Партнер рубрики Події

«Коли вже нарешті можна буде прибрати могили родичів? Там же немає натовпу!» Коли дозволять піти на цвинтар?

«Коли вже нарешті можна буде прибрати могили родичів? Там же немає натовпу!» Коли дозволять піти на цвинтар?
  • Чи відкрили вже цвинтарі? – обурені безладом на могилах родичів тернополяни телефонують до редакції.
  • У міськраді кажуть, що заборона відвідувати кладовища ще діє.
  • Сьогодні на цвинтарі поховали першого померлого у Тернополі від коронавірусу. Чоловікові було 82 роки.
  • Може, ви дізнаєтесь скоріше, бо куди не дзвоню – ніхто толком сказати не може, коли дозволять піти на цвинтар, - зателефонувала до редакції тернополянка Ольга. – Трава на могилі в батька, певно, вже в мій ріст. Приїжджали під браму – там зачинено. Може, десь з боків і можна зайти. Але моя мама – літня людина. Вона не зможе кілометр йти, щоб на могилу до чоловіка потрапити.

Жінка розповіла, що днями була перша річниця по смерті батька. На панахиді у церкві були тільки дружина, діти і онуки. Решту родичів та друзів просили молитись за упокій онлайн.

  • До того, як закрили цвинтарі, ми їздили по кілька разів на могилу до батька, тепер вже давно не були, - поділилась пані Ольга. – Навіть на річницю по татові дістатись на цвинтар не могли. Якщо поминальні дні перенесли на 6 червня, то коли ж відкриють цвинтарі, аби хоча б напередодні прибрати могили родичів?

За два дні на гарячу лінію «20 хвилин» зателефонували ще двоє тернополян. Пан Олег скаржився, що пробував прибрати могилу сина, що на Підгородньому. Приїхав, брама закрита. Постояв і ні з чим повернувся додому. «Коли вже нарешті можна буде прибрати могили родичів? Там же немає натовпу!" - обурюється чоловік. Тернополянка Тетяна скаржилась, що родичі поховані на всіх трьох цвинтарях. І доглянути потрібно всі могили. А часу до поминальних днів залишилось мало. Бо у будні жінка працю.є. І прибирати на кладовищах може тільки у вихідні. А вони всі розташовані на різних кінцях міста. Коли можна буде це зробити?

  • Заборона на відвідування кладовищ на даний момент діє, - повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич. - Як ситуація зміниться, і про це будуть відповідні рішення, ми повідомимо на сайті Тернопільської міської ради.

Потрапити на міські кладовища можна. І, якщо ворота вдень закриті, відкривають їх лише коли заїжджає похоронна процесія, то хвіртки принаймні у Підгородньому та на Микулинецькому цвинтарях відкриті. Принаймні журналісти на територію кладовищ зайшли без проблем.

Відео дня
  • Ми звернулись до міськради з проханням ухвалити рішення про відкриття цвинтарів, поки результату немає, - каже начальник СКП «Ритуальна служба» Сергій Тлумацький. – Звичайно, про масове відвідування цвинтарів не йдеться. Скоріше – за одноосібне відвідування могил родичів, аби впорядкувати там все.

Якщо є крайня необхідність, на цвинтар зайти можна. Але при цьому потрібно дотримуватись карантинних заходів.

Наразі благоустрій та прибирання міських кладовищ відбувається в штатному режимі – сміття вивозять, територію викошують і на ній прибирають, запевнив Сергій Тлумацький.

  • Сподіваємось, після 22 травня Уряд послабить карантинні заходи, і тернополяни зможуть впорядкувати могили родичів, - каже начальник СКП «Ритуальна служба».

На цвинтарі, що на Бригадній, 47, який в народі називають «у Довжанці», у спеціально відведеному секторі для поховання померлих від коронавірусу, сьогодні, 14 травня, з’явилась перша могила. Там похований 82-річний чоловік, життя якого відібрав COVID-19.

Читайте також Як, де і за чий кошт у Тернополі ховатимуть померлих від коронавірусу
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Аня Фроляк

    Нормально можна зайти , вийти, прибрати.... У чому проблема?
  • Олеся Лт

    Вводять недолугі правила, потім самі ж признають. Заборонили масові зібрання, для чого браму закривати? В епіцентр чогось браму не закрили. А на цвинтар так!
  • гср

    ще мерців тим вірусом позаражають на цвинтарі, закрити і виставити охорону!
  • Тарас Петрук

    прибрати то +. А так то чого туда шастати?!..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up