Як тернополяни брали участь у «Здоровій прогулянці» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Як тернополяни брали участь у «Здоровій прогулянці» (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • Десятки тернополян долучились до «Здорової прогулянки», яку провели на Набережній ставу. Всі охочі могли на місці перевірити свій стан здоров’я у лікарів, поспілкуватись з психологом, навчитись скандинавській ходьби і навіть втретє вакцинуватись від COVID-19.
  • «20 хвилин» побували на заході й дізнались, чи сподобалась містянам подія та що цікавого там відбувалось. Чим і кому корисна скандинавська ходьба? Шукайте себе на фото!

«Здорову прогулянку» у нашому місті організували за підтримки Міністерства охорони здоров’я та Центру громадського здоров‘я. Мета кампанії – мотивувати людей вести здоровий спосіб життя та піклуватися про свій організм.

Наразі команда волонтерів гастролює містами України, й 1 квітня завітали до Тернополя за запрошенням міської ради. Захід тут влаштували у парку імені Шевченка.

Відео дня

Ми потрапили на подію о 13:30, коли все було якраз у розпалі. На Набережній зібрався натовп містян, які вирішили взяти участь у прогулянці. Чимало прийшли сюди цілими родинами, взявши з собою малечу. Перед тим, як спробувати себе у скандинавській ходьбі, люди реєструвались у першій палатці. Там їм видавали спорядження для незвичного різновиду спорту й навушники.

З них, за словами учасників, упродовж прогулянки лунав подкаст про здоровий спосіб життя і підбадьорлива музика. Далі тернополян ділили на невеликі групи, інструктори зі скандинавської ходьби проводили коротку розминку й інструктаж, як вправлятись з палицями.

А тоді кожна ватага по черзі гуляла парком, тренуючись приблизно 20 хвилин. Наприкінці учасники отримували на місці реєстрації футболку на пам’ять, фотографувались та йшли на інші локації. Поспостерігати за тими, хто практикувався у скандинавській ходьбі, якщо чесно, було кумедно.

Працюють 90% м’язів

Інструкторка Світлана Полякова вже чотири роки навчає тернополян цьому порівняно молодому виду спорту. Якось дізналась про нього в Інтернеті. У Тернополі таким ніхто на той час не займався, проте жінка вирішила спробувати. А сьогодні Світлана має цілу компанію друзів, і щонеділі біля Ставу вони займаються цією оздоровчою практикою. Зустрічаються о 9 годині ранку незалежно від погоди, прогулюються до Дальнього пляжу чи на «Циганку», іноді обходять Став. Інструкторка додає, що будуть раді новим людям на їхніх тренуваннях. Навіть якщо ви соромитесь – вас усьому навчать. 

– Скандинавська ходьба не має протипоказань і підходить як тим, хто практикує сильні навантаження на м’язи, так і для тих, кому цього не можна. Тобто, якщо іншими активними видами спорту, наприклад, бігом, старшим людям займатись не бажано, бо це травматично, то ця ходьба не дає сильного навантаження на суглоби. Ви маєте опору (палиці) і самі контролюєте темп прогулянки. В мене навіть знайомі лікарі пацієнтам рекомендують скандинавську ходьбу, – говорить пані Світлана.

Для прогулянки вам потрібно мати спеціальні палиці для скандинавської ходьби зі скошеними «чобітками» на кінцях, щоб ставали на землю правильно. Спорядження легке у користуванні, однак воно має бути якісним. Тому, додає Світлана Полякова, перед тим, як придбати палиці, краще порадьтеся з інструктором чи хоча б почитайте чи гляньте відео про скандинавську ходьбу.

– Під час тренування ми розвантажуємо ноги, руки, спину і так далі. Якщо правильно ходити, то працюють понад 90% наших м’язів. Це вкрай корисно. Можна інтенсивно тренуватись або просто гуляти парком і отримувати задоволення. Знаю, що сьогодні багато старших тернополян практикують цей вид спорту, і він допомагає розслабитись, зарядитись енергією та настроєм, – каже інструкторка.

Ми побачили пані Тамару, коли вона тільки зареєструвалась у нову групу зі скандинавської ходьби. Розповідає, що опинилась на заході випадково – поверталась додому з роботи і побачила, що тут купа людей: малюки, молодь, середнього віку, пенсіонери. Жінку зацікавило, що ж тут відбувається.

– Я раніше спостерігала, як займаються скандинавською ходьбою. І здалеку заздрила тим містянам, бо думала, що це складно. Сьогодні випала можливість вперше «протестувати» цей спорт на собі, і ще й безкоштовно. Інструктор все показав і розповів, і я гадаю, що у мене вийде. Інші ж якось справляються?! Тим паче, дійство проходить під чудову музику, і навіть сонечко вийшло, потішило нас. Може, мені сподобається, і я надалі займатимусь такою ходьбою, – посміхається пані Тамара.

Діяла велика медична зона

Найбільше людей прийшли сюди саме для того, аби безоплатно обстежити здоров’я. До медичної зони, яку встановили неподалік, вишикувалась ціла черга охочих перевіритись у медичних фахівців, здати кров на аналізи або ж отримати бустерну дозу вакцини від «коронавірусу».

У черзі здебільшого – старші жителі міста, проте, є і молодь. На місці працюють й психологи, які спілкуються з учасниками заходу, розпитують про проблеми й переживання, дають поради, як стабілізувати внутрішній стан.

Наприклад, Софія – лікарка-інтернтка. Дівчину та її одногрупників з кафедри психології медичного університету запросили на «Здорову прогулянку» як психологічних консультантів для підтримки людей. Софія ділиться спостереженням, що спершу містяни вагались, чи спілкуватися з ними, однак згодом потік охочих збільшився. З людьми розмовляють і консультують щодо проблем.

– У медичну зону найчастіше звертаються виміряти артеріальний тиск, пульс, рівень цукру у крові. Дехто втретє вакцинується від COVID-19 і я бачила, що навіть флюорографію роблять. Там працюють кваліфіковані сімейні лікарі та медсестри. Черга від початку стоїть, адже всі обстеження безкоштовні. А поки немає осіб для консультації, хочу теж спробувати себе у скандинавській ходьбі, – додає Софія.

Крім сказаного дівчиною, у медичній зоні містянам пропонували перевірити внутрішньоочний тиск, визначити індекс маси тіла, зробити флюорографу, тест на ВІЛ та гепатит C, одержати консультацію терапевта тощо. У протилежному боці партнери заходу – волонтери обласної організації «Товариства Червоного Хреста», навчали тернополян навичок надання першої медичної допомоги.

Вони, додають від організації, можливо й ніколи не знадобляться у житті, однак зайвими точно не будуть. Адже ваша швидка реакція у певній ситуації та вміння можуть врятувати чиєсь життя!

А Ви долучились до «Здорової прогулянки»? Чи сподобалось Вам? Пишіть у коментарях.

Читайте також: 

Чим небезпечний Covid-19 для тернополян та як захистити себе: поради медиків

Без військового квитка ні полікуватися, ні одружитися чи працевлаштуватися – не вдасться

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач74

    Натовп містян.ватага-високий слог
  • Микола Шкарупа

    В. Парку Шевченка.А де той парк...

keyboard_arrow_up