Партнер рубрики Події

Вільних місць мало. Що зроблять у тернопільських лікарнях, щоб прийняти більше хворих на ковід?

Вільних місць мало. Що зроблять у тернопільських лікарнях, щоб прийняти більше хворих на ковід?
  • Через збільшення кількості хворих на коронавірус вже 75% ліжок у лікарнях Тернополя заповнені. І за прогнозами експертів, покращення ситуації наразі чекати не варто. Навпаки, вона буде ускладнюватися, кажуть епідеміологи.
  • Журналісти "20 хвилин" також поговорили з керівниками закладів, аби дізнатися, що вони планують робити, щоб усі, хто потребують надання допомоги в стаціонарі, могли її отримати. 

Через це на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом 2 квітня вирішили в одній з лікарень міста перепрофілювати ще одне відділення під лікування хворих з COVID. Інший заклад переведуть в режим моногоспіталю. Коли це буде, у міськраді наразі не уточнили. Зараз лише проводять підготовчі роботи.

— Всього в закладах охорони здоров`я розгорнули 431 ліжко для надання допомоги хворим з коронавірусом. Станом на ранок 2 квітня, разом з пацієнтами, які мають підозри, заповнюваність ліжок становить 75%, — сказав під час засідання штабу для боротьби з коронавірусом 2 квітня начальник управління охорони здоров`я Василь Даньчак. — Ситуація напружена, а медики працюють в надзвичайно-складному режимі. Ми підтримуємо усі обмежувальні заходи, які були запропоновані під час засідання штабу.

Відділення перепрофілюють

Детальніше про ці заходи читайте у матеріалі: У школах дистанційка, а заклади працюватимуть лише на виніс: у Тернополі посилюють карантин

Відео дня

Окрім того, під час засідання штабу прийняли рішення провести підготовчі роботи щодо  збільшення ліжкового фонду в медзакладах міста.

 — Лікарню швидкої допомоги зараз можемо перевести в режим моногоспіталю з наданням лише стаціонарної допомоги пацієнтам з коронавірусом. Таке доручення даємо директору медзакладу Ярославу Чайківському.  На базі лікарні мають створити повноцінний госпіталь для надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19, включаючи гостру хірургічну та травматологічну допомогу, на кількість ліжок, задекларованих НСЗУ (60 ліжкомісць). Також маємо доручити директору Тернопільської комунальної міської лікарні №2 провести перепрофілювання ліжкового фонду кардіологічного відділення  у ліжка для надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 (60 ліжко-місць),  — сказав Василь Даньчак. 

Через перепрофілювання деяких відділень ургентну допомогу деяким хворим планують надавати в обласних лікарнях Тернополя. Хірургічну допомогу надаватимуть в міській лікарні №2, а травматологічну — в обласній лікарні.

Ситуація буде ускладнюватись

Зі слів лікаря–епідеміолога Володимира Паничева, ситуація із захворюваністю на COVID-19 у регіоні залишається складною та має тенденцію до ускладнення.

– Проявом цього є зростання кількості одночасно хворих осіб. Ковід наразі мають 9045 чоловік, у місті – 2441. Ще 3-4 тижні тому число одночасно хворих мешканців коливалося в межах 2000 осіб, зараз спостерігаємо збільшення кількості у 4-5 разів, – додає Володимир Паничев. – Це призвело до великого навантаження на систему охорони здоров’я та таких негативних наслідків як зростання середньодобової кількості хворих і середньодобової кількості осіб, які помирають.

Зростає у місті і число осіб з COVID-19, які потребують госпіталізації. Станом на 2 квітня, у міських лікувальних закладах загалом розгорнули 75% ліжкомісць для лікування пацієнтів з COVID-19, або з підозрою на коронавірус (431 ліжко, у тому числі 66 ліжок для лікування дітей).

Скільки хворих у кожній лікарні 

У лікарні швидкої допомоги, яка розгорнута на 140 ліжок, перебуває 93 пацієнти. 26 хворих – на кисневій підтримці через маску. 53 – на кисневому концентраторі. 4 людей підключені до апарату ШВЛ.

Як розповідає керівник медзакладу Ярослав Чайківський, максимум у лікарні можуть розгорнути 160 ліжок. 

– Наразі в мене немає наказу. Точну кількість ліжок наразі сказати не можу. Але за розрахунками з НСЗУ, максимально ми можемо обслужити 160 хворих. Станом на сьогодні їх ми зможемо забезпечити киснем на 80%. Щодо питання персоналу: ми перегрупуємось та зможемо надавати допомогу на 160-ти ліжках, але це буде вкрай-важко. Бо навіть на сьогодні м частину персоналу перевели в інфекційне відділення. І з тих людей, які залишились, дуже небагато людей готові працювати з ковідними хворими.

Також ще від початку пандемії ми розглядали варіант залучати працівників медуніверситету та студентів-інтернів. Але , на жаль, бажаючих серед них досі не знайшлось.

 

У міській лікарні №2 розгорнуто 100 ліжок, а перебуває 93 пацієнти.14 хворих – на кисневій підтримці через маску, 36 – на кисневому концентраторі. 4 пацієнтів підключені до апарату ШВЛ. 6 людей у лікарні з підозрою.

У міській лікарні №3 розгорнули 125 ліжок. 111 хворих на коронавірус. 75 хворих – на кисневому концентраторі, 23 хворих – на кисневій підтримці через маску. 1 пацієнт підключений до апарату ШВЛ. 3 людей у лікарні з підозрою.

У міській дитячій лікарні 23 хворих на COVID-19 (15 дітей, 8 дорослих). 2 пацієнтів у лікарні з підозрою. У лікарні ще є можливість госпіталізувати пацієнтів на 50%.

Як вберегтися від коронавірусу: оприлюднили поради ВООЗ

 

Читайте також: 

За добу ковід забрав життя 16 жителів Тернопільщини, понад 700 людей інфікувалися  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Валєра Правдоруб

    Де ви їх берете?
  • Мария Гринчишин

    А як бути, коли карантин, а сусіди затіяли гучний ремонт? Куди звернутися, щоб заспокоїти.?тиск піднімається 200 на 110

    Ajvego Dikardios reply Мария Гринчишин

    Мария Гринчишин бабцю, з таким тиском у фейсбуку не сидять а в лікарні лежать, щось ти забрехалася

    Мария Гринчишин reply Мария Гринчишин

    Тепер щоб ремонтом займатися, треба згоди з сусідами, такий закон прийняли і це правельно

    Мария Гринчишин reply Мария Гринчишин

    Ви що не розумієте, при карантині люди вдома. Дехто по онлайну працює, навчається, а дураки ремонтом займаються.Я на пенсії і що цілий день слухати вібійника?Якби було тепло то на дачу поїхала

    Петро Беріт reply Мария Гринчишин

    Мария Гринчишин так а в чому проблема? Людям ремонт не робити бо у вас тиск?

    Nataliya Wolyanska reply Мария Гринчишин

    Мария Гринчишин в ЖЕК або в міліцію.
  • Людмила Балук

    То чого не закрити на тиждень, чи чекати ще більше захворування

    Валєра Правдоруб reply Людмила Балук

    Людмила Балук нюхай бебру
  • Борис Глушанок

    Если вы до сих пор одиноки,не надо отчаиваться! Вам поможет бесплатный телеграм канал знакомств https://t.me/airybay_bot . Очень много людей ищут свою половинку,и кто то обязательно ищет тебя!  💞        

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up