Партнер рубрики Події

Хто, як і коли має чистити сніг у дворах? І куди скаржитись, якщо через кучугури не пройти

Хто, як і коли має чистити сніг у дворах? І куди скаржитись, якщо через кучугури не пройти

Про неналежне прибирання потрібно повідомити керівництво обслуговуючого підприємства – жеку, ОСББ. Якщо реакції немає і двори й надалі не чистять – повідомте про це довідкову службу міськради за тел.: 15-80. Звідти інформацію скерують до муніципальної поліції. Якщо реакції немає чи ситуацію не виправили, зверніться письмово до міськради. І пам’ятайте, за неякісно надану послугу можна не платити. Квартплату можуть перерахувати. Головне, у вас мають бути докази і відповідно зафіксовані факти ненадання послуги або неякісної роботи.

Хто, як і, головне, коли має чистити сніг у дворах? Йдеться і про тротуари, і про дороги у дворі. Такі питання поставив наш читач Андрій Сточак, зателефонувавши на гарячу лінію «20 хвилин». 
-    Останній снігопад у Тернополі вкотре довів: комунальників хвалити за прибирання міста нема за що, - каже пан Андрій. – Зараз прогнозують погіршення погодних умов. І якщо з центральними дорогами хоч запізно, але більш-менш дають раду, то про двори згадують через кілька днів. 
Вийти зранку з під’їзду після навіть невеличкого снігопаду – проблема, каже Андрій Сточак. Максимум, що зазвичай чекає на людей – це згрубшого протоптана самими мешканцями стежка. 
-    Я рано відвожу дитину в садок, поки дійдемо до машини, в малого повні чоботи снігу, - нарікає пан Андрій. – З під’їзду лопату до весни не забираємо. Розумію, коли форс-мажор, можна і відгорнути сніг. Але ж не систематично! Бо за що ми тоді гроші щомісяця платимо? Виїхати автом з двору – про це я взагалі мовчу. Головне, пережити ще останній місяць зими. Але ж його треба пережити!   
Чоловік цікавиться, хто має прибирати тротуари і дорогах у дворах. Яким чином і коли двірники повинні приступити до роботи? І куди скаржитись, якщо під під’їздом кучугури? 
Всі питання читача ми адресували до управління ЖКГ міськради. 
У Тернополі будинками і прибудинковими територіями опікуються обслуговуючі підприємства і ОСББ. Є суміжні території між ОСББ і жеком. Але саме ці структури мають визначитись і домовитись, хто, коли і що на них робить. Головне - щоб території були очищені, кажуть в управлінні ЖКГ міськради.

 Як мають чистити двори двірники?

-    Насамперед, мешканцям потрібно розуміти і знати, хто обслуговує їхній будинок, - кажуть комунальники. – Часто до нас скаржаться, мовляв, проїжджав поруч трактор, а до нас не заїхав розгорнути сніг. Кожне обслуговуюче підприємство має певну кількість працівників,  техніки і певну ділянку роботи, за яку, рештою, відповідає. Працівники інших підприємств не зобов’язані виконувати роботу інших. Хоча часто в разі нагальної потреби долучаються до очищення більших чи проблемних територій.  Хоча є чіткі межі прибудинкової території, які перебувають на обслуговуванні певного підприємства. 
Графік роботи двірників у різних підприємствах може різнитись. Проте переважна більшість з них працює від 6 до 10 ранку і з 14 до 17.00. Субота – від 6 до 11 ранку.  
-    Двірники вранці мають прийти на роботу і до 8 ранку забезпечити прохід для мешканців. Тобто прочистити і посипати доріжку, щоб мешканці безперешкодно могли вийти з під’їзду, - пояснили в управлінні ЖКГ міськради. – Ця доріжка спочатку може бути вузькою. Згодом починати розчистку тротуарів. 
Є випадки, коли двірникам доводиться працювати пізно ввечері чи виходити на роботу о 4 чи 5 ранку, кажуть комунальники. Таке трапляється, зазвичай, під час снігопадів. За таких умов робочого графіку, відповідно, ніхто не дотримуватиметься. Головне – почищена територія. 
-    У Тернополі здебільшого двірниками працюють жінки старшого віку, - кажуть в управлінні ЖКГ міськради. – Двірників бракує практично у кожному підприємстві. Робота важка, в т.ч. і фізично, платня не настільки велика. 

Спалили пальне і час, толку - нуль

Щоправда, точну цифру, скільки у Тернополі можна заробити двірником, комунальники не називають. Пояснили, що підприємства різні, відповідно, різні оплата та навантаження. 
Дороги у дворах здебільшого чистять механізовано - заїжджає в двір трактор і розчищає сніг. В окремих випадках доводиться залучати орендовану техніку. 
-    Що перешкоджає їм якісно розчистити дорогу? Неправильно припарковані авто! – скаржаться комунальники. – Часто трактори фізично не можуть заїхати у двір. Автовласники натомість досить агресивно реагують на прохання прибрати авто. Є ще «підсніжники», які взагалі взимку не виїжджають. І обминути їх важко.  Тому виходить, що пальне спалили, час стратили, а результату – нуль. 
В ОСББ сама голова структури відповідає за порядок у дворі та на прибудинковій території. Саме він несе відповідальність. 

Відео дня

Куди можна поскаржитись?

Про неналежне прибирання чи неякісну роботу двірників, передусім, потрібно повідомити керівництво обслуговуючого підприємства – жеку, ОСББ. Якщо реакції немає і двори й надалі не чистять – повідомте про це довідкову службу міськради за тел.: 15-80. Звідти інформацію скерують до муніципальної поліції. Там розбиратимуться, хто і чому не виконав роботи. 
Якщо реакції немає чи ситуацію не виправили, зверніться письмово до міськради, де повідомте про проблему. Документ варто зареєструвати у відділі звернень міськради. І пам’ятайте, за неякісно надану послугу можна не платити. Квартплату можуть перерахувати. Головне, у вас мають бути докази і відповідно зафіксовані факти ненадання послуги або неякісної роботи. 
Не подобається надавач послуг – закон дозволяє його змінити. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up