Чи стійкі ви до коронавірусу: кожен може це перевірити. Де недорого здати аналізи та як до них готуватися?

Чи стійкі ви до коронавірусу: кожен може це перевірити. Де недорого здати аналізи та як до них готуватися?

У Тернопільській області імуно-ферментні аналізи на визначення антитіл до збудника COVID-19 проводять з кінця травня. Однак тестували в основному лікарів, правоохоронців та рятувальників. Тепер пройти аналіз можуть всі охочі.

Імуноферментний аналіз (ІФА) дозволяє виявити в організмі людини певні типи імуноглобулінів, які є в крові, якщо людина або хвора, або вже перехворіла інфекцією. В обласному лабораторному центрі визначають імуноглобуліни M та G.

- Імуноглобулін G вказує на напруженість імунітету після того, як людина стикається зі збудником, тобто перехворіла, - пояснює завідувачка вірусологічної лабораторії Тернопільського обласного лабораторного центру Людмила Дементьєва. - Імуноглобуліни М з'являються в організмі на 3-7 день після захворювання. Вони - швидкого реагування. Їх наявність допомагає визначити, чи хвора людина наразі.

Скільки коштує процедура

Наразі безкоштовно пройти тестування можуть лише люди певних професій. До того ж, у лабораторному центрі не визначають, хто може пройти цей тест. Туди лише доставляють біоматеріал з усієї області.

Відео дня

Вартість одного тестування складає 147 гривень. Варто зазначити, що це ціна або на визначення імуноглобулінів М (людина хвора), або імуноглобулінів G (людина вже перехворіла).

У лабораторному центрі кажуть, що тест-ІФА має високу чутливість. Точність результатів складає 95%. Експрес-тести, які продають в аптеках, як пояснює лікар-епідеміолог лабораторного центру Володимир Паничев, має велику похибку. До того ж, оскільки для проведення тесту потрібно проводити певні медичні маніпуляції, не варто робити його самостійно, та не займатися самодіагностикою.

У лабораторному центрі наголошують, що на тестах ніхто не зможе заробити.

- Лабораторний центр – це державна структура, і ми не маємо прибутків за ІФА-тести, - пояснює Володимир Паничев. – Для розрахунку вартості враховується вартість тест-систем, реагентів, електроенергії тощо. 147 гривень – це, по-суті, собівартість процедури. 

Перевірити, чи не хворі ви або чи не хворіли коронавірусом можна і в приватних лабораторіях. Однак вартість аналізу там значно дорожча. Ціна за один аналіз починається від 550 гривень. Чекати доведеться також до 3 днів, оскільки біоматеріал відправляють до Києва.

Де здати аналіз

Якщо ви вирішили пройти ІФА-тестування, вам варто звернутися до міжміського відділу обласного лабораторного центру, за адресою: вул. Острозького, 21а. Відділ працює з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 16.40. Обідня перерва з 13.00 до 14.00. Телефон приймальні: +38 (0352) 52-20-15.

Там здійснюють забір крові, оплату процедури та видачу результатів. Від моменту забору крові до отримання результатів може минути 1-3 доби. Як пояснює лікар, для раціонального використання тест-систем їх заповнюють по максимуму.

Для проходження тесту не потрібен попередній запис. Направлення сімейного лікаря також не обов'язкове, однак якщо ви не до кінця розумієте, що це таке, чи потрібен вам тест та який саме - на визначення імуноглобулінів M чи G, - краще проконсультуватися з сімейним лікарем, який дасть вам направлення. Як пояснюють в лабораторному центрі, це заощадить ваш час та час спеціалістів, які приймають пацієнтів. Як розповідає Володимир Паничев, уже було кілька випадків, коли люди приходили пройти ІФА-тест, однак не розуміли, що це таке, чим відрізняються тести та навіщо їх взагалі робити.   

Як підготуватися до аналізу

Для того, щоб виконати ІФА-тест на коронавірус, необхідно правильно для цього підготуватися. Оскільки для аналізу треба здати венозну кров, напередодні не можна їсти.

- Краще робити це на голодний шлунок, - пояснюють в лабораторії. – Бажано не їсти за 8-12 годин до аналізу. Також не можна вживати алкоголь та медичні препарати. Якщо ви не маєте змоги відмовитися на цей час від лікарських засобів – вам потрібно повідомити, що саме ви вживали перед забором крові. Пити воду перед аналізом можна, але не у великій кількості, і це має бути звичайна негазована вода. Також бажано уникати фізичних навантажень до аналізу.

Також в обласному лабораторному центрі наголошують, що імуноглобулін M визначає, чи не хворі ви наразі. Якщо ви підозрюєте, що ви хворі на коронавірус, варто звернутися до свого сімейного лікаря. При необхідності він направить вас на аналіз для ПЛР-тесту. Якщо у вас запідозрять хворобу, вам безкоштовно виконають ПЛР-тест.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Льоня

    Бабло треба зрубати
  • Катя

    А де ціна?

    Вадим Єпур reply Катя

    Ціна - 147 гривень за один аналіз. В тексті вказано.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up