Партнер рубрики Події

Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити

Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити

За новим Законом, електронний кабінет можна буде використовувати для уточнення даних та знайомитися зі вже наявною про них інформацією в Реєстрі військовозобов’язаних «Оберіг» 

Електронний кабінет військовозобов’язаного в Україні має запрацювати до 17 червня. Про це пише Судово-юридична газета з посиланням на ухвалений днями Верховною Радою закон про мобілізацію, передає УНІАН.

Зазначаєтьтся, що уряд має ухвалити акти, які дозволяють військовозобов’язаним користуватися Електронним кабінетом для уточнення даних та знайомитися зі вже наявною про них інформацією в Реєстрі військовозобов’язаних «Оберіг» через такий кабінет.

— Так, військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом президента про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) або Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у ТЦК за місцем свого перебування або знаходження, — уточнює видання.

Відео дня

Обов'язок, а не право уточнити дані 

При цьому перехідні положення нового закону встановлюють, що громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі ЗСУ, у запасі СБУ, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, будуть зобов’язані уточнити свої персональні дані через ЦНАП або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у ТЦК.

— Закон про мобілізацію передбачає саме обов’язок, а не право уточнити дані про мобільний телефон та реальну адресу. Разом із тим, варіанти, який спосіб обрати для такого уточнення — на вибір самої людини. Так, закон передбачає замість «фізичного» візиту до ТЦК альтернативу — ЦНАП або електронний кабінет. Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста фактично створюється на кожну таку особу автоматично шляхом співставлення даних з різних реєстрів. І надалі вже право людини – користуватися таким кабінетом або ні, — зазначає ЗМІ.

Кабінет військовозобов'язаного: що це

Нещодавно у Міноборони назвали функції електронного кабінету військовозобов'язаного, створеня якого передбачене новим законом про мобілізацію. Одною з них є підтвердження бронювання.

Крім того, завдяки сервісу не потрібно буде йти до ТЦК та СП, а також можна буде оновити свої дані.

Мобілізація в Україні: що треба знати

Більше трьох місяців пішло у Верховної Ради на те, щоб розглянути урядовий законопроєкт щодо зміни правил мобілізації та військового обліку. 11 квітня він був проголосований у другому читанні і набуде чинності за місяць після опублікування. Ймовірно, головною новиною стало те, що з документа прибрали норму про демобілізацію військових після 36 місяців служби — у Міноборони обіцяли, що підготують із цього питання окремий законопроєкт, на це є вісім місяців, зазначає «Слово і діло». 

Закон прийнято 283-ма голосами народних депутатів у редакції профільного Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Згодом його підписав президент. 

Законом удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремі питання проходження військової служби для покращення якості підбору особового складу під час доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України.

Фінальна версія документа суттєво відрізняється від початкової, зазначає «Українська правда». Чимало ключових положень, які закладалися в першому варіанті, як-то зниження призовного віку до 25 років або скасування статусу «обмежено придатний», вже унормовані.

Читайте також: 

Президент підписав Закон про мобілізацію

Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться

У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віталій

    Запитусь в Українців, якщо  людина, не змінювала прописи і не змінювала свого, місце знаходження, яка бореться за суверітетнісьть  України з 2014 по сьогоднішній день, що вона повинна отримати?
  • PM

    20 хвилин не знає, що у людини немає зобов’язань перед приватними фірмами, а саме перед фірмою тцк?

    Цей закон підпадає під 109, 146, 147, 149, 355 статті ККУ - найманство, торгівля людьми, примус до угоди!
  • Ярослав Хрунюк

    Господи!!!!
  • Всі хто проголосував за цей закон і підписав його серіть кров'ю до останнього покоління, мудаки контужені! Я вашій недокраїні присягою не бився в груди, хто давав хай пиздує!

keyboard_arrow_up