Реконструкція «Дальнього пляжу» за понад 42 млн грн: які компанії фігурують та що будують

Реконструкція «Дальнього пляжу» за понад 42 млн грн: які компанії фігурують та що будують
  • Сучасна зона відпочинку, майданчики та стоянки – кілька років поспіль тернополянам обіцяють облаштувати Дальній пляж. 
  • Зараз на території працює техніка і завезли будівельні матеріали. Ми дізналися про перебіг робіт і що саме тут буде.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Територію Дального пляжу умовно розділили на дві зони. В одній можна відпочивати, тут є пляжні парасольки, сміттєві баки, лавки, бунгало та тренажери. А ось в іншій зоні – купи цементу, щебеню, піску та спецмашини.

Що вже зробили

Перше, що побачили журналісти, – великогабаритну техніку, купу будівельників, гори цементу та піску. Також деінде виставили запаковані блоки з тротуарною плиткою.

Трохи далі видніється мультиспортивний майданчик. Він зі штучним покриттям та огорожею. На території вже встановили футбольні ворота. 

Відео дня

Облаштовують тут і дитячий майданчик. Є гойдалки, різні гірки, лавочки для сидіння та сміттєві баки. Територія вкрита штучною травою. Попри незавершений ремонт навколо, діти вже бавляться на гойдалках. 

Мультиспортивне поле та дитячий майданчик розташовані поряд. Аби перейти від одного об’єкта до іншого, варто піднятися сходами, які вже зробили. Під мутиспортивним полем та майданчиком територію вимощували бетонними блоками, аби поверхня була рівною.

Неподалік від поля та майданчика облаштовують автомобільну стоянку. Спецтехнікою частково підготували дорогу для машин та встановили масивні тротуари з бетонних блоків. Пішохідні доріжки вимощують тротуарною плиткою. Також уже є ліхтарі. 

Згідно із паспортом об'єкта, проводять облаштування-реконструкцію відпочинково-рекреаційної зони в районі «Дальнього» пляжу. Замовником такої розбудови виступає Тернопільська міська рада, а ось підрядником ТОВ «Країна Будсервіс».

Планують, що завершити всі роботи вдасться до кінця четвертого кварталу 2023 року. Також у паспорті об’єкта вказали, яку площу займатиме кожна зона:

  • пляжна зона – 4600 м² та 10400 м²;
  • об’їзна дорога – 2450 м², а тротуари – 1480 м²;
  • мультиспортивний майданчик – 924 м², а дитячий – 320 м
  • волейбольне поле – 532 м².

Крім того має бути дві громадські вбиральні, медичний пункт та рятувальний пост.

На момент нашого перебування жодних робіт щодо облаштування пляжної зони ще не проводили. Зараз там піщана територія, вкрита травою. А ось для волейбольного поля вже виділили місце – поряд з мультиспортивним.

Хто розробляв проєкт

Хто і які суми отримав за виготовлення проєктів влаштування-реконструкцію відпочинково-рекреаційної зони в районі «Дальнього» пляжу журналісти «20 хвилин» дізнавалися в електронній системі публічних закупівель Prozorro. А ось кому належать фірми-переможці і з ким вони пов’язані, допоміг дізнатися сервіс YouControl.

Отже, перший тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації щодо влаштування-реконструкції відпочинково-рекреаційної зони в районі «Дальнього» пляжу Тернопільська міська рада провела ще четвертого квітня 2017 року. 

За даними Prozorro, переможцем стало приватне мале підприємство «Нортон» в особі Василя Романовича Мазурика. За виготовлення проєктно-кошторисної документації підприємство мало отримати 446 378 гривень. За цю суму приватне підприємство повинно було розробити робочий проєкт з прорахунками. А ось на розробку дали час до першого травня 2017 року, тобто менше місяця. 

25 липня 2021 року Тернопільська міська рада проводить новий тендер, пов’язаний із проєктом для пляжу «Дальній». Тільки цього разу замовляють коригування проєктно-кошторисної документації. Переможцем знову стає той самий підприємець Василь Мазурик, але з трохи іншою назвою ПП «Нортон-Буд-Проект». На цей раз вартість їх послуг оцінили в 35 000 гривень. А внести зміни у раніше зроблений проєкт підприємство мало до першого грудня 2021 року.

А вже 17 листопада 2021 року Тернопільська міська рада починає шукати підрядну організацію, яка виконає всі необхідні роботи із влаштування-реконструкції відпочинково-рекреаційної зони в районі «Дальнього» пляжу. Максимальну суму, яку готові були віддати за реалізацію проєкту, – 49 147 774 гривень.

Участь у тендері взяли два товариства з обмеженою відповідальністю – «Країна будсервіс» та «Будмонтажсервіс І». За реалізацію проєкту ТОВ «Країна будсервіс» хотіла отримати 42 617 182 гривень, а ось ТОВ «Будмонтажсервіс І» майже на п’ять мільйонів більше – 47 692 550 гривень. Перемогу отримала компанія з нижчою ціною.

Договір між Тернопільською міською радою та директором ТОВ «Країна будсервіс» підписали 22 грудня 2021 року. У договорі зазначили, що готовий об’єкт мають віддати до першого грудня 2022 року. 

Що мають зробити за понад 42 млн

Відповідно до тендерної документації, за 42 617 182 гривень підрядник має виконати ряд завдань, починаючи від очищення та підготовки території. Ми оглянули тендерну документацію і вибрали основні пункти:

  • рекультивувати пісок та прибрати каміння;
  • влаштувати відпочинкові зони з палубної дошки та пляжним інвентарем (альтанки, вбиральні, роздягальні, парасольки, лежаки, навіси для контейнерів, лавки, смітники тощо);
  • облаштувати волейбольне поле, дитячий та мультимайданчик. Також мають бути вішалки, роздягальні, футбольні ворота, волейбольні стійки та баскетбольні кільця. Крім того, ще і різноманітні тренажери;
  • облаштувати навіси з камерами зберігання, громадські вбиральні з вентиляцією, світлом та водопостачанням, медичний пункт, а також охоронних пункт;
  • з активного ще планують облаштувати мотузковий парк та зону водного відпочинку.

Обов’язково на території пляжу має бути каналізація, сучасне вуличне освітлення та водопостачання. Аби потрапити до водойми могли і люди з інвалідністю, для них повинні зробити спеціальний пандус, а також вимостити зручні доріжки та тротуари.

Кошти віддають своїм?

Через повномасштабне вторгнення Тернопільська міська рада двічі відміняла тендери на послуги з технічного нагляду за виконанням робіт згідно із проєктом. Перші торги відмінили 28 лютого 2022 року на суму 704 826 гривень. А другий тендер відмінили 18 березня і знову ж таки на суму 704 826 гривень.

Останній тендер на проведення робіт на території пляжу міськрада провела 26 грудня 2022 року. За послуги з нагляду за виконанням будівельних робіт сплатили 121 694 гривні. Як бачимо суму зменшили в кілька разів. Переможцем стало приватне підприємство «Нортон-Буд-Проект», яке власне і займалося розробкою та коригуванням проєкту.

За даними сервісу YouControl, приватне підприємство «Нортон-Буд-Проект» належить Василю Романовичу Мазурику. Ця фірма розробляла проєкт та здійснює технагляд. Дата реєстрації підприємства – шостого листопада 1997 рік. Основний вид діяльності – монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування. А серед інших:

  •  електромонтажні роботи;
  • інші будівельно-монтажні роботи;
  • роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах;
  • інші види роздрібної торгівлі поза магазинами;
  • будівництво житлових і нежитлових будівель;
  • інша професійна, наукова та технічна діяльність;
  • діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах;
  • діяльність у сфері архітектури.

Зауважимо, підприємства Василя Романовича Мазурика неодноразово вигравало тендери від Тернопільської міської ради на круглі суми. Як у 2017 році повідомляли журналісти «20 хвилин», компанія Василя Романовича Мазурика ТОВ «ТОМ-Інвестбуд» займалася капітальним ремонтом входу у парк імені Тараса Шевченка біля пам’ятника Степану Бандери. Тоді на ремонт міськрада виділила понад 7 000 000 гривень.

Без скандалу та судів ремонти не обійшлися. 16 лютого 2017 року Тернопільська місцева прокуратура за матеріалами управління СБУ в Тернопільській області порушила кримінальне провадження за частиною три статті 190 КК України відносно посадових осіб ТОВ «ТОМ-Інвестбуд». Про це журналістам стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Правоохоронці з’ясували, представники «ТОМ-Інвестбуд» в акти виконаних робіт 2015-2017 років, які виконували за бюджетні кошти, вносили завищені відомості щодо вартості закуплених матеріалів. Внаслідок чого загальна кошторисна вартість об'єктів будівництва зростала на 15-30%. Упродовж 2015-2017 років «ТОМ-Інвестбуд» освоїв 100 мільйонів гривень з бюджету. Таким чином за орієнтованими підрахунками збитки для міського бюджету становили не менше 20 мільйонів гривень.

Лише на укладанні основ із щебеню під час капітального ремонту входу у парк імені Тараса Шевченка біля пам’ятника Степану Бандери «ТОМ-Інвестбуд» вдалося привласнити понад 1,2 мільйона гривень. Такі дії суперечать нормам чинного законодавства.

Що відомо про забудовника

Друга компанія, яка фігурує у розбудові пляжу «Дальній» – ТОВ «Країна будсервіс».  Вона проводить будівельні та монтажні роботи на території пляжу.

За даними сервісу YouControl, директором даного товариства з обмеженою відповідальністю є Володимир Андрійович Кіцану. Серед основних видів діяльності компанії – будівництво житлових і нежитлових будівель.

Львівські колеги з видання «Наші гроші Львів» повідомляють, що 23-річний Володимир Кіцану часто перемагає у тендерах від Тернопільської міської ради на чималі суми. Один з напрямків у 2023 році – ремонт міжквартальних доріг на території Східного району міста. За проведення ремонтних робіт 23-річний підприємець отримає 24,7 мільйонів гривень.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради уклали угоду п’ятого квітня. Усі роботи мають бути завершені до кінця року. Про це відомо з електронної системи публічних закупівель Prozorro.

Інформація за сімома замками?

Аби дізнатися, який відсоток робіт вже вдалося виконати і на чому зараз зосереджена увага підрядників, журналісти «20 хвилин» намагалися зв’язатися з виконробом ТОВ «Країна будсервіс» С.М. Коцюрко. 

Ми дзвонили за номером телефону, що вказаний на паспорті об’єкта. Натомість слухавку від журналістів так ніхто і не взяв. Ми також знайшли інші номери телефонів ТОВ «Країна будсервіс», але вони або вимкнені, або просто ніхто не бере слухавку. 

З питаннями про будівництво журналісти звернулися до речниці міської ради Мар’яни Зварич. 

– Цього року планують завершити роботи з ремонту припляжної зони – мультиспортивного, волейбольного майданчика. Також зробити тротуар та вуличне освітлення, громадські вбиральні, влаштування мережі водопостачання та водовідведення. У наступних періодах заплановані інші роботи – влаштування шезлонгів, роздягалень тощо, – каже пані Мар’яна.

Також вона переконала журналістів, що після реконструкції пляж буде у вільному доступі для тернополян та гостей міста. І за вхід на територію ніхто не збиратиме жодних коштів. 

Тернополяни, а як ви вважаєте, чи доречно відбудовувати пляж в умовах війни, чи потрібен він зараз? Коментуйте. 

Читайте також:

Третій поверх зайвий для Катедри: тернополяни, які виступають проти добудови монастиря, готові йти до суду

Підрядник, що ремонтував дороги на Тернопільщині, надурив державу на 237 тисяч

На Шпитальній оновлять дитячий майданчик: як виглядатиме та хто за нього заплатить?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Віка Віка

    Вілу Гуди на березі тернопільського озера охороняють, як ви думаєте хто? Правильно працівники поліції! Перед воротами на вілу з лівого боку розміщено ЦІЛОДОБОВИЙ пост, де несуть службу працівники поліції з вогнепальною зброєю ... За гроші можна усе, збудувати вілу на березі ставу та найняти ментів, шоб її охоронялми :) Так і живемо :)
  • Віка Віка

    Гуда за рахунок тернополян вирішив зробити поруч із своєю вілою на березі тернопільського озера, сучасний спортивний комплекс. Як це було:

    1) https://youtu.be/8mFfOxg6zZU

    2) https://www.youtube.com/watch?v=GZizyihF_D0

    Віка Віка reply Віка Віка

    Віка Віка reply Віка Віка

    Віка Віка reply Віка Віка

    Віка Віка reply Віка Віка

  • Роман Мізюнський

    Ніхто нічого не робив, поки в 5 метрах збоку на місце лодочної станції не побудував будинок Ігор Гуда ( Креатор-Буд)! От співпадіння, він на вихідних грає футбол з віпами тернопільськими а тут поле футбольне прямо під вікном, от співпадіння,  буває ж таке ...🤣
  • Ігор Буда

    мер терпів, терпів і таки не втримався.

keyboard_arrow_up