Дегустували каву, яку не купиш у магазині чи у кав’ярнях. У чому секрет?

Дегустували каву, яку не купиш у магазині чи у кав’ярнях. У чому секрет?
  • В одній з кав’ярень міста 1 квітня зібрались поціновувачі смачної кави, аби зігрітись напоєм і спробувати щось нове.
  • У Тернопіль завітала команда професіоналів у кавовій «справі», а серед них навіть віце-чемпіон світу з приготування кави у джезві. 
  • Як містяни куштували 13 видів напою й долучились до доброї справи? Поради від шеф-бариста, як правильно обрати каву.

1 квітня надворі дощило і було досить прохолодно. Неприємно прогулюватися містом у таку погоду. Але в цей час у кав’ярні «XX cтоліття», що на вулиці Гетьмана Івана Мазепи, влаштували капінг (дегустацію кави). Журналістка побувала на події й ділиться з вами враженнями.

Імпортують каву з різних країн

Компанія з Києва вже понад 5 років організовує у різних містах України капінгові події. Капінг – це один з найкращих методів дегустації кави для оцінки її смакових та ароматичних властивостей. Його проводять за чіткими правилами. Кожна кава чимось відмінна, має різну обробку й ферментацію, спосіб приготування. А деякі сорти дають настільки великий коктейль потужностей і смаку, що будете просто вражені, розповідає комерційний директор компанії Михайло Самхарадзе.

Михайло на світлині - зліва

– Раніше в країні не було попиту на якусь цікаву каву. Ми купували її в Європі та власноруч обсмажували у Києві. Але згодом з’явився запит на щось оригінальніше. І ми взялись проводити капінги. Співпрацюємо з трейдерами  – це компанії sucafina, interamericancoffee та climacoffee. Вони весь час імпортують нам зразки нових урожаїв кавових зерен з усього світу, і презентуємо ці  цікаві лоти (тобто сорти) для українців. Відвідуємо заклади й кав’ярні, які готові розвиватись, і влаштовуємо дегустації. Так знаходимо друзів і партнерів, а ще отримуємо зворотній зв'язок від любителів цього напою, чи правильно ми все робимо, у якому напрямку краще рухатись далі, – говорить Михайло.

Відео дня

Цікаво, що у тернопільський заклад столичні баристи привезли аж тринадцять різновидів кави. Один з них завезений з Китаю. Це, додає Михайло Самхарадзе, для багатьох стало новинкою. Адже усі звикли і знають, що ця держава насамперед славиться чаєм. Однак, виявилось, що там на повну експериментують з різними методами ферментації (обробки) кави. Гостям дегустацій пропонують також спробувати каву з Кенії, Індонезії, Ефіопії, Бурунді, Руанди різних методів обробки тощо, і постійно шукають ще партнерів. Хочуть йти у ногу з часом і просувати популярні й незвичайні сорти кави на національному ринку. Стартували з Києва, зараз – Тернопіль, а на черзі Львів та Житомир. У тур вирушили не спроста, а з благодійною метою.

– У Тернополі наш бариста сьогодні варив каву за авторським рецептом у джезві за грошовий донат. Кожну виручену гривню спрямуємо на підтримку волонтерського центру Каті Терехової у місті Мукачево. Вона з перших днів війни допомагає переселенцям: створила для них притулок, закупляє одяг та продукти тощо. Крім того, реалізує безліч інших соціальних проєктів, наприклад, для дітей-сиріт. Ми фінансово хочемо підтримати Катю, адже давно її знаємо та довіряємо, – каже нам чоловік.

У Тернополі каву обожнюють

Ростислав Винницький – власник місцевої кав’ярні, і саме він запросив хлопців з Києва провести захід для своїх відвідувачів. Чоловік сам професійно варить каву з 2014 року, а нещодавно відкрив третю кав’ярню у місті (з них через російське вторгнення працюють лише дві). Велика «XX century» відчинила двері для клієнтів всього місяць тому. Мало хто про неї знає, проте, зауважує Ростислав, він намагається на максимум підтримувати щось неординарне й незвичайне. Його кав’ярня – це простір для творчих тернополян, які люблять мистецтво, а ще цінують смачну каву.

Власник кав'ярні, у якій провели дегустацію кави

– Я покликав барист зі столиці, аби вони дали моїм гостям те, чого немає у Тернополі. У нас велика кількість поціновувачів кави. Але треба розвиватись, адже ми не Львів і не Київ, де цей напій п’ють необмежену кількість разів на день. У нас такої традиції немає, і я хочу популяризувати її. На нашій події люди мали змогу скуштувати каву, яку не купиш у магазині чи у кав’ярнях, – пояснює Ростислав.

На захід у кав’ярні зібрались до двох десятків містян. Проте, багато хто за певних обставин не встиг потрапити на капінг. Засмучуватись не варто, усміхається Ростислав Винницький. Швидше за все, різновиди кави, яку привезла команда зі столиці, тут на цілий місяць візьмуть для приготування еспресо. Адже так як заклад от-от відкрився, вони якраз шукають для цього методу варіння напою конкретний сорт, який використовуватимуть на постійній основі. Ростислав експериментує, переймає досвід барист з Дніпра, Харкова, Одеси. Тому ви ще маєте шанс спробувати тут хорошу й нову каву.

Дегустація напою методом капінгу збоку комусь може видатись смішною. Як все відбувається? На столі біля кожного сорту ставлять по дві чашки свіжозавареної кави.  Іноді дають навіть по три чашки, діляться секретами організатори. Пояснення просте – кава може мати дефект. Це не завжди погано, але впливає на смак напою. І коли каву дегустують ті, хто ставитиме їй оцінку, то куштують її відразу з усіх посудин. Якщо вона скрізь однакова і нічим не різниться, отже, приготована ідеально.

Пробують каву ложкою, починають з першої чашки і рухаються по колу. Треба зачерпнути трохи напою і різко «сьорбнути» її з гучним звуком. Така технологія дозволяє розпилити каву на більшу площу ротової порожнини. Так ви залучаєте усі смакові рецептори, і можете відчути кислотність, солодкість і гіркоту чашки. Опісля у чистий стакан ополіскують ложку, просушують її від зайвої рідини та дегустують далі.

– Завершивши одне коло, починайте інше. Так бажано зробити тричі. Адже коли кава гаряча, можна оцінити її кислотність: низьку, помірну чи високу. Як охолоне до 50 градусів, відкриється різноманіття смаків. А вже за холодною кавою визначають, наскільки солодка чашка, – каже Владислав Нападій, головний технолог компанії. 

Тернополянка Надія, яка прийшла на дегустацію кави, найбільше вподобала сорт «Кенія». Ділиться з нами, що вдома теж п’є тільки такий різновид і обов’язково свіжого обсмажування. Жартує, мовляв, вона сучасна жінка. Якщо звикаєш до певного смаку, то потім на інший перейти складно. А ось китайська кава, яку привезли хлопці зі столиці, їй не імпонує. Щось незвичне і нестандартне, пояснює.

Як правильно вибрати каву

На завершення ми спілкуємось з шеф-баристою Володимиром Невінчаним. Він є віце-чемпіон України з приготування кави у джезві 2019 року. Відразу питаємо: «Що таке джезва?». Бариста відповідає, що це звичайна і знайома багатьом турка, посудина для варіння кави. Просто джезва – арабська назва. А от метод приготування напою у ній входить у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Він унікальний, бо його проводять зворотно – з холодної на гарячу воду.

– Кава у джезві виходить щільна, ароматна, насичена й солодка. А ще я для приготування використовую пісок і спеціальну грецьку установку, тому вона не гірчить. Оскільки рецепт авторський, додаю у напій краплю алкоголю. Таку каву можна зварити й вдома. Раджу чітко дотримуватись пропорцій – зважувати 10 грамів кави на 100 мілілітрів води, і використовувати джезву на конкретну порцію води. Приміром, якщо посудина півлітрова, то варіть стільки кави, – пояснює нам Володимир.

Щодо змагання з приготування кави. Володимир розказує, що спершу баристи з різних куточків України борються за першість на національному чемпіонаті. Лідер їде закордон представляти нашу державу на Чемпіонаті світу. Є різні дисципліни: альтернативне заварювання кави, каптестінг, приготування кави у джезві, обсмажування кавових зерен тощо. Наразі єдиним чемпіоном світу із заварювання кави в Джезві з України є В'ячеслав Бабіч. А вже у травні у Львові пройде національний Чемпіонат.

Володимир Невінчаний працює баристою вже восьмий рік поспіль і за цей час, додає, чув про різні стереотипи щодо вживання кави. Наприклад, що пити її часто – шкідливо. Звісно, треба мати міру, однак вживати правильно зварену каву кілька разів на день безпечно для здоров’я. Цей напій тонізує та дарує вам довгий і приємний післясмак. А ще у справжній каві насправді міститься мало кофеїну. Це теж поширений міф. Наприклад, у порції еспресо кофеїну менше, ніж в одній таблетці цитрамону.

– Кава майже не містить шкідливих речовин. Канцерогени є лише у зелених зернах, але після обсмажування залишаються лише ліпіди, вуглеводи і трошки гірких «з’єднань». Ще одна цікава річ: в арабіці, як правило, у 2 рази менше кофеїну, ніж у робусті, – говорить шеф-бариста компанії з Києва.

Що Володимир може сказати про каву, яку продають у мас-маркетах? Як обрати хороший товар? Бариста категорично ставиться до меленої кави. Ліпше брати у зернах. А ще уважно читати те, що вказано на упакуванні. Напис «Арабіка» не завжди означає, що вона там дійсно є. Цей вид зерен може бути у складі, але не бути основним. Обирайте каву по регіону, який нею славиться, і методу обробки. Тоді знатимете, що у цьому напої домінує – кислотність, солодкість чи щільність та гіркота…

 

Читайте також:

Комікс про Героя Віталія Скакуна видала команда столичного проєкту. Де можна купити?

Як тернополяни брали участь у «Здоровій прогулянці» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Євгенія Галадей

    З
  • Катерина П'єнтак

    Дуже люблю !

keyboard_arrow_up