Партнер рубрики Події

Гриби на стихійних ринках Тернополя: скільки коштують та як не отруїтися

Гриби на стихійних ринках Тернополя: скільки коштують та як не отруїтися
  • На стихійному ринку Тернополя з’явилися лісові гриби. Їх кількість та асортимент куди менший, ніж був минулого року.
  • Чи безпечно купувати гриби на стихійних ринках, кому їх вживати не бажано і як діяти у разі отруєння – дізнавалися «20 хвилин».

Аби подивитися, які саме лісові гриби вже можна придбати у Тернополі, журналісти «20 хвилин» вирушили на стихійний ринок, що на вулиці Митрополита Шептицького. На стихійку довелося ходити двічі, адже ще 17 жовтня продавці пропонували тогорічні сушені або консервовані.

22 жовтня серед молочної продукції, м’яса, овочів та фруктів ми помітили перші кілька пакетиків з грибами. Продаж такого товару люди особливо не афішують, адже побоюються контролерів.

Невпевнені? Купуйте в магазині

Одна з жінок, яка продавала лісові гриби, назвалася Оксаною. Фотографувати себе не дозволила, проте розповіла, щороку гриби збирають всією родиною. Інколи консервують, інколи сушать або ж продають свіжими.

Відео дня

— Ми знаємося на грибах і мої постійні клієнти мені довіряють. Гриби я продаю тільки восени, а загалом – молочні продукти (молоко, сир). Збираємо у місцевому лісі. Але цього року щось дуже малий врожай і це, попри те, що йдуть дощі. Ми ще жодного разу за всю осінь не побачили білих грибів, маслюків чи зеленушок. Ось лише три відра опеньок зібрали. Не знаю, чи будемо ще їздити, бо за опеньки люди багато не дають, не всі їх хочуть купувати, — каже пані Оксана.

Про те, що ліси порожні на гриби цієї осені підтверджує і продавець Семен. Зі слів чоловіка, білими грибами у лісі навіть «не пахне». Можливо будуть пізніше.

— Ми з вересня їздимо до лісу і лише опеньки знаходимо. Хоча, одного разу жінка принесла щось схоже на білий гриб. Та я не брав його додому і на ринок, адже невпевнений в його якості. Не хочу отруїти родину та інших людей, — наголошує пан Семен. — Продаємо гриби без документів. А які документи ви хочете у мене побачити? Якщо хочете, то беріть опеньки. А як боїтеся, то купуйте в магазинах печериці. Певно, супермаркетам всі більше довіряють.

Майже задарма

Щодо вартості, то ціни на опеньки коливаються від 100 до 150 гривень за один кілограм. На запитання про знижки люди реагують негативно. Не готові поступатися навіть за умови купівлі від двох і більше кілограмів.

— Знайти гриби в лісі – непроста справа. Інколи за цілий день можна привезти додому лише одне відерце. А ще рахуйте бензин на авто. То 100 гривень – мінімальна ціна. Якщо хочете купити нижче, то тоді краще збирайтеся до лісу і спробуйте назбирати самостійно, — каже пан Семен.

Будьте обережними

Фахівці Державної служби надзвичайних ситуацій у Тернопільській області наголошують, до споживання грибів варто ставитися відповідально, адже при неправильному приготуванні навіть їстівні гриби можуть нашкодити.

– Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду, – наголошують працівники ДСНС у Тернопільській області.

Крім того, для жителів Тернопільщини підготували низку порад, що варто дотримуватися. Можливо саме це врятує вас від отруєння.

По-перше, купувати гриби можна тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо радять уникати стихійних ринків. І варто брати тільки ті, які вам відомі і ви вже їх вживали.

По-друге, перевіряйте корзинки з грибами, особливо дитячі. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

По-третє, запам’ятайте, гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби до 10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Що стосується приготування, то обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Навіть, якщо ви впевнені в якості грибів, ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, що довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

– Зверніть увагу, що навіть значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

Лікарка ветеринарної медицини Наталя Остапів радить тернополянам не ризикувати з лісовими грибами. Бажано не купувати на стихійних ринках, а якщо вже дуже хочете, то обов’язково дотримуйтеся рекомендацій щодо приготування.

– Зараз кількість грибів на ринку значно зменшилася. Частіше їх можна помітити у стихійній торгівлі. Але ви маєте розуміти, що стихійну торгівлю ніхто не контролює і не відповідає за якість продукту. Якщо ж ви вирішили придбати лісові гриби, то обов’язково звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, щоб там не було жодної плісняви. Якщо ви не знаєте того гриба, то краще не купуйте, аби не нашкодити собі, – каже фахівчиня. – До того ж, я завжди наголошую, гриби не є основним інгредієнтом харчування. Вони не містять необхідних для організму речовин, мікроелементів, а лише рослинний білок. А він в нашому організмі дуже погано засвоюється. До 12 років дітям не бажано вживати гриби, а також людям, які мають проблеми з кишковим трактом.

Отруїлися? Дзвоніть до медиків

Попри систематичне нагадування жителям Тернопільщини про шкоду лісових грибів для людського організму, люди все ж вживають їх, а інколи навіть годують малих дітей. Якщо ж після вживання лісових грибів ви відчули біль у животі, слабкість або нудоту, то не варто нехтувати ці симптоми.

– Від різних грибів різні отруєння. Бліда поганка п’є по ниркам, печінці, центральній нервовій системі. Але обов’язково при будь-якому отруєнні треба робити промивання шлунку. Раджу звертатися в лікарню, бо вдома промивання зробити куди складніше. У лікарнях промивають і шлунок, і кишківник. Є все для того необхідне обладнання. Тому раджу не сидіти вдома і чекати втрати свідомості, телефонуйте до швидкої і відправляйтеся в лікарню, – наголошує заступник директора ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Юрій Дементьєв.

Поки швидка у дорозі варто випити чотири-п’ять пігулок активованого вугілля і багато кип’яченої води. Забороняють вживати молоко та алкогольні напої це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Під час спілкування з лікарем треба бути відкритим і правдиво відповідати на всі запитання. Так ви полегшите роботу медиків.

– По прибуттю в медичну установу лікар зробить анамнез, проведе опитування, зробить аналізи і вже потім призначить лікування за необхідністю. Днями в одну з лікарень Тернопільщини потрапила людина з попереднім діагнозом отруєння лісовими грибами, а потім провели всі необхідні аналізи і виявилося, що це харчове отруєння, а гриби тут взагалі ні до чого, – каже Юрій Дементьєв.

Тож, купувати лісові гриби на стихійних ринках чи ні – особистий вибір кожної людини. Не варто ризикувати власним життям, краще оберіть корисні овочі та фрукти і будьте здорові.

Читайте також:

Як уникнути отруєння грибами. Поради МОЗ

В усьому винні яйця: уже 52 потерпілих після візиту в суші-бар у Збаражі. Що ще дізналися?

Скільки коштують продукти на стихійному ринку: ми дізналися ціни та чи продадуть дешевше

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ірина Жижіна

    Для себе можна походити, назбирати, для продажі вони якісь страшненькі і ціні не відповідають

    Polina Daineha reply Ірина Жижіна

    Ірина Жижіна ми нещодавно були, то на ринку нам пропонували лише консервовані та сушені. Свіжих не бачила.

    Знаю, що у Волинській області є красунчики

    Ірина Жижіна reply Ірина Жижіна

    Polina Daineha зате Карпати рясніють відео з білими грибами. Чи це старі відео, чи дійсно, там і без дощу ростуть?

    Polina Daineha reply Ірина Жижіна

    Ірина Жижіна теж трохи дивують такі ціни) але користуються моментом, що білого не знайти
  • Виталий Компанец

    Вже оперьки і 75 можна взяти
  • Ірина Семенівна

    ,
  • Степан Яловега

    для тещі

    Irusia Rykalova reply Степан Яловега

    Зла ти людина

keyboard_arrow_up