підтримки.

Петицію про те, щоб дозволити партнерські пологи, зареєструвала тернополянка Ірина Яремчук 11 червня.

- Уже більше десяти років, як партнерські пологи стали звичною практикою у наших пологових, деякі жінки навіть не уявляють появу на світ своєї дитини без чоловіка, жінкам дійсно важливо мати поруч близьку людину, щоб не народжувати у страху і на самоті, - пояснює Ірина Яремчук. - Та партнерські пологи - це не лише забезпечення психологічної підтримки для жінки, а й доведене зменшення кількості медичних втручань (народжень шляхом кесаревого розтину, інструментальних пологів зокрема).

Петиція набрала 325 голосів з 300 необхідних, тому її повинні розглянути органи місцевого самоврядування.

- На сайті міської ради є петиція, про те, щоб дозволити проводити партнерські пологи, - каже заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. – Однак є рішення обласної комісії, яка не рекомендує проводити партнерські пологи. Враховуючи ситуацію, у місті партнерські пологи не практикують. Але є особливі випадки. До прикладу – нещодавно приймали пологи у іноземки, яка зовсім не володіла українською мовою. Тому в окремих випадках партнерські пологи можна дозволити.

Лікарі за необхідності зможуть дозволити чоловіку бути присутнім під час пологів, однак якщо в цьому не буде гострої необхідності - радитимуть утриматися від цього.

- Петиція набрала необхідну кількість голосів, тому ми повинні її розглянути, - пояснює міський голова Тернополя. – Також є моменти, що жінці потрібна психологічна підтримка чоловіка. Звичайно, ми будемо рекомендувати уникати спільних пологів. Однак якщо це буде необхідно, за спільним рішенням лікарів варто дозволити проводити партнерські пологи з дотриманням усіх вимог.

Як працюють робочі групи

Як пояснюють у міській раді, завантаженість ліжок у лікарнях не критична, однак варто посилювати контроль за дотриманням карантину, щоб не допустити переповнених лікарень.

За цим у місті стежать спеціальні робочі групи. На порушників карантину складають протоколи.

- За останніх три тижні роботи спільних робочих груп ми склали 31 протокол, - каже начальник відділу Тернопільського районного відділення поліції Сергій Осадца. - За останній тиждень ми щодня знаходимо 2 – 3 порушення.Маємо деякі заклади, де неодноразово їх виявляли. Надалі наші робочі групи працюють. Останні три тижні маємо все більше порушень у закладах, що працюють після 22:00. Ми б хотіли, щоб заклади працювали до 23:00. Також ми б радили не дозволяти роботу дискотек на час карантину.  

 Оскільки на ринках багато продавців не дотримуються карантину, там почали складати протоколи на порушників. До цього спільні робочі групи лише попереджували працівників ринку про відповідальність, заявив Сергій Осадца.

На водіїв громадського транспорту, які недотримувалися карантинних вимог, протягом останніх двох тижнів склали 22 протоколи.

- Часто попадаються одні і ті ж водії, які беруть до транспорту більше пасажирів, ніж це дозволено постановою Кабінету Міністрів, - каже начальник управління патрульної поліції в області Богдан Шевчук. - На ці порушення ми реагуємо. До нас надходять повідомлення на лінію «102» від тернополян про порушення карантину у транспорті, відповідно, на ці звернення ми реагуємо.

Працівники Держпродспоживслужби також продовжують перевірки у складі спільних робочих груп. До закладів громадського харчування, де вже виявляли порушення, навідуватимуться з позаплановими перевірками частіше.

Як працюватимуть заклади громадського харчування

З початку липня тернопільські кафе, ресторани та бари могли працювати лише до 22:00. Таке рішення прийняли на засіданні попереднього оперативного штабу.

Чи скасує штаб своє рішення та за яких умов ресторани працюватимуть вночі ,читайте у матеріалі.

Рішення про те, що заклади громадського харчування повинні працювати до 22:00, ресторатори міста назвали абсурдом. Не зрозуміли таких нововведень і багато жителів міста. Деякі власники закладів навіть скаржилися, що відвідувачі не розуміли такі ноу-хау.

Що ж вирішили у міській раді?

- На період обмеження часу роботи закладів громадського харчування, ми проводили обстеження закладів і прийшли до висновку, що можна дозволити роботу цих закладів за наявністю дозволу у нічний час – каже начальниця відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Галина Горєва.

Під час засідання штаб все ж вирішив дозволити роботу закладам громадського харчування вночі, однак за ними посилять контроль. Робота закладів дозволена лише за виконанням усіх протиепідеміологічних вимог, які наразі діють.

Зміни у громадському транспорті

- Транспорт працює в режимі адаптивного карантину, - каже начальник управління транспортних мереж та зв’язку Олег Вітрук. – Усі перевізники проінструктовані про необхідність дотримання кількості пасажирів. Ми проводимо перевірки громадського транспорту. Дезінфекцію проводять регулярно.

Через те, що більшість водіїв бояться брати зайвих пасажирів, у місті виникла проблема з недостатньою кількістю транспорту. Не кожному вдається сісти в тролейбус чи маршрутку. Тому тернополян, які не поспішають на роботу, закликають користуватися громадським транспортом в час, коли це не заважатиме працюючому населенню.

- Ми просимо пільговиків, які часто їдуть на ринки, дачі – трохи змістити час своїх поїздок, щоб люди, які повинні зранку їхати на роботу могли скористатися громадським транспортом.

Наразі час перевезень та окремі маршрути громадського транспорту коригують, щоб зменшити навантаження на систему громадського транспорту. Про ці зміни ми дізнаємося згодом.

Чи буде свято випускного?

Оскільки останні дзвоники через карантин скасували, орієнтовно 1 серпня у Тернополі планують організувати свято випускників. Про захід наразі ще мало що відомо. Як саме воно відбуватиметься, як організують безпеку – вирішуватимуть представники штабу по боротьбі з коронавірусом.

- Ми отримали пропозиції від тернополян, випускників та медиків, - каже міський голова Сергій Надал. - Найближчим тижнем ми сформуємо умови, як та в якому форматі ми проведемо 1 серпня цей захід.

Наразі невідомо, як саме відбуватиметься свято випускників та чи дозволить це епідеміологічна ситуація. Про це читайте згодом.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Маховик правди

    А ,що ж так місцеве міністерство освіти нехай відповідає за свої слова де вони чітко заявляли : "Ходи не буде це точно " .
  • Орися Петрик

    На випускні сукню/костюм батьками потрачені чималі кошти+замовлені зали.І Ви хочете все це скасувати?Якби не так!Я є в батьківському комітеті і я знаю,що свято для наших діточок та і для нас таки буде!

    Маховик правди reply Орися Петрик

    Що ви знаєте  ще нічого і ніхто не оголошував оскільки Надал сам загнаний в кут через ось таких озабочених мамаш як ви . В разі спалаху коронавірусу центральна влада на нього  першого заведе кримінал . Я знаю одне карантин ще подовжать як мінімум на місяць і всі ваші ходи і ресторани накриються мідним тазом . Хочете штраф у 17-34 тисячі будете мати . Ви ,що думаєте ,що не знайдуться люди ,які повідомлять поліцію про порушення карантину . Вистачає нам ювіляра з В.Гаїв ,купа хворих і купа контакних осіб . Мені особисто насрати на ваші витрати оскільки меньше треба займатися херньою і підлизувати попец вчителям . Краще б збирати кошти на навчання оскільки на бюджет поступлять не всі .

    Val Val reply Орися Петрик

    І вам не хворіти.
  • Галина

    МАХОВИК ПРАВДИ  а ви не плюйтеся бо заплюєте самі себе. Цікаво чи ви самі так чесно дотримуєтесь карантину
  • Helena Pusakova

    Випускний то ризик як для випускників та їх родичів так і для жителів міста
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up