Партнер рубрики Події

Чому до деяких могил на Микулинецькому кладовищі люди йдуть з проханнями (РЕПОРТАЖ)

Чому до деяких могил на Микулинецькому кладовищі люди йдуть з проханнями (РЕПОРТАЖ)

Орієнтовно 300 тисяч людей поховані на Микулинецькому кладовищі, розповідають його робітники, однак ніхто і ніколи не дізнається, для скількох людей цей цвинтар став останнім пристанищем. Як виглядає старе кладовище – дивіться у нашому репортажі.

Микулинецьке кладовище розділено на сектори. Частина кладовище вже закрита для поховань. Як розповів копач могил та доглядач за кладовищем Сергій Китайський – у старій частині кладовища вже не можна ховати людей, однак якщо є місце, родичі можуть підзахоронити померлого біля могил близьких.

Читайте також:

"Треба боятися живих, а не мертвих": ексклюзивне інтерв’ю із копачем могил на Микулинецькому кладовищі

Відео дня

Поруч зі старими пам’ятниками та сімейними гробівцями іноді можна побачити нові пам’ятники.

Дозаховати людину у могилу можна, однак не завжди це легко.

- За радянських часів могили добре заливали бетоном, щоб встановити пам’ятник, - каже пан Сергій. – Дехто хоче переробити пам’ятник або дозаховати людину. Для цього потрібно розбивати бетон, а це дуже важко. Одну могилу перероблюємо 2 два місяці. Родичі хочуть встановити новий пам’ятник.

На кладовищі є багато закинутих могил. Старі пам’ятники та цілі скульптури обростають кущами та руйнуються.  Доглядачі займаються прибиранням алей, однак зрізати всі зарослі, якими обростають пам’ятники, просто не встигають.

Однак не всі старі пам’ятники закинуті. Родичі доглядають могили, забирають бур’яни, дикорослі кущі та дерева, сміття. Біля пам’ятників можна побачити навіть нові віночки та лампадки.

Багато кам’яних скульптур почали руйнуватися. Десь відбиті частини монументів, десь вони обвалилися.

Поруч зі старими могильними плитами початку минулого століття можна побачити нові гранітні гробівці.

Читайте також:

Є пам'ятники ручної роботи за десятки тисяч доларів: репортаж з Микулинецького кладовища

Багато пам’ятників на старому кладовищі мають польські написи. Польські поховання можна помітити здалеку.

Як розповів Сергій Китайський – глибина стандартної могили має бути 2 метри, однак не завжди вдається дотримуватися такої глибини.

- Тут старе кладовище, витримати два метри не можна, особливо, коли йде підзаховання, - каже копач могил. – Всюди, де ми стоїмо, були поховання. Навіть на стежках, якщо копнути глибше, можна знайти кістки. Звичайно, таке буває. А от в новій частин можна копати на глибину 2 метри.

Бувало і таке, що під час копання знаходили рештки загиблих солдат разом з так званими похоронними капсулами. На папері писали інформацію про солдата та клали в пляшку, гільзу чи спеціальну капсулу та ховали з тілом загиблого. Солдати могли носити спеціальні капсули разом з собою.

- Минулим літом останній раз знайшли німецького офіцера, - розповідає наглядач. – Разом з ним у пляшці була інформація про нього. Всяке можна знайти, коли копаєш нову могилу. Навіть міни були, викликали ДСНС, щоб їх вивезли.   

Найбільш відомий старий пам’ятник на кладовищі – дівчині з мітлою. Існують різні легенди про його походження. Однак до цього часу туди приходять люди, кладуть квіти та ставлять лампадки. Як розповів Сергій Китайський, дехто приходить до пам’ятника, щоб щось попросити. Однак містичних ритуалів на кладовищі наглядач не бачив. В містику ж сам не вірить.

На кладовищі можна побачити чимало незвичних пам’ятників. Є великі скульптури та великі гробівці, а є і скромні пам’ятники з недорогого каменю чи металу. Однак за кожним із них – чиєсь життя.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up