Партнер рубрики Події

Італійці аплодували стоячи: тернопільська «Зоринка» долучилася до масштабного проєкту

Італійці аплодували стоячи: тернопільська «Зоринка» долучилася до масштабного проєкту
  • Тернопільська Народна хорова капела «Зоринка» підкорює нові музичні горизонти. Напередодні різдвяно-новорічних свят юні хористи долучилися до культурно-мистецького проєкту в Італії, де фактично стали голосом всієї України.
  • Де саме побували діти  та які композиції виконали – дізнавалися «20 хвилин».

Музично-різдвяне турне Народної хорової капели «Зоринка» в Італії – далеко не перше, адже учні разом зі своїми вчителями є постійними учасниками масштабних закордонних концертів, фестивалів, конкурсів. Своїм співом зоренята  підкорюють серця не лише глядачів, а й журі та відомих особистостей, тож систематично повертаються до рідного Тернополя з перемогою.

Діти погодилися, а я підтримала

Все почалося ще з осені 2022 року. Саме тоді керівниці дитячої хорової школи «Зоринка» імені Ізидора Доскоча  Анжелі Доскоч надійшов лист-запрошення від італійського диригента Паоло Олмі. Він запросив хорову капелу долучитися до культурно-мистецького проєкту «Різдвяні концерти 2023».

Відео дня

— З Паоло Олмі ми познайомилися років 12 тому на Міжнародному конкурсі у Києві, де разом працювали в журі. Тоді я показувала йому записи нашого хору, наші концерти і він дійсно був вражений високим рівнем підготовки. Отримати таке запрошення через 12 років я не очікувала, але зізнаюся, було дуже приємно. Бо це вчергове доводить, що ми на правильному шляху і готуємо справжніх професіоналів, — каже пані Анжела.

Проєкт «Різдвяні концерти 2023» спрямований на єднання дорослої та дитячої професійної творчості у різних музичних жанрах.

— Під час розмови Паоло Олмі сказав, що в його проєкті є дві мети. Перша – показати італійським дітям рівень української хорової культури. Щоб в італійських дітей був еталон, стимул, куди варто рухатися та зростати. Мені дуже приємно, що наша «Зоринка» стала еталоном для іноземних дітей, я пишаюсь своїми зоренятами! А ось друга, яка викликає глибоку вдячність, – зібрати кошти українським дітям, котрі залишилися сиротами через російсько-українську війну, — наголошує Анжела Доскоч.

До виступів за кордоном залучили 40 вихованців вікової категорії від 11 до 16 років. Отримавши від італійців партитури хорових творів, вони додатково готувалися, аби гідно представити Україну на світовій музичній арені.

— Це шалена відповідальність, адже ми не просто поїхали на дитячий конкурс. Ми виступали на концерті «Нотки миру «Ніч надії» з професійним колективом Young Musicians European Orchestra та молодіжним хором муніципального театру Болоньї, — розповідає керівниця. — Діти виконували відомі шедеври світової класики, а саме: «Cantique de Jean Racine» Габріеля Форе, «Ave verum» Вольфганга Моцарта, «Hallelujah» Генделя та інші. Це максимально складні, але неймовірно гарні твори. Не всі дорослі можуть їх виконувати. Щоб ви собі розуміли, це твори для мішаного, професійного хору. Окрім цього, ми ще й готували свою різдвяну програму (близько 20 коляд) з обов’язковим виконанням «Ой, у лузі червона калина» та «Щедрика», перейнявши своєрідну естафету хору Кошиця, який на початку 20 століття повіз «Щедрик» у світи.

Вітали обіймами та дякували оплесками

З 27 листопада по 7 грудня Народна хорова капела «Зоринка» виконала десятки творів у найгарніших соборах п’яти міст Італії, зокрема: Равенна, Болонья, Форлі, Червія, Котіньола. Найбільший концерт був другого грудня в Базиліці Святого Петра (м.Болонья).

— Це був шалений ритм для мене та дітей. Ми вдень проводили репетиції, а ввечері вже виступали на концертах. Бували дні, коли ми давали і по два концерти: денний — для педагогів, музикантів, студентів, вечірній – для поціновувачів класичної музики, які придбали квитки. Але я завжди казала дітям, нам є чим пишатися, нас запросили як справжніх професіоналів. Уявіть собі, близько 1500 слухачів у величезному соборі, звучання творів світової класики у виконанні дитячого хору з України!!! І коли весь цей зал підіймається з оплесками і вигукують «Браво», то після цього відчуваєш неймовірні емоції. Ми переважно виступали у класичному вбранні, але сольний різдвяний концерт звісно ж був у національних костюмах, — каже Анжела Доскоч.

Переглянути один із виступів можете на відео, що є нижче.

Тернопільським гастролерам влаштували теплий прийом. Познайомитися з ними приходили не лише музиканти, а й звичайні українці, які тимчасово проживають в Італії. Пані Анжела і досі згадує одну жіночку, яка прочитала оголошення про виступ українських дітей у соборі, напекла величезний кошик печива і принесла дітям як гостинець. І кожна така зустріч на вагу золота.

Довідка

Дитяча хорова школа «Зоринка» імені Ізидора Доскоча веде відлік свого професійного становлення з 1980 року, коли при міському палаці піонерів почав діяти дитячий хор. Окрім профілюючих хорових дисциплін, учні навчаються: мистецтву вокалу та мистецтву гри на музичних інструментах (фортепіано, скрипка, сопілка, бандура, віолончель, баян, акордеон, ударні).

За 43 роки існування «Зоринка» об’їздила майже всю Україну, побувала з концертними програмами в багатьох країнах світу: Греція, Польща, Італія, Хорватія, Угорщина, Австрія, Німеччина та інші, здобула більше 50  нагород світового рівня. У школі працюють 15 досвідчених педагогів, які щороку навчають близько 300 учнів. 

З 1993 по 2017 роки з Народною хоровою капелою «Зоринка» працювали два керівники: Ізидор Доскоч та Анжела Доскоч. З 2017 року художнім керівником хору та директором хорової школи є заслужений працівник освіти України, лауреат численних міжнародних конкурсів Анжела Доскоч.

Читайте також:

Волонтери Тернополя організували ярмарок, аби придбати авто для військових (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Учні тернопільської хорової школи здобули вісім престижних нагород

Тернопільські «Ходаки» влаштували концертну програму для дітей-переселенців та сиріт Львівщини

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Antonina Jastrzębska

    Dużo  dobrego dla Was młodzi 🌲❤🌲🌷
  • Oleksandra Bosa

    МОЛОДЦІ  .
  • Ivanna Chaikovska

    Молодці вперед до нових висот
  • Ростислав Олійник

    Здоров'я  творчості  і  наснаги

keyboard_arrow_up