Партнер рубрики Події

Сім мільйонів на фонтани в Тернополі: ми перевірили, у якому вони стані

Сім мільйонів на фонтани в Тернополі: ми перевірили, у якому вони стані
  • Більшість фонтанів у Тернополі запрацювали від середини квітня.
  • Вони розташовані у різних мікрорайонах, але найбільше їх — біля Ставу та у Центрі.
  • Чимало містян цікавляться, на чиїх плечах лежить утримання фонтанів, у скільки обходиться їхнє обслуговування у час війни та на що конкретно витрачають ці кошти.

Частково роботу фонтанів у місті відновили напередодні великодніх свят – 14 квітня 2023 року. Одними з перших увімкнули три водограї на бульварі Тараса Шевченка. За словами фахівця із зв’язків з громадськістю КП «Тернопільводоканал» Антона Федорціва, у якого «20 хвилин» тоді отримали коментар, наступними до сезону мали підготувати й увімкнути фонтани у парку Шевченка, на бульварах Данила Галицького і Дмитра Вишневецького, а ще аераційний водограй на Набережній.

Однак, як говорив речник підприємства, певні труднощі були із запуском фонтану «Кульбаба» та у парку Національного Відродження. «Точно цього року не працюватиме й фонтан у парку «Сопільче», адже там конструкція потребує капітального ремонту. Через повномасштабне вторгнення, що триває в Україні, виділити кошти на проведення капітального ремонту не можуть», — пояснював пан Антон.

Відео дня

Ми дізнались, які фонтани у Тернополі є комунальною власністю та обслуговуються за рахунок міста. Скільки грошей у 2023 році виділили на роботу водограїв та що входить у цю суму? В якому стані фонтани і  коли їх планують відправити у «зимову сплячку»? Більше – читайте у матеріалі.

Скільки триватиме сезон фонтанів

Як розповів начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради Олег Соколовський, на балансі і обслуговуванні «Тернопільводоканалу» перебуває 11 фонтанів. Комунальною власністю є:

Сезон роботи фонтанів запланований, як правило, з 15 квітня по 15 жовтня. Також в управлінні ЖКГ визначили графік роботи фонтанів – щодня з 11:00 до 21:00. Фонтани не вмикають тільки у дощову погоду.

Що входить у витрати на фонтани

– На обслуговування та ремонт фонтанів з міського бюджету на 2023 рік виділили 6 мільйонів 774 тисячі гривень, – повідомив Олег Соколовський. – На кожен фонтан окремо кошти не виділяються.

За словами пана Олега, до поточного обслуговування фонтанів входять витрати на хімічні засоби для очистки води та проведення робіт по технології очистки, витрати на електроенергію, витрати на водопостачання та водовідведення, відеонагляд, витрати на прибирання фонтанів від сміття тощо.

Натомість витрати на ремонт водограїв спрямовані на підтримку їхньої будівельної і технологічної частин у працездатному стані, а також аби функціонували системи електроживлення та освітлення.

На сайті Тернопільської міської ради ми знайшли рішення виконкому від 17 травня 2023 року. На засіданні виділили кошти для КП «Тернопільводоканал» на утримання і поточний ремонт фонтанів, оплату електроенергії для їхньої роботи, а також на закупівлю засобів для очистки води. Сума, яку надали нам в управлінні ЖКГ і яку пишуть від міської ради, збігається – 6 774 000 тис. грн.

Однак ці кошти «Тернопільводоканал» також має спрямувати на ремонт фонтану у парку Сопільче та поточний ремонт інших фонтанів – на бульварі Дмитра Вишневецького та Данила Галицького, фонтан «Квітка терену» на бульварі Тараса Шевченка та фонтан «Каскад» біля набережної ставу.

«Каскад» і фонтан у «Сопільче» відремонтують

Завдяки платформі «Прозорро» ми дізнались про дві закупівлі щодо фонтанів, замовниками яких є комунальне підприємство «Тернопільводоканал». Перші торги стосуються поточного ремонту фонтанів у Тернополі і завершились 12 липня. У «Проєкті договору про надання послуг» йдеться про поточний (а не капітальний!) ремонт фонтану «Каскад» та фонтану у парку «Сопільче». Переможець торгів бере на себе зобов’язання надати послуги до 21 серпня 2023 включно. Очікувану вартість закупівлі встановили на рівні 5 млн 800 тис. грн. Кошти виділили з місцевого бюджету.

За результатами торгів, переможцем стало ТОВ «КРАЇНА БУДСЕРВІС». Вони запропонували виконати послуги за 5 млн 428 тис. 197 гривень (без ПДВ). За даними сервісу YouControl, компанія працює у Тернополі понад 5 років. Керівником організації є Володимир Кіцану. Спеціалізуються на таких видах діяльності: будівництво житлових і нежитлових будівель; будівництво інших споруд; підготовчі роботи на будівельному майданчику; штукатурні роботи; покриття підлоги й облицювання стін; малярні роботи та скління; виготовлення виробів із бетону для будівництва; електромонтажні роботи; монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування тощо.

Друга закупівля, оголошена «Водоканалом», стосується капітального ремонту електродвигунів насосних агрегатів аераційного фонтану. Очікувана вартість робіт – 925 тисяч гривень. Відкриті торги завершили 26 травня. Переможцем стало ТОВ «САХАРА», яке виграло аукціон за 921 тис. грн (з ПДВ).

На платформі Vkursi Pro вказано, що товариство діє у Тернополі з 2000 року. Керівником компанії є Ігор Поворозник. «САХАРА» спеціалізується на: діяльності у сфері інжинірингу, геології та геодезії, наданні послуг технічного консультування в цих сферах; ремонті і технічному обслуговуванні машин і устаткування промислового призначення; монтажі водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування; інших спеціалізованих будівельних роботах тощо.

У якому стані тернопільські водограї

Ми обійшли кілька фонтанів, аби поглянути, у якому вони стані та чи не потребують ремонту і догляду. Почали з фонтану «Зустріч» у парку Сопільче. Він станом на 18 липня не працює. Всередині, у проміжках, де труби, видно багнюку, гілки та каміння. Де-не-де пробились рослини. Жодних ремонтних робіт тут не починали. Як їх планують завершити до кінця серпня – невідомо.

Аераційний фонтан на Тернопільському ставі працює. Однак, ми помітили, що тут нормально функціонують не всі форсунки. Деякі (як мінімум три, яких вдалось нарахувати) випорскують воду, але не «викидають» її на достатню довжину. Сама конструкція фонтану чиста й жодних недоліків на ній не видно. Однак, через постійну вологу цвіль та іржа помітні на паркані, який уздовж ставу.

Фонтан «Каскад» біля Тернопільського замку на момент наших відвідин теж діяв. Решітка, яка встановлена у «підніжжі» водограю, поржавіла і на ній трохи набилося сміття та листя. Всередині фонтану помічаємо рослини, які тут проросли. Але в цілому вода чиста і сама конструкція не брудна.

Фонтан «Спогад» на внутрішньому озерці через його розташування зблизька не оглянеш. Та ми звернули увагу на стан води, яка навколо. Вона у зелених водоростях, «зацвіла», плавають пляшки з під алкоголю, сміття, листя і мертва риба. Сам фонтан б’є потужно та високо викидає струмені води.

Вода у водограї «Життя», що у парку імені Тараса Шевченка, має дещо жовтуватий колір, вона не прозора. На металевих конструкціях помітна іржа. Власне, як і на дні фонтану, де цілі «жовті плями». Мармурове обрамлення брудне і на ньому пташиний послід. А всередині фонтану бракує плитки.

Фонтан «Квітка терену» на бульварі Тараса Шевченка в ідеальному стані. Вода тут чиста та прозора, всі форсунки працюють злагоджено. На самій конструкції також немає жодних помітних недоліків.

Як гадаєте, чи доречно витрачати майже 7 мільйонів на фонтани у Тернополі в час війни? Напишіть свою думку у коментарях. 

 

Читайте також:

Жовте латаття вкрило Тернопільський став. Як будуть реанімувати водойму цього літа?

Як тернопільські пляжі підготували до купального сезону? Ми перевірили

Скільки коштує морозиво у парках Тернополя та як вибрати якісне

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (74)
  • Надя Денис

    А скільки в кишеню лівака пішло?
  • Альона Хомин

    Бл..ь,як ви достали.Ви що єб....і на усю голову?Прокльонів людських не боїтесь.А може пора вже жителям міста зібратись і винести вас на хрен з ваших кабінетів і дати копня в дупу.ВІЙНА ви знаєте значення цього слова? Надал ти вже достав своїми кувшинами,фонтанами і усім.Кожного дня привозять загиблих воїнів😥.Пора і вам віддати шану своїй державі,на 0.
  • Ганна Гнат

    І кому ж вони потрібні,може тим хлопцям ,що на передовій, в пеклі ,чи всім тим ,що нас захищають,де б вони не були ,і в якій точці ,ви навіть не уявляєте ,як тяжко таке сприйняти ,тим ,чиї діти воюють,чиї пропали безвісті ,чиї загинули.Простий народ,діти збирають останні гроші на ЗСУ,а ви  пишите про такі кошти ,які ідуть  в ніщо,побійтеся Бога ,схаменіться,нема де списати гроші?
  • Ольга Круп'як

    Не мати ніякого встиду,ні совісті

keyboard_arrow_up