Партнер рубрики Події

У Тернополі горів підвал у будинку, а люди «на поверсі» просто чекали. Як діяти під час пожежі?

У Тернополі горів підвал у будинку, а люди «на поверсі» просто чекали. Як діяти під час пожежі?
  • У випадку виникнення пожежі необхідно негайно покинути будівлю, навіть у випадку коли вогонь безпосередньо не загрожує, наголошують рятувальники.
  • У дуже задимленому приміщенні рухайтесь поповзом або пригнувшись. Для захисту від чадного газу необхідно дихати через зволожену тканину. Зверніть увагу! Маленькі діти від страху часто ховаються під ліжками, в шафах, забиваються в куток.

Про пожежу у підвалі житлового будинку, що на вул. Пушкіна, читачі повідомили на сайті. Люди кажуть, рятувались, відчинивши вікно. Бо вдома спали маленькі дітки. Як діяти, коли у будинку загорілось, пояснити рятувальники.

  • Уночі близько 1-ої год я відчула у квартирі дим, глянула у вікно, але не побачила нічого, - написала на сайт 20minut.ua читачка Наталія. - І вже близько 2-о ночі у домофон подзвонили рятувальники...

У сусідньому під’їзді горів підвал. Дим почав поширюватися по усьому під’їзді догори та доходив на поверхи крізь вентиляційні труби.

  • Людей почали будити та евакуйовувати, куди дістався дим, - пише читачка. - Ми ж залишилися у квартирі, адже дим було чути лише в туалеті. У квартирі спало двоє діток, ми сиділи з відкритими вікнами. Довелось не спати пів ночі, слідкувати, щоб усе було добре. 

Найбільша загроза для людини - токсичні продукти згорання

Чи вірно діяли читачі? Чи варто, поки немає сильного задимлення чи вогню, сидіти вдома з відкритими вікнами? Як діяти, якщо в будинку загорілось, пояснив керівник прес-служби Управління ДСНС в області Сергій Данілін.

Відео дня
  • У випадку виникнення пожежі необхідно негайно покинути будівлю, навіть у випадку коли вогонь безпосередньо не загрожує, - наголошує Сергій Данілін. - Хоча вогонь є одним з найнебезпечніших факторів, однак, під час пожежі випадки його безпосередньої дії на людей досить нечасті. Найбільшу загрозу для життя людини, особливо при пожежах в будівлях, становлять токсичні продукти згорання. Адже в сучасних виробничих, побутових та адміністративних приміщеннях знаходиться значна кількість синтетичних матеріалів, що є основними джерелами токсичних продуктів згорання.

Тож, аби уберегтися від небезпеки під час пожежі, відчиненого вікна недостатньо. Недарма рятувальники, у випадку пожежі в будинку, проводять евакуацію його мешканців. Це робиться, аби убезпечити людей від впливу небезпечних та шкідливих факторів пожежі.

Правила поведінки при пожежах

При пожежі потрібно остерігатися: високої температури, задимленості і загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалля. Небезпечно входити в зону задимлення, якщо видимість менше 10 м.

При рятуванні потерпілих із будинків, що горять, і при гасінні пожежі, дотримуйтесь наступних правил:

- перш ніж ввійти в приміщення, що горить, накрийтесь мокрим покривалом, пальтом, плащем, щільною тканиною;

- двері в задимлене приміщення відкривайте обережно, щоб уникнути займання від великого притоку свіжого повітря;

- у дуже задимленому приміщенні рухайтесь поповзом або пригнувшись;

- для захисту від чадного газу необхідно дихати через зволожену тканину.

Запам’ятайте! Маленькі діти від страху часто ховаються під ліжками, в шафах, забиваються в куток.

- якщо на вас загорівся одяг, лягайте на землю і, перевертайтесь, щоб збити полум’я; бігти не можна - це ще більше роздуває вогонь;

- побачивши людину в одязі, що горить, накиньте на нього пальто, плащ або яке-небудь покривало і щільно притисніть його. На місце опіків накладіть пов’язки і відправте потерпілого в медичний заклад;

- при гасінні пожежі використовуйте вогнегасники, пожежні крани, а також воду, пісок, землю, покривала та інші засоби;

- речовини, що гасять вогонь, направляйте в місця найбільш інтенсивного горіння і не на полум’я, а на поверхню, яка горить;

- якщо горить вертикальна поверхня, воду подавайте в верхню її частину;

- в задимленому приміщенні використовуйте розпилений струмінь, який сприяє осадженню диму і пониженню температури;

- горючі рідини гасіть сумішами, які викликають піну, засипайте піском або ґрунтом, а також накривайте невеликі осередки покривалами, одягом, брезентом і т.д.;

- якщо горить електропровід, спочатку виверніть пробки або вимкніть вимикач, а потім починайте гасити вогонь;

- виходити із зони пожежі необхідно в навітряну сторону, туди звідки дме вітер.

Правильно використовуйте засоби гасіння пожеж:

- для приведення в дію пінного вогнегасника підніміть держак вгору і перекиньте її до упору; потім переверніть вогнегасник вверх дном. Струмінь піни, що виникає, направте на поверхню, яка горить (при відсутності струменю піни стряхніть вогнегасник або прочистить отвір);

- вуглекислотний вогнегасник направте розтрубом на поверхню, що горить, обертаючи маховичок проти ходу годинникової стрілки до упору, відкрийте запірний вентиль. Снігоподібною масою, яка викидається з розтруба, покривайте поверхню, яка горить, до повного закінчення горіння.

- не тримайте розтруб голою рукою, можна отримати термічну травму внаслідок переохолодження;

- для приведення в дію пожежних кранів, які знаходяться в будинку (споруді), необхідно відкрити дверці шафи і розкотити в напрямку осередку пожежі рукав, який з’єднаний з краном і стволом;

- відкрийте вентиль поворотом маховичка проти ходу годинникової стрілки і направте струмінь води із ствола на осередок горіння.

Найбільш доступними засобами гасіння займань і пожеж є вода, пісок, або ґрунт, ручні вогнегасники, азбестові і брезентові покривала і навіть гілки дерев або одяг.

У разі виникнення пожежі викликайте рятувальників – телефонуйте за номером «101».

Довідка

Від початку року на Тернопільщині сталася 151 пожежа. В них загинули семеро людей, травмовані ще п'ятеро. Врятовано трьох людей і 108 будівель.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    На мою думку всі ці пожежежі стаються через те ,що люди взагалі думати не хочуть . Позакінчували школи з золотими медалями ,понаписували ЗНО з фізики на високі бали , а у побуті нулячі . Або є такі ,що їм зроблять нормально проводку ,а вони понагружають на одну лінію всяких споживачів ,і автомат вибиває так вони "рішають" питання дуже просто міняють автомат на більший струм . Значить запамятайте золоте правило автоматичні вимикачі вибираються по струму проводки , і основна ціль автомата це зберегти проводку і захистити від пожежі. Якщо на автоматі написано 16 А то при навантажені 16 А він не відключе  ,а відключе при 21А  і так по всіх номіналах  бо є градація відсікання А,В,С і так далі .Звичайно при тривалому струмі спрацює теплове в автоматі ,але завжди має бути запас січення на проводі і на мідь 2,5мм кв. треба ставити 16 А ,а не 25А як багато хто робить.
    Виникає питання чому пожежні інспектори не перевіряють щитові будинку ,поверхові щити , освітлення  і чому не дають припис цим обслуговуючим конторам . Я скажу так в тих поверхових щитах взагалі бардак робиться . Порушена схема , все знощено ,ніхто не перевіряє контак зєднання короче кажучи бардак і це питання часу, коли там все почне горіти.Згідно норм проводка має мінятися кожні 15 років ,а в старих будинках вона вже 3 рази мала бути замінена   . Всі ці контори які обслуговують будинки туда навіть не заглядають ні в норми ні в щити ,ні в підвали ,а коли їм кажеш ,що там бардак відповідь одна: "це все мешканці винуваті ,або це відноситься до капітального ремонту ,або на це відсутні кошти" . Тільки ось весь фокус в тому ,що при згорівшому щиті треба більше затрат ніж на те ,щоб його перебрати і оновити .
  • Анонім

    Що тут дивуватися понакупляють всякої китайської херні типу подовжувачі де ізоляції більше ніж січення дроту ,а люди на неї все включають ось і результат ,а що вартує якщо люди в своїх хатах ставлять автоматичні вимикачі номіналом 25А , а може і більше на алюмінієву проводку яка витримує максимум 19 А .Буває ще гірше намотують на запобіжник скрепку це взагалі повний вінець тупості . Буває ,що лишають зарядні для телефона в розетці , є і таке ,що гірлянди китайські теж загораються бо там дріт як волосинка . Ну це так хатні причини ,а є ще і зовнішні причини такі як підвал куда зносять всякий мотлох і тут є дві причини пожеж це або стара проводка, яка живе своїм життям або безхатьки там хазяйнують .

    David Starr reply Анонім

    +100, прихожу на офіс, а там дівчата у дешеву китайську переноску підключили чайник, обігрівач і принтер...
  • David Starr

    Цікаво, скільки людей тримають вдома вогнегасники і вміють ними користуватись? Бо я як приїжджаю свої перезаправляти згідно регламенту, то кажуть, що це дуже рідкісне явище )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up