Партнер рубрики Події

Коли працюватимуть Пункти незламності на Тернопільщині та де їх знайти (КАРТА)

Коли працюватимуть Пункти незламності на Тернопільщині та де їх знайти (КАРТА)
  • На Тернопільщині продовжують облаштовувати Пункти незламності. Вони працюватимуть на випадок блекаутів та інших надзвичайних ситуацій.
  • Що повинно бути в кожному, скільки їх відкриють в області та як вони виглядатимуть – ми дізналися.

Загалом в осінньо-зимовий період на території області планують відкрити 406 Пунктів незламності. Про це «20 хвилин» повідомив заступник начальника Тернопільської ОВА Володимир Важинський.

158 вже запрацювали

Станом на 1 жовтня, в містах та селах Тернопільщини функціонують 158 таких об’єктів, а 248 – перебувають в режимі готовності та розпочнуть свою роботу за дві години після оголошення блекауту чи іншої надзвичайної ситуації.

— Наприклад, 73 пункти розгорнули органи місцевого самоврядування, районні та обласна адміністрації. Також за 38 таких об’єктів відповідає ДСНС України в Тернопільській області, а ось за 17 – правоохоронці. Долучився до облаштування та відкриття місць безпеки і відповідальний бізнес. Зокрема, під керівництвом підприємців в області створили 17 об’єктів. Крім того, ще один пункт облаштували на залізничному вокзалі, — розповів пан Важинський.

Відео дня

Безпосередньо у Тернопільській міській територіальній громаді підготували на випадок блекаутів дев’ять «Пунктів незламності «Тепле місто». З них п’ять цілодобових і чотири працюватимуть за графіком – з 08.00 до 17.00 або до 21.00. Розповів «20 хвилин» заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Владислав Стемковський.

Що має бути в Пунктах незламності

Варто пам’ятати, що їхнє комплектування та функціонування здійснюють з урахуванням наявного ресурсу органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Проте Кабмін України рекомендує, аби в кожному Пункті незламності були в наявності:

  • тепло, вода, світло;
  • мобільний зв'язок, інтернет, живлення для мобільних пристроїв;
  • місце для відпочинку, все необхідне для мами і дитини;
  • аптечки.

Тож, чи дотримуються рекомендацій на Тернопільщині?

— Усі пункти забезпечені джерелами автономного енергоживлення, стійким інтернет-зв’язком та необхідним об’ємом запасів пально-мастильних матеріалів для безперервної робити протягом 72 годин. Вони працюватимуть цілодобово або за графіком, визначеним комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій відповідного рівня. Виняток – графік роботи пунктів незламності, які облаштували у приміщеннях приватних підприємців, визначатимуть власники, — каже Володимир Важинський.

Зі слів Владислава Стемковського, у «Пунктах незламності «Тепле місто» передбачені генератори, комплекти освітлення та мережеві подовжувачі розетки, доступність до мережі інтернету, телефону, медичні аптечки, вогнегасники, чай, цукор, одноразовий посуд.

12 жовтня журналісти «20 хвилин» долучилися до перших навчань для населення та усіх служб «Як діяти на випадок надзвичайних ситуацій». Під час навчання працівники ДСНС України у Тернопільській області показали, як виглядатимуть наметові Пункти незламності.

Отже, праворуч від входу є стіл, де представники відповідних служб проводять реєстрацію людей. Посередині намету рятувальники облаштували зону для чаювання. Вони встановили кілька столів, забезпечили електричними чайниками, одноразовими стаканчиками, чаєм, водою та печивом. Також там має бути доступ до безоплатного інтернету.

Ліворуч у наметі – куточок для мам з немовлятами. На столі журналісти помітили теплу пелюшку, підгузки, антисептики, рушники, вологі та сухі серветки, брязкальця та крем.

За потреби люди зможуть скористатися медичним острівцем, де також є аптечка та обладнання для вимірювання тиску. Аби діти не сумували, для них облаштували куточок з муляжами вибухонебезпечної техніки. Також залишили пізнавальну літературу.

Пункт незламності обов’язково мають приєднати до генератора. Тож, там люди ще й зможуть підзарядити телефон. Одночасно у таких місцях можуть перебувати від 40 до 500 людей. Однак навіть якщо у пункті, куди ви прийдете, не буде місця, фахівці мусять зробити все необхідне, аби вас прийняти.

Час перебування у пункті необмежений. Однак варто пам’ятати про те, що іншим людям також потрібно зігрітися і зарядити пристрої.

Де їх знайти 

Такі пункти повинні функціонувати у кожному населеному пункті. Незалежно від того, місто це чи село. За правилами, їх мають облаштовувати недалеко від житлових будинків, аби людина могла туди дістатися протягом 10-15 хвилин.

Точні назви та адреси пунктів, що вже готові до використання у Тернополі, можете знайти на мапі. Фіолетовим кольором ми позначили об’єкти, які працюватимуть цілодобово, а помаранчевим – за графіком.

А ось ознайомитися з повним переліком Пунктів незламності Тернопільщини можете за посиланням. У порожньому полі необхідно ввести назву населеного пункту, після чого на карті з’являться позначки і можна обирати. Натиснувши на позначку, отримаєте детальну інформацію щодо роботи закладу та наявних там речей (генератор, старлінк, електричний чайник, вода та інше). Зразок дивіться нижче.

Кожна громада самостійно вирішує, скільки пунктів обігріву встановити. Якщо це велика громада, то знадобиться 15, а то і більше об’єктів. Якщо мале село, то там і одного чи двох вистачить. Головне – у разі надзвичайної ситуації їх мають відчинити за короткий проміжок часу, щоб люди могли скористатися необхідними речами.

– Щобільше, кожна громада має проінформувати жителів своїх населених пунктів про існування цих пунктів обігріву. Це можуть бути афіші на вулицях, у сільській раді або на сайтах. Ми рекомендуємо залишати адреси кожного пункту обігріву, щоб люди вже зараз знали, куди їм йти на випадок аварійного вимкнення електропостачання та опалення, – раніше наголошувала речниця ТОВА Ганна Василенко.

Важливо! Фахівці рекомендують вже зараз записати адреси найближчих пунктів на випадок аварійного відключення зв’язку чи електроенергії.

Читайте також:

Пункти Незламності з'являться у «Дії»: їх можна буде знайти та оцінити

У Тернополі відбулися навчання, як діяти при блекауті (РЕПОРТАЖ)

Є біотуалети, каремати і польова кухня. Ми перевірили пункти масового проживання у школах

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alex Shevchenko

    Хлопець який увпродовж трьох місяців не зміг умовити дівчину на секс підписав її як "пункт незламності"
  • Ванджура Володимир

    Що гроші з бюджету  не знають як вкрасти інакше ?

keyboard_arrow_up