Партнер рубрики Події

Ідея є, але поки тримають у секреті: який мурал буде в арці на Кульчицької?

Ідея є, але поки тримають у секреті: який мурал буде в арці на Кульчицької?
  • У червні на вулиці Олени Кульчицької завершили реставрацію арки.
  • У міській раді обіцяли, що на стінах по закінченню ремонтних робіт з’явиться мурал. Над ним працює Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей.
  • Чи обрали вже малюнок, що це буде та коли почнуть втілювати в життя? Ми дізнались.

Нагадаємо, наприкінці березня у Тернополі взялись реставрувати арку, яка знаходиться на вулиці Кульчицької, як йти у напрямку вулиці Миколи Коперника. За словами речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич, об’єкт потребував оновлення і верхньої частини арки, і стін. Це пояснювали тим, що  там назбирались нашарування будівельного матеріалу, які слід очистити. За ремонт відповідало Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР.

Так арка виглядала на початку ремонтних робіт

Звісно, не обійшлось і без казусів. Під час робіт стелю спершу оббили яскравою жовтою вагонкою. Це обурило багатьох тернополян, оскільки вона, на їхню думку, псувала зовнішній вигляд арки та була неестетичною. У квітні робітники демонтували вагонку, а опісля стелю знову відреставрували.

Та сама жовта вагонка, якою спершу оббили стелю арки

Після завершення ремонту у червні, як ми помітили, стіни стали рівними та білосніжними, а стелю заштукатурили. «Фасад» зі сторони вулиці Кульчицької пофарбували у ніжний рожевий колір, а декоративні деталі вкрили білою фарбою. З іншого боку – з вулиці Коперника, конструкція без змін.

Відео дня

Кам’яну плитку, яка була внизу, почистили й зацементували ділянки, котрих бракувало. 

Всередині арки чисто, та прикро, що деякі містяни вже залишили відбитки взуття на стінах.

Макет муралу презентують у День молоді

Раніше, до реставрації, на стінах арки були малюнки, пов’язані з музикою. Також молодь розписала їх графіті і надписами – не завжди цензурними. Під час ремонту все очистили від візуального шуму.

Всі ці надписи та графіті стерли зі стін

– Після ремонту плануємо розмалювати арку всередині. Це буде тематичне зображення. Розробляє ідею малюнку Управління сім’ї, молодіжної політики і захисту дітей, – розповідала Мар’яна Зварич.

У березні, коли ми звернулись за коментарем в Управління, там повідомили, що свої варіації муралу пропонують представники різних молодіжних громадських організацій. Малюнок був у розробці і про щось конкретне нам сказати не могли. А на якому етапі зараз ідея і чи вже визначились з муралом?

– Мурал на стінах арки – це громадська ініціатива. Концепцію малюнку ми вже маємо, все продумали і прописали. Розробили ідею спільно з молодіжними громадськими організаціями ще у травні. Наразі чекаємо на створення макету. Після того, як він буде, ми погодимо малюнок у всіх інстанціях, – говорить начальниця Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Христина Білінська.

За словами пані Христини, попередньо на День молоді (12 серпня – прим. авт.) у Тернополі планують провести Фестиваль мистецтв. Саме тоді для журналістів та усіх тернополян презентують, що саме за мурал з’явиться на стінах арки на Кульчицької. А після цього ідею почнуть реалізовувати.

– Поки не можу вам сказати, що саме там намалюють. Також не можу повідомити, хто автор ідеї. Все це ми разом з молодіжними громадськими організаціями презентуємо у День молоді. Бо це наша спільна розробка, і некоректно, якщо я відповідатиму за всіх, – пояснила Христина Білінська.

А як гадаєте Ви – що за малюнок з’явиться на стінах арки? Що б ви хотіли там побачити?

 

Читайте також:

Реставрують арку у центрі Тернополя. Що там намалюють? (ФОТО ДНЯ)

Оббили жовтою вагонкою та стерли графіті: триває реставрація арки у центрі міста

Жовту вагонку зі стелі арки у центрі міста демонтують

Білосніжна та без вагонки на стелі: який вигляд має арка на вулиці Кульчицької після ремонту

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Sofia Teslyuk

    Тепер, напевно, під аркою буде Барбі ходити, все у рожевому👡👝
  • Andriy Mysian

    Прохідну аптеку, як на базарі 🤣
  • Igor Predko

    Як було задумано з пластиковою вагонкою вас чому не влаштовує?)
  • Valeriy Lazaryuk

    там класно маркет поставити, є вже вхід і вихід

keyboard_arrow_up