Партнер рубрики Події

Витік газу чи врізання труби до новобудов? Журналістка «20 хвилин» побувала на місці ремонту

Витік газу чи врізання труби до новобудов? Журналістка «20 хвилин» побувала на місці ремонту
  • На невеликій ділянці поблизу Універсаму розрили у двох місцях. Вся територія обгороджена стрічками, і її, аби дістатись на той бік, потрібно обходити. Рух транспорту не перекривали.
  • В одному з котлованів труба, а з неї в кількох місцях вибиваються язики полум’я. Коли ремонтники почали різати трубу, вогняний стовп сягнув понад метр-півтора. Всюди був стійкий запах газу.  

У Тернополі ліквідовують аварію на газогоні. Через це перекрили газ мешканцям трьох мікрорайонів та ще кількох вулиць. Немає в домівках і тепла.

Війна. Нашо ви знімаєте...

Журналісти «20 хвилин» побували на місці ремонтних робіт. Напередодні ми спілкувались з фахівцями, і ті нам пояснювали, який приблизно вигляд матиме труба, якщо до неї «врізатимуть» нові комунікації, аби протягнути до новобудов. Принаймні, саме цю причину перекриття газу у половині будинків Тернополя і аварійних робіт називали наші читачі.

У двох котлованах, розритих на невеликій ділянці пішохідної доріжки, ми побачили тільки по одній трубі чималого діаметру. Прокладена вона паралельно дорозі, не схоже на «врізання» інших труб, принаймні, поки ми були на місці, того не спостерігали.

Відео дня

Навпроти доріжки, де розриті ями, біля заправки, — авто аварійної служби газу. На стоянці проруч із «Універсамом», — ще два автомобіля газовиків. На самій доріжці екскаватори і вантажівка-будка.  

Біля ями, що поменше розміром, кілька людей в робочому одязі. Вони, побачивши людину з камерою телефону, що знімає на відео, одразу активізувались: «Пані, війна, нашо ви то все знімаєте?». Коли журналістка показала посвідчення, одразу оживились і з посмішкою додали: «Перевіряти нас приїхали? Ну, знімайте-знімайте, ви знаєте, що можна знімати…»

Йдемо далі, в бік зупинки, поруч із якою розритий більший котлован. Унизу бачимо трубу, у якій в кількох місцях виривається невеличке полум’я. А в кінці котловану якийсь чоловік орудує інструментом. Решта працівників на горі спостерігають. Ще двоє біля вантажівки іскри розлітаються на значну відстань.

Латали дірки, міняли трубу

Ця ділянка окремо обгороджена стрічками. Переступаємо і підходимо ближче до котловану – назустріч одразу вийшов чоловік без спецодягом, з бейджем у руках.

На ньому фото чоловіка і його дані — начальник служби підземних газопроводів ПрАТ «Тернопільміськгаз» Ігор Пищ.

— Ми тут проводимо роботи з ліквідації витоку газу на газопроводі середнього тиску, діаметром 400 мм, — відповів Ігор Пищ. — Декілька днів тому люди, які на зупинці чекали на транспорт, повідомили, що чути запах газу. На місце виїхала аварійна бригада, обстежили, все підтвердилось, наступного дня почали проводити роботи. Розкопали першу яму, де була найбільша загазованість, усунули три витоки газу – якщо простими словами – заварили три дірки. Загазованість труби, яка проходить паралельно дорозі продовжилась далі.

На місці, де спілкуємось, стійкий запах газу, від якого аж паморочиться. На віддалі 50 м звідти і до світлофора (поворот до магазину «Універсам» — прим. авт.) загазованість не падає, запах є.

— Тому ми вимушені розкопати в кількох місцях і поміняти частину газопроводу – методом просування пластмасової труби меншого діаметру, — пояснив Ігор Пиж. —  Поруч із ямою, що ближче до зупинки, є електроопора, тому копати далі не можемо, аби та не впала і не перекрила рух транспорту. За кілька метрів лівньовка – і там копати не можна, тому прийняли рішення поміняти 50 м газопроводу на  пластмасову трубу.

Коли закінчать і подадуть у помешкання тернополян, газовики чітко сказати не можуть. Запланували роботи орієнтовно від 10.00 до 19.00. Почали дещо скоріше, тому у квартирах газ зник раніше.

— Ми запланували роботи від 10 ранку до 19.00, — каже Ігор Пиж. — Як буде все нормально, можливо, пустимо газ раніше.

Вогонь —на метр-півтора

Доки ми спілкуємось, поруч із котлованом пожвавішав рух. «Хлопці, давайте вогнегасник», — почула журналістка, і, повернувшись, помітила високий стовп вогню з одного боку ями. Підійшли ближче (журналістська цікавість змогла перебороти питання безпеки — прим. авт.) – полум’я виривалось з труби в кінці котловану, де щось лагодив чоловік із робочим інструментом. І стовп вогню сягав метр-півтора. Хтось з робочих узяв вогнегасник, що стояв біля авто, і, спустившись до котловану, вже удвох із майстром гасили вогонь. З ями пішов білий дим, полум’я щезло. Газовики, що були поруч із котлованом і які ще кілька хвилин тому скупчились всі біля ями із вогнем, відвернулись і продовжили свою роботу. Із котловану знову почувся різкий звук, ніби ріжуть по металу. Роботи продовжились, а поруч із захисною стрічкою ми помітили кілька людей, що спостерігали за майстрами.

— Що там так горіло? — запитав перехожий у журналістки, коли та виходила з-за загорожі.  

— Ремонтують газогін, — відповіла.

— Ну, може полагодять все, бо таки добре газом крайні дні смерділо, — відповів чоловік. І, почавши рух у бік будинків, додав, — у нас тут часто риють, — як не водоканал, то газовики. Може то вже нарешті буде крапка…

 

Читайте також: 

У холод три мікрорайони в Тернополі залишать без газу і тепла

У «Тернопільміськгаз» пояснили причину, чому вимкнули газ у половині міста

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Teren Teren

    Природній газ (метан) не пахне від слова зовсім! Для його ідентифікації в нього спеціально додають одоранти.

keyboard_arrow_up