Партнер рубрики Події

Гольф-клуб біля Водної арени: ми дізналися, хто за цим стоїть

Гольф-клуб біля Водної арени: ми дізналися, хто за цим стоїть
  • Поблизу Водної арени Тернополя розпочали будівництво гольф-клубу.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, хто саме стоїть за цим та як передали землю на цій ділянці.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Уперше будівництво поблизу Водної арени наші журналісти відвідали 18 вересня. Позаду арени тоді ми помітили великогабаритну машину, за допомогою якої вже проводили підготовчі роботи для облаштування майбутніх гольфових полів. Це нам підтвердив і один із будівельників. Називати ім’я та прізвище чоловік відмовився.

— Будівництво триває вже від початку літа. Фахівці поступово обстежують тут земельні ділянки та проводять базові роботи. Я працюю на машині для забивання палей. Це такі залізобетонні стрижні, що заглиблюють у землю для додання міцності та тримальної здатності фундаменту. Загалом у мене завдання – забити 100 таких паль. Якщо тут навіть не збудують поля для гольфу, то палі міцні і витримають будівництво будинків, — каже чоловік.

Відео дня

Тоді журналісти також помітили, що на земельних ділянках є ще частково очерет та інші зелені насадження, проте їх поступово викошують. На місці працювали геодезисти зі спецтехнікою. Пройшовши ще далі, ми помітили підйомний кран та бетонні стовпи.

Вдруге журналісти «20 хвилин» прийшли на цю ділянку другого жовтня. Тим часом ми відправили інформаційні запити у різні структури. Ми помітили, що працівники продовжують облаштовувати земельну ділянку та очищувати її від рослинності. Також вже заглибили у землю палі, які слугують підкріпленням для майбутнього фундаменту.

На території працював екскаватор та бульдозер. Робітники уже розкладали дерев’яні дощечки. На бетонному стовпі повісили і паспорт об’єкта, а ось територію будівництва і досі не загородили сіткою. 

Мільйони на будівництво

Згідно із паспортом об'єкта, тут триває будівництво об’єкту рекреаційного призначення гольф-клубу ТОВ «Індустрія спорту» на території Білецької сільської ради Тернопільського району за межами населеного пункту. 

Площа земельної ділянки — 12.5 га, а ось площа майбутньої забудови становитиме 890 кв.м.

Замовником виступає ТОВ «Спортіндустрія+», проєктувальником — приватне підприємство «АПБВП ДІМ», зокрема архітектор В.С. Павлович. А ось підрядником — «Креатор-Буд». 

Згідно із паспортом, роботи мали розпочати у другому кварталі 2023 року, а ось завершити планують у четвертому кварталі 2023 року. На візуалізації — сучасне приміщення чорного кольору з великими панорамними вікнами, бетонований під’їзд та зелена зона. 

За даними порталу Єдиної державної електронної системи будівництва, кошторисна вартість будівництва гольф-клубу становить 15 030 000 гривень. З них на проведення будівельних робіт мають витратити 13 568 000 гривень, а 1 462 000 гривень – на машини, обладнання та інвентар. Джерела походження грошей, а також частку там комунальних коштів, ми з’ясовуємо. 25 травня 2023 року Державна інспекція архітектури та містобудування України надала дозвіл на проведення будівельних робіт ТОВ «Спортіндустрія+» біля Водної арени Тернополя.  

Як отримали землю

Щоб дізнатися, як ТОВ «Спортіндустрія+» отримало землю під будівництво гольф-клубу, журналісти звернулися до Білецької сільської ради. 

У приймальні нас запевнили, що Білецька сільська рада нікому не продавала та не здавала в оренду земельну ділянку біля Водної арени. Адже до лютого 2023 року вона була не в їх власності. 

Згодом на офіційному сайті Білецької сільської територіальної громади опублікували коментар голови Дмитра Малика. 

— Земля — на території Білецької сільської ради за межами населеного пункту села Біла. Розпорядженням голови Тернопільської ОДА від 18.11.2013 року №559-од землю передали в оренду комунальному підприємству Тернопільської міської ради «Масив». Договір про оренду землі № 38 від 04.12.2014 року підписали між ОДА та КП «Масив», — каже Дмитро Малик. — Повноваження щодо розпорядження земельною ділянкою в Білецької сільської ради відсутні на момент її передачі в оренду, оскільки вона знаходиться поза межами Генерального плану села Біла.

Також на офіційному сайті Білецької сільської територіальної громади повідомили, що розпорядженням голови Тернопільської ОДА від 12.04.2017 року № 201-од «Про надання згоди на поділ земельної ділянки, яка надана в користування на праві оренди комунальному підприємству ТМР «Масив» на території Білецької сільської ради Тернопільського району», земельна ділянка була поділена на дві частини по 12,5 га за кадастровими номерами: 6125280700:01:012:0003 та 6125280700:01:012:0002.

— 10 листопада 2017 року підписали договори суборенди землі без номера. А вже третього травня 2019 року підписали договори щодо передачі земельних ділянок організаціям ТОВ «Індустрія спорту» та ТОВ «Спортіндустрія+». Номерів договори не мають, — запевняє пан Малик. — Станом на 14 вересня 2023 року, на земельних ділянках проводять будівництво з влаштування фундаментів (забивних паль). Білецька сільська рада будь-яких погоджень, комісій, громадських слухань не надавала та не проводила. Ми надіслали листи у відповідні контролюючі та правоохоронні органи для здійснення перевірок та припинення будівництва, вжиття заходів згідно з повноваженнями та в рамках законодавства України.

А вже у 2020 році голова Тернопільської ОДА розпорядився надати КП «Масив» дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою за межами населеного пункту на території Білецької сільської ради. Нижче публікуємо відповідний документ.

Як нам повідомили в приймальні Білецької сільської ради, станом на третє жовтня відповіді від правоохоронців, екологів щодо будівництва гольф-клубу ще не отримали. 

Про передачу землі

За інформацією відкритих даних земельного кадастру України, ділянка біля Водної арени з кадастровим номером 6125280700:01:012:0002 займає площу 12.5 га. До 25 лютого 2023 року вона перебувала в державній власності, а ось після її передали у власність Білецької сільської ради.

29 серпня 2015 року дану земельну ділянку передавали в оренду комунальному підприємству «Масив» Тернопільської міської ради. А ось вже сьомого травня 2019 року право оренди земельної ділянки отримало Товариство з обмеженою відповідальністю «Спортіндустрія+».

Щодо земельної ділянки з кадастровим номером 6125280700:01:012:0003, про яку також згадав голова Білецької сільської територіальної громади Дмитро Малик, то інформація аналогічна.

Натомість у відкритих даних земельного кадастру України ми дізналися, що ця ділянка і досі перебуває в оренді комунального підприємства «Масив» Тернопільської міської ради. Адже жодного слова про ТОВ «Спортіндустрія+» не вказують. 

Аби дізнатися, на яких умовах тоді ще Тернопільська ОДА передала в оренду земельні ділянки комунальному підприємству «Масив», а згодом і ТОВ «Спортіндустрія+», ми запитали у інформаційному запиті. Чекаємо на відповідь.  

Що відомо про фірми

За даними порталу YouControl, комунальне підприємство «Масив» функціонує з 12 травня 2011 року, тобто вже понад 12 років. Директором КП з 2014 року є Михайло Гумен. Основний вид діяльності – купівля та продаж власного нерухомого майна. Серед інших:

КП «Масив» неодноразово потрапляло в епіцентр скандальних забудов і мало справу з прокуратурою та судами. Ми також писали про різні схеми виділення їм землі та посередництво у багатьох будівельних справах.

Будують гольф-клуб на замовлення товариства з обмеженою відповідальністю «Спортіндустрія+». Заснували ТОВ шостого жовтня 2017 року підприємці Іван Сопронюк та Олег Деркач. Варто зазначити, що це вже друга спільна компанія пана Деркача та пана Сопронюка, яка відповідає за розвиток спорту. Адже 23 серпня 2017 року ці ж підприємці заснували ТОВ «Індустрія спорту». 

Зазначимо, що Іван Сопронюк є ще й співзасновником ТОВ «ВІП-МАРКЕТ». Саме воно у 2013 році разом з міською радою просували «інвестпроєкт», завдяки якому підприємство могло отримати земельну ділянку та нерухомість на ринку, що на Шептицького. Ба більше, ТОВ «ВІП-МАРКЕТ» створили за вісім днів до оголошення переможця в інвестконкурсі, а статутний капітал на момент створення становив лише 2 000 гривень. Інформацію беремо із публікації «20 хвилин».

Восьмого листопада 2017 року Тернопільська міська рада та ТОВ «ВІП-МАРКЕТ» укладають договір №1048 про встановлення земельного сервітуту площею 850 кв.м. на вулиці Митрополита Шептицького.

Відповідно до плану розташування земельної ділянки, що надається в сервітутне користування для проходу, проїзду, в`їзд на ринок та його територія є комунальною власністю і належить Тернопільській міській раді. Як ідеться у наших попередніх матеріалах, ТОВ «ВІП-МАРКЕТ» стягувало плату за в'їзд на територію ринку на підставі внутрішнього наказу по підприємству.

Аналізуючи інформацію, з’являється запитання: як налагодили дуже зручний механізм передачі ласих ділянок землі своїм підприємцям? У 2013 році це були землі ринку для Сопронюка під виглядом ТОВ «ВІП-МАРКЕТ». А вже зараз — землі біля Водної арени для того ж самого пана та його партнерів тільки вже для ТОВ «Спортіндустрія+» і ТОВ  «Індустрія спорту». 

Журналісти  «20 хвилин» неодноразово намагалися зв’язатися та отримати коментар щодо будівництва гольф-клубу від вказаних вище фірм. Та всі спроби виявилися марними. Спочатку нас годували обіцянками – перетелефонуємо пізніше, а далі просто не піднімають слухавку. Ми спробуємо отримати коментарі письмово. 

Також ми чекаємо на копії всіх договорів, важливих документів від ТОВА, міської ради, КП «Масив», а також правоохоронних структур. Аби зрозуміти, на яких умовах і за скільки отримали ділянку під будівництво. Та основне питання, яке бентежить тернополян у соцмережах, і на яке поки що ми не можемо дати відповідь: чи на часі гольф-клуб під час війни? 

Продовження буде.

Читайте також:

Реконструкція «Дальнього пляжу» за понад 42 млн грн: які компанії фігурують та що будують

Бруківка зачекає, а ЗСУ треба зараз: тернополяни вийшли на мітинг до міської ради

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Анна Кулиняк

    ТА  ВИ  НАПЕВО    НЕ  ДОЧИТАЛИ  ТАМ ВУЙКО  З  ПЕТРИКІВ   ПОЧАВ  БУДОВУ
  • Галина Кіт Урбан

    Чомусь в нас якось не по людськи. Закриваємо реабілітаційні лікарні, хтось вирішив що непотрібна. Проте будується гольф-клуб: що ранені воїни будуть проходити там реабілітацію? Питання до представників влади області: Чи ви тільки про себе коханих думаєте, про нове місце розваг?

    Андрій Лазарук reply Галина Кіт Урбан

    Галина Кіт Урбан ніхто лікарню не закриває, йдеться лише про ліквідацію юридичної особи
  • Teren Teren

    То вже повний сюр... Маємо два світи, дві України. В одній війна, кров, сльози, смерть... Літають ракети, падають бомби, гинуть тисячі людей..., а в іншій гольфове поле, Дальній пляж, спортивні майданчики, бруківка, асфальт, заморські курорти, вілли в Маямі чи Іспанії, дорогі авто, маєтки, сите і масне життя...

    От як і чим то все має закінчитись, скільки ми ще то все куревство маємо терпіти?! Ну ні страху в них, ні совісті і таке враження, що навіть інстинкт самозбереження в них відімкнутий. Ті створіння вже настільки обнагліли, настільки одержимі від вседозволеності і повної безкарності, що навіть сьогодні нездатні хоч трошки спинитись, хоч трошки остерігатись.
  • Андрій Рассказов

    45 днів для держави без корупційні Х скандалів. Ну ну ..

keyboard_arrow_up