Партнер рубрики Події

"Душу сина за гроші не продаю". Півтора роки батько бореться з системою

"Душу сина за гроші не продаю". Півтора роки батько бореться з системою

Півтора року тому тернополянин Володимир Кулак через лікарську халатність втратив сина. Поки  хлопчик мучився від завороту тонкого кишечника, медики його лікували від теплового удару і харчового отруєння та радили дитині не симулювати.  Лікували так, поки не стало пізно.


З того часу батько не дає спуску цій справі ні на мить. Адже бачить, що майже усі причетні до лікування сина медики, так і не розкаялись. Та більше — у них знаходяться захисники, які радять батькові зрозуміти і простити.  Він же переконаний, що якщо не покарати наразі зло, то подібна біда може статись у родині будь-кого. 

Забрали премію


Трагедія трапилась, нагадаємо, у червні 2017 року на Львівщині, куди хлопчик приїхав на канікули. Зі скаргою на болі у животі його госпіталізували у Жидачівську районну лікарню. Там він не отримав відповідного лікування, а коли його доправили до львівського “Охмадиту”, то вже було запізно для порятунку. Журналісти "RIA плюс" розповідали про це на шпальтах газети. Як же просувається справа, на якому етапі слідство, та кого на сьогодні хоч якось покарали, Володимир Кулак розповів на прес-конференції у Тернополі 9 листопада.

- З останніх подій — нещодавно головного лікаря Жидачівської райлікарні позбавили дворічної президентської стипендії, - розповідає він. - Є підписаний відповідний указ. Торік, за два місяці після випадку, трудовий колетив нічого кращого не придумав, як себе прикрити і подати кандидатуру головного лікаря на президенську стипендію в Департамент охорони здоров'я Львівської області.  Ми  звикли винуватити у своїх бідах владу — міністрів, депутатів, владу, але це ж робили нібито прості люди, які ходять серед нас, які ходять до церкви і кажуть, що все погано.
 

Але мені шкоди не робили ні депутати, ні президент, а здавалося б, прості люди. І поки той список потрапив на стіл до президента, то перед ним було ще п'ять інстанцій, у тому числі Департамент охорони здоров'я. До честі в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, вона оперативно відреагувала на ситуацію. Так, 30 грудня я написав пост про нагороду для лікаря, а в січні МОЗ скликало комісію і вони, знаючи вже про мою ситуацію, бо розглядали її на клініко-експертній комісії, рекомендували Кабміну відкликати очільника райлікарні зі списку. Адже він не відповідає тим вимогам, які були представлені для фахівців.

Як розповідає пан Кулак, спершу він претензій до очільника райлікарні не мав. Однак, коли торік попри рекомендації клініко-екпертної комісії Департаменту охорони здоров'я в Львівській області дати догану тим медикам, що займались лікуванням його сина, ніхто не дав, ситуація змінилась.
- Замість  покарання, очільник лікарні відіслав їх на курси підвищення кваліфікації, - додає пан Володимир. - А на моє питання, чому так, відповів, а що таке догана, хай їдуть вчаться.  Але догана — це є перше дисциплінарне покарання, друге — звільнення, третє  - адмінпокарання, кримінальне покарання. Та вони намагались зробити з мене дурня. І коли в січні почались рухи по відміні указу, він аж тоді скликав нову комісію, внутрішню і звільнив інфекціоніста за статтею,  а чергового педіатра - за згодою сторін.

Відео дня

Звільнили двох медиків


Загалом причетних до лікування його сина у Жидачівській лікарні було восьмеро.  З них клініко-експертна комісія побачила лікарську помилку у роботі чотирьох: лікаря-інфекціоніста, що була чергова в лікарні і поклала дитину в інфекційне відділення, чергового педіатра, чергового хірурга. 


- Останній ішов на огляд дитини  та ще покликав свого колегу, який випадково там був у лікарні, і раніше був дитячим хірургом, - додає пан Володимир. -  Ось ця четвірка, на думку фахівців, могла побачити і запідозрити гостру паталогію, але не запідозрили.  І лише один з них, той, якого покликали консультантом, правда  аж 1 листопада 2017 року, просив вибачення. Казав, що не може спати, працювати, що це його мучить. Я тоді це сприйняв... ну так, але почув  таки вибачення.  А далі я вже у травні побачив цю людину, і повірив, що він переживає. Натомість черговий хірург підсилав адвоката, який пропонував мені гроші, мовляв, може вам фінансово якось допомогти. Я сказав, що душу сина не продаю. А як хочуть комусь справді допомогти, то є благодійні рахунки.
Зло має бути покаране.

Натомість ні інфекціоніст, ні педіатр жодних спроб вибачитись не робили. Та більше, на клініко-експертній комісії намагались перевести стрілки. Однак допущена халатність  невдовзі таки аукнулась одній з них.

- Цьогоріч в серпні мені журналісти підказали, що педіатр після звільнення пішла  працювати у приватну поліклініку “Веселка”, - пригадує тернополянин. - Я написав пост у себе на сторінці у “Фейсбуці” і уже через шість годин мені відписала адміністрація клініки, що ця лікарка буде відсторонена від роботи. А наступного повідомили, що її звільнили. Адже там переживають за свою репутацію і не хочуть втрачати клієнтів.


Пишуть та шукають порад 


Яку кримінальну відповідальність понесуть медики за скоєне — невідомо.  Поліція ще торік відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст. 140 КК “Неналежне виконання професійних обов'язків”. Слідство триває. І, як каже пан Кулак, схоже, що десь невдовзі буде висунута підозра. 

- Для мене не так важливо покарання, як донести — що так лікувати не можна, що так ставитись до роботи не можна. А якщо так люди поводяться, то їм не місце в охороні здоров'я, - каже він. - Мені важливо, аби у системі відбулися зміни загалом. Це не війна з лікарями, а з байдужістю, безвідповідальним ставленням до роботи.  Тому я підтримую медреформу, бо вона має змінити таку систему. Лікарі, які нормально працюють, реформи не бояться. 

З часу трагедії у родині пан Кулак  увесь перебіг справи висвітлює у себе на сторінці  у “Фейсбуці”. Відповідно, і у коментарях та у приват йому за цей час написало багато українців, які втратили рідних через медиків, стикнулися з халатністю. Розповідають йому свої історії і просто при зустрічах. Адже є люди, які завдяки розголосу ним своєї трагічної історії, змогли врятувати життя своїх рідних. 

- Приміром, одна тернополянка потрапила у лікарню з болями в животі, - каже Володимир Кулак. - І їй також нічого спершу не  хотіли робити, мовляв, вколять знеболююче і так далі.  І ось коли вона почула, яке призначається лікування, відразу згадала про мою ситуацію та почала бити на сполох.

Далі осінило ще одного хірурга, що у пацієнтки -  заворот і  її відправили на операцію. Ще подібний випадок був у мого стоматолога — його донька була у таборі і якось подзвонила йому і поскаржилась на біль в животі. В іншій ситуації можливо б порадив би випити знеболювальне і прилягти відпочити, але він, пам'ятаючи про мою ситуацію, сів в авто і помчав за дитиною у табір. І таки правильно зробив, бо в неї, як згодом виявилося, також був заворот. 
"RIA плюс" і надалі стежитиме за ситуацією в цій темі. 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up