Ситуація зі світлом на Тернопільщині – одна з найгірших! А на скільки відключають сусідів?

Ситуація зі світлом на Тернопільщині – одна з найгірших! А на скільки відключають сусідів?
  • Вже кілька місяців люди на Тернопільщини вчаться виживати без електроенергії. У домівках є світло лише шість чи дев’ять годин на добу. Щодня у соціальних мережах точаться запеклі сварки.
  • Ми вирішили подивитися, яка ситуація в інших містах та регіонах України. І наскільки вона відрізняється від нашої. 
  • А за даними Міненергетики, Тернопільщина входить до чотирьох областей, де ситуація зі світлом найгірша. Крім нас, найменше світла отримують у Волинській, Сумській та Кіровоградській областях.

 

Серйозні відключення електроенергії почалися від 10 жовтня. Коли росія завдала масових ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України. Згодом у кожному регіоні почали запроваджувати погодинні графіки відключення світла. На Тернопільщині ці графіки наразі оновлюють щотижня, а ознайомитися з ними можна на офіційному сайті ВАТ «Тернопільобленерго».

Тернопільщину поділили на три групи. Щодня кожну групу поділяють на три зони: зелена – є світло, помаранчева – можливе вимкнення, а червоне – відсутність світла. Кожна зона тривалістю у три години. Відповідно до графіку, на добу споживачі мають світло від шести до дев’яти годин. Більше світла може бути, якщо в помаранчевій зоні його не вимикають. Але це, якщо пощастить. А щастить так не всім і дуже рідко. Тож фактично можна сказати, що в нас шість годин світла нема, а три є. І це ще добре, що погода була до нас сприятлива. Бо з такими тривалим проміжком відключення у квартирах з індивідуальним опаленням стає холодно.

Відео дня

Що пишуть тернополяни

Журналісти «20 хвилин» провели опитування на власній сторінці у Фейсбук і дізналися, скільки часу жителі Тернопільщини сидять в очікуванні електроенергії.

– Тернопіль по шість годин немає. Проте вночі включають на три години! Питаю тоді, для чого? Зарядити не встигаєш нічого за цих три години. А в кого опалення індивідуальне, мерзнуть дітки в квартирах, але їм наплювати на людей. Є деякі вулиці, яким не вимикають світло від самого початку. Несправедливо, бардак, – пише Наталя Буката-Томчук.

– У Кременці повний бардак. Шість годин є, а 18 немає. Жовтий колір постійно виключають, – пише Стефанія Іванців-Кондратюк.

–  Гусятин. Світло вимикають тільки на одних вулицях. Інші вулиці мають навіть вуличне освітлення. Немає світла цілими днями. На день може бути три години або і менше. Одні сидять без світла кілька діб, в інших навіть не виключають, – пише Тетяна Фаберська.

– Тернопільський р-н село Дичків. Це дурдом, бо графік 6/3. Але ніколи вчасно не вмикають. Коли телефонуєш до Обленерго, то відповідають, що хлопцям треба час. Розумію все, але згідно із законом в зимовий (опалювальний) сезон можливе відключення електроенергії не більше як на три години. Є люди з інвалідністю, також малесенькі діти, – пише Віталій Слебедюк.

– 26 січня по графіку мало бути світло з 15:00 до 18:00. Але вимкнули о 15:20 і вімкнули аж о першій годині, а за 27 січня я вже мовчу. Слова відсутні, – пише Тамара Лопатецька. 

– Тернопіль третя група. Шість годин світла немає, а три години є світло. За цілий день 18 годин немає світла. Якщо людина працює, то світло вдома може не бачити, а треба ще щось зробити, – каже Аня Урбанська.

У місцевих жителів Тернопільщини вже просто вривається терпець. Про це свідчать їх коментарі щодо світла майже під кожною нашою публікацією. Адже без світла не можна приготувати їжу чи зробити хатні справи. Більше страждають маленькі дітки. 

 – З малесенькою дитиною, коли з 24 годин тобі дають лише шість годин світла на добу, а як пощастить, то інколи дадуть дев’ять годин, то хочеться порвати всіх «керівників» на куски голими руками і згодувати бідним собакам, за те що моя дитина мерзне! Чому є вулиці в Тернополі, яким НІКОЛИ не вимикають світло? Чому горять банери, телевізори та інші рекламні атрибути, що нафіг нікому непотрібні, – каже Інна Пошелок.

– Після штрафу нічого не змінилося, стало ще гірше. Вони сміються з ваших таких штрафів як 85 тисяч гривень чи 1,7 тисяч гривень. Для них це копійки, і премії вони отримують в 10 разів більші, ніж штрафи. Графіку ніхто не дотримується. На добу є світло тільки шість годин, – пише Олена Федус. 

– Зранку немає світла, діти мерзнуть, хворіють...Ввечері немає, як вчити уроки. Я вже не кажу про те, що немає інтернету і зв'язку, як працювати, за що нам жити? За три години що можна встигнути? – пише Лорена Кравчук.

І це лише частина невдоволених коментарів. Люди просять чітко пояснити їм, чому такі проблеми зі світлом на Тернопільщині і коли очікувати покращення? Бо через такі відключення дехто залишився не тільки без тепла, а й без роботи, а отже, і без заробітку. 

Що кажуть в  «Тернопільобленерго»?

Враховуючи постійні скарги жителів Тернопільщини на несвоєчасне вимкнення світла, наша редакція неодноразово зверталася до пресслужби ВАТ «Тернопільобленерго». Зараз ми поцікавилися, з чим пов’язана нестабільна подача електроенергії та за яким алгоритмом її вимикають на Тернопільщини. А також, чому у графіках поміняли місцями червону та помаранчеву зони. А також – чи планують переробляти графіки, скорочувати період відключень, наприклад зробити 4 через 2 години, або тернополяни мали змогу хоча б погріти оселі.

Чіткої відповіді від пресслужби нам отримати не вдалося. У свою адресу ми почули обурення, мовляв наша редакція занадто прискіпливо ставиться до роботи енергетиків Тернопільщини. На питання, чому все ж таки поміняли місцями червону та помаранчеву зони і який плюс від цього споживачам, ми почули лише одне: «Поміняли та й поміняли. Отже, так потрібно було».

За більш детальною інформацією щодо щоденних лімітів електроенергії для Тернопільщини нам порадили звертатися до НЕК «УКРЕНЕРГО». Адже саме від них залежить, які потужності отримає область на добу.

Не знайшовши спільної мови з пресслужбою «Тернопільобленерго», ми вчергове написали інформаційний запит як в Обленерго, так і «УКРЕНЕРГО». Як тільки отримаємо змістовні відповіді на наші питання, то обов’язково їх опублікуємо на нашому сайті.

Як зі світлом в інших регіонах?

Досить-таки часто ми чуємо від наших читачів, що ситуація з електроенергією в інших регіонах України куди краща, а люди мають більше світла на добу. Аби перевірити це, журналісти «20 хвилин» промоніторили сайти тамтешніх Обленерго та переглянули графіки погодинних відключень електроенергії. Ми обрали: Львів, Чернівці, Хмельницький, Рівне, Івано-Франківськ. 

Розповідаємо про кожне місто чи регіон окремо і показуємо їхні графіки.

Наприклад, у Львові графік подачі електроенергії розроблений для трьох груп споживачів. Електроенергію подають за алгоритмом – чотири через вісім, або вісім через чотири. Тобто, світло може бути чотири години, а вісім – не бути. Або навпаки, все залежить від ситуації в енергосистемі. Повідомляють на сайті «Львівобленерго»

Якщо немає аварійних відключень, то у домівках львів’ян світло є щонайменше вісім годин на день. Це можна прослідкувати на графіку. Зелена зона – енергія є, біла зона – можливе відключення, а помаранчева – енергії нема. Детальніше дивіться на графіку.

А ось у Чернівцях графік подачі електроенергії розроблений для 18 груп споживачів. У графіку є три зони – червона (відключення), сіра (подача живлення), блакитна (можливе заживлення). Чіткий алгоритм подалі світла для всіх груп відсутній. Тобто одну добу у вас може бути світло дев’ять чи десять годин, а в іншу – навіть 11 чи 12.

За інформацією «Чернівціобленерго», найбільше без світла жителі залишаються на п’ять годин поспіль, а також буває на дві чи на чотири години. Тож за добу світла також може не бути 10 чи 12 годин. Відключення можуть відхилятися на 20-40 хвилин від години, зазначеної у графіку, оскільки бригада має доїхати до енергооб'єкту і виконати дії з техніки безпеки. Ознайомитися з графіком можете на фото нижче.

У «Хмельницькобленерго» розробили графік для шести груп споживачів, у якому також три зони: яскраво-блакитний колір – електроенергія відсутня, блакитний – електроенергія може бути відсутня, білий – гарантовано постачається. Світло подається за алгоритмом шість через три або три через шість. Тобто, світло може бути шість годин поспіль, а потім на три години вимикають. Або три години поспіль світло є, а на шість годин вимикають. Аналізуючи графік, також бачимо, що світло можуть подавати за алгоритмом шість на шість. 

Погодинні графіки відключення світла також можна побачити на сайті «Прикарпаттяобленерго». Графік має чотири черги та ще кілька підчерг. У графіку є три зони: білий колір – наявність електроенергії, фіолетовий – відсутність, а помаранчевий – світло можуть вимкнути у випадку дефіциту потужності.

Відповідно до інформації «Прикарпаттяобленерго», ввечері та вночі світло споживачам подається дві через три, тобто дві години світло є, а три – нема. Вдень світло подається за алгоритмом три через три або чотири через три. Тобто чотири або три години світла нема, а три – є. Тож орієнтовно жителі мають світло 12 годин. Якщо враховувати ймовірні вимкнення, то світло є по 10 годин на добу. Без світла жителі залишаються на 12-14 годин за добу. Детальніше ознайомитися з графіком можете на фото нижче.

На сайті «Рівнеобленерго» можна знайти графік відключень як для міста Рівне, так і області. У графіку відсутні кольорові зони, подачу або відсутність світла просто виокремлюють часовими проміжками. Вдень та вночі світло подають чотири через чотири. Чотири години світло є і чотири нема. То за графіком, світло у домівки людей подається 12 годин на добу.

Пресслужба «Рівнеобленерго» повідомляє, у випадку зростання навантаження на мережі та необхідністю обмежити потужність, можуть застосовувати додаткові обмеження електропостачання. А у випадку значного перевантаження мереж можливі аварійні відключення поза графіком. У зв’язку з цим може змінюватися і тривалість відключень. Детальніше ознайомитися з графіком можна за посиланням або на фото нижче.

Також ми підрахували, скільки часу жителі вищевказаних міст та регіонів мають світло або змушені проживати без нього. Діяли за таким алгоритмом: обрали першу групу у кожному графіку, промоніторили скільки світло подавали, не подавали і чи були ймовірні відключення. Що з цього вийшло – дивіться на графіку. 

Тож, як бачимо, у кожному місті та регіоні своя ситуація. Якщо перенести всі можливі відключення у нас на такі, що завжди відбуваються, то вийде зовсім інша картина на графіку. Дані Міненергетики лише засвідчують: Тернопільщина – і справді серед тих, хто світло отримує найменше. 

 

Читайте також:

Було чи ні? Ми розбиралися, чи справді через заздрість у Тернополі просили відключити світло сусідам

Чому люди без світла по кілька діб? У Тернопільобленерго назвали причини відсутності електроенергії

Генератори та портативні зарядні станції: скільки коштують у Тернополі і що вигідніше купувати

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (148)
  • Diana Bem

    Журналісти справді думають шо люди не мають знайомих по інших містах шоб запитати яка ситуація насправді?😁
  • Iryna Edwards

    Давно пора гнати нашу тернопільську владу і з водоканалу і з обленерго. Розвелося кодло,яке людей має за ніщо і роблять що хочуть. Нема на них управи,нічого не бояться. Скільки люди будуть терпіти.
  • Тетяна Соколовська

    За добу тільки є 6год світло. Решта часу немає
  • Ірина Гах

    Поприіжали з Харкова аж щоб наших хлопців забирати виловлюють як собак сама більша смертність з Тернополя і тернопільські області зупиняють машини крутих не читають тільки бідні мають йти зачитати права людина не має права з юридичної точки зору не мають права повістку вручати будь де люди не раби

    Valeriy K reply Ірина Гах

    Чудо ти ботярське, що ти написало?

keyboard_arrow_up