Партнер рубрики Події

Фонтан у Сопільче почали ремонтувати: які роботи проведуть і скільки грошей виділили?

Фонтан у Сопільче почали ремонтувати: які роботи проведуть і скільки грошей виділили?
  • Водограй «Зустріч» на центральній алеї гідропарку «Сопільче» обгородили по периметру. Тут з’явився знак про початок ремонтних робіт, а ще на локацію завезли будматеріали.
  • Ми дізнались, за яку суму планують провести оновлення фонтану і що саме там роблять.

Нагадаємо, на засіданні виконкому Тернопільської міської ради від 17 травня 2023 року прийняли рішення виділити кошти для КП «Тернопільводоканал» на утримання і поточний ремонт фонтанів, оплату електроенергії для їхньої роботи, а також на закупівлю засобів для очистки води.

На водограї з міського бюджету дали всього 6 мільйонів 774 тисячі гривень. Частину коштів підприємство мало спрямувати на ремонт фонтану у Сопільче і поточний ремонт інших фонтанів: на бульварах Д. Вишневецького, Д. Галицького та Т. Шевченка, а ще «Каскад» на Набережній ставу.

Тернополяни не надто задоволені ремонтом

Станом на 18 липня фонтан «Зустріч» у Сопільче не працював. Всередині, у проміжках, де труби, було видно багнюку, гілки і каміння. Де-не-де пробились рослини. Жодних ремонтних робіт не починали. Але вже 20 липня у Фейсбук-групі «Шо там у Тернополі?» опублікували фото, мовляв, водограй обгородили.

Відео дня

– Незадовго закриття сезону роботи фонтанів, а у парку Сопільче лише розпочинають роботу. Не що інше, як дерибан коштів, замість допомоги ЗСУ, – підписав світлину автор Петро Гупало.

Містяни активно коментували фотографію і відреагували на цю новину здебільшого негативно.

Сергій Стрілецький пише: «Напевно до Дня міста і Дня Незалежності ремонтують».

Eugenia Nekrasova додає: «То вже який раз його ремонтують за останні 20 років?»

Bogdan Toman обурюється: «Його ремонтують майже через 4 роки. Цього зараз робити не треба».

Наталія Семенюк зауважує: «Краще б прибудинкові території поремонтували і тротуари, дерев би понад дорогами насадили. Потрібно робити щось там, де люди щодня ходять, їздять, а не фонтани! Парк – він і так парк, без фонтанів можна обійтися…»

Місько Кузик жартує: «Він більше ремонтується, чим працює...».

Яна Іщук коментує: «А ви знаєте, люди, що тварин із зоокуточку продають з травня місяця? Не мають за що їх утримувати,а тут фонтани реконструюють».

24 липня журналісти «20 хвилин» самі побували у парку і поглянули на ремонт фонтану. Ділянку по периметру обгородили волокном, ремонтувати будуть дві частини водограю – центральну круглу та ліву прямокутну (зі сторони сходів на Миру). Натомість праву частинку фонтану (з боку флагштоку) – не зачіпали. На місці з’явився знак «Будівельні роботи», а також будівельна будка. Вже завезли будматеріали. Робітників на локації ми не помітили. Однак, видно що кам’яну плитку із обох частин водограю демонтували. А самі конструкції почистили, про що свідчать купи відходів.

Які роботи планують виконати

На платформі «Прозорро» ми знайшли закупівлю «Поточний ремонт фонтанів міста Тернопіль». Замовником робіт виступило комунальне підприємство «Тернопільводоканал». Закупівля має статус «Завершена» від 12 липня. У «Проєкті договору про надання послуг» йдеться про поточний ремонт фонтану «Каскад» та фонтану у парку «Сопільче». Переможець торгів бере на себе зобов’язання надати послуги до 21 серпня 2023 включно. Вартість закупівлі встановили на рівні 5 млн 800 тис. грн.

– Виконавець бере на себе зобов’язання своїми силами та матеріалами надати послуги поточного ремонту фонтанів міста Тернополя (згідно коду ДК 021-2015: 50530000-9 «Послуги з ремонту і технічного обслуговування техніки») (послуги із благоустрою населених пунктів), надалі – послуги, а Замовник прийняти і оплатити надані послуги, – пише у «Проєкті договору про надання послуг».

У «Дефектному акті на поточний ремонт фонтанів» вказані об’єми робіт стосовно водограю «Зустріч» у Сопільче. Відтак, там планують розібрати облицювання стін із гранітних плит (що вже виконали – прим. авт.), заштукатурити поверхню цементно-вапняним розчином, улаштувати цементну стяжку, гідроізолювати поверхні фонтану по сітці, облицювати днище водограю керамогранітними плитками, а стіни – гранітними тощо.

Також запланували оновити систему фільтрації та циркуляції і провести електромонтажні роботи, зокрема демонтувати старі світильники та вмонтувати нові світлодіодні.

За результатами торгів, переможцем стало ТОВ «КРАЇНА БУДСЕРВІС». Вони запропонували виконати послуги за 5 млн 428 тис. 197 гривень (без ПДВ). За даними сервісу YouControl, компанія працює у Тернополі понад 5 років. Керівником організації є Володимир Кіцану.

Спеціалізуються на таких видах діяльності: будівництво житлових і нежитлових будівель; штукатурні роботи; покриття підлоги й облицювання стін; малярні роботи та скління; виготовлення виробів із бетону для будівництва; електромонтажні роботи; монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування тощо.

Ми хотіли переглянути «Протокол розкриття тендерних пропозицій» та «Повідомлення про намір укласти договір» між «Тернопільводоканал» і «КРАЇНА БУДСЕРВІС», але функціонал тимчасово недоступний.

Фонтани працюватимуть до 15 жовтня

За словами начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради Олега Соколовського, на балансі «Тернопільводоканалу» перебуває 11 фонтанів. Комунальною власністю є фонтани «Життя», «Зустріч», «Каскад», «Квітка терену», «Кульбаба», «Мальви», фонтан у парку Національного відродження, фонтан на бульварі Дмитра Вишневецького, «Спогад» на внутрішньому озерці ставу, «Циганка» та аераційний фонтан.

Сезон роботи фонтанів запланований, як правило, з 15 квітня по 15 жовтня. Також в управлінні ЖКГ визначили графік роботи фонтанів – щодня з 11:00 до 21:00. Фонтани не вмикають у дощову погоду.

– На обслуговування та ремонт фонтанів з міського бюджету на 2023 рік виділили 6 мільйонів 774 тисячі гривень, – повідомив Олег Соколовський. – На кожен фонтан окремо кошти не виділяються.

За словами пана Олега, до поточного обслуговування фонтанів входять витрати на хімічні засоби для очистки води та проведення робіт по технології очистки, витрати на електроенергію, витрати на водопостачання та водовідведення, відеонагляд, витрати на прибирання фонтанів від сміття тощо.

Натомість витрати на ремонт водограїв спрямовані на підтримку їхньої будівельної і технологічної частин у працездатному стані, а також аби функціонували системи електроживлення та освітлення.

 

Читайте також:

Сім мільйонів на фонтани в Тернополі: ми перевірили, у якому вони стані

Чи комфортно та чисто? Ми перевірили стан тернопільських пляжів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач46

    А що вони матимуть від дронів та іншого необхідного спорядження, а тут все налагоджено. погоджено і руки потирають всі. ГАНЕБНО.
  • Ліда Буда

    Знову "солодка парочка" (Надал+Кузьма) дерибанять міський бюджет, ще не наїлися. Можливо за ті гроші доцільно купити нашим захисникам прибори нічного бачення або дати на дрони.

keyboard_arrow_up