Куб води у Тернополі подорожчає аж на 10 грн. Чи справді у нас тече «золота вода», дорожча, ніж у сусідів?

Куб води у Тернополі подорожчає аж на 10 грн. Чи справді у нас тече «золота вода», дорожча, ніж у сусідів?
  • За куб холодної води від 1 січня платитимемо 44,46 грн, а з 1 липня — аж 51,38 грн. Якщо протягом 2022-го оплата становила 36,7 грн. Зазначимо, що у Тернополі тариф з водопостачання і водовідведення — один з найвищих в Україні. 
  • Що входить до його структури? Як пояснили зростання вартості у Водоканалі?
  • В одному з пунктів, який вказують, як аргумент для підвищення тарифіної ставки, є зростання зарплат працівників. Цікаво, а скільки зараз отримують керівництво та підлеглі цієї установи? Поцікавились «20 хвилин». 

Від 1 січня за 1 куб м води платитимемо 44, 46 грн, а з липня ціна підскочить ще майже на 7 грн і вартуватиме 51, 38 грн. Про це дізналися із Постанови НКРЕКП про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.  

Якщо рік тому родина, яка, скажімо, використовувала 10 кубів за місяць, за воду сплачувала приблизно 360 грн, то від нового року доведеться викласти за той же об’єм вже на сотню більше. Тобто близько 450 грн. 

Новий тариф вже затвердила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та компослуг. Якщо порівнювати вартість надання послуг у Тернополі та інших містах, навіть сусідніх, то у нас тариф — один з найвищих в Україні. То чи в нас із кранів тече не вода, а золото? Про її якість зараз інша розмова. 

Відео дня

У Вінниці, скажімо, за куб води з 1 січня платитимуть 37, 29 грн. У сусідній з нами Івано-Франківській області 31, 29 грн, що, зазначимо, майже на 13 грн менше, аніж в Тернополі. 

Львівводоканал братиме зі своїх споживачів 29, 12 грн, а в Чернівцях платитимуть по 30, 12 грн за куб. Навіть у столиці тариф нижчий за тернопільський майже на 5 грн і становить 39, 28 грн. То може у нас й справді з кранів тече золота вода? Бо тоді пояснити простими словами, чому настільки різняться ціни, й справді важко…

Чому зросли тарифи? 

До речі, серед чинників, які впливають на зростання вартості за воду, у документі зазначено: збільшення витрат на реагенти, на податки, на оплату кредитної програми «Другий проект розвитку міської інфраструктури». А в постанові Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та компослуг, окрім затвердженого тарифу, зазначено також: «збільшення фонду оплати праці пріоритетно спрямовувати на підвищення заробітної плати виробничо-технічному персоналу». 

Це відбувається через те, що структура тарифів на водопостачання і водовідведення складається з супутніх витрат, які постійно змінюються. У структуру тарифів, наприклад, входять: вартість електроенергії, витрати на оплату праці і податки та амортизація обладнання. До того ж у 2022 році мінімальна зарплата підвищилася з 6,5 тис. грн до 6,7 тис. грн. Подорожчали й інші витрати. 

Нагадаємо, що постановою від 29.04.2022 № 502 Уряд рекомендував органам, уповноваженим встановлювати тарифи, не підвищувати тарифи для населення на такі комунальні послуги як – постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, впродовж дії воєнного стану в Україні.

19 серпня 2022 року вступив в дію Закон № 2479-IX «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», яким держава забороняє протягом дії воєнного стану та шести місяців після його завершення підвищувати тарифи на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Власне, про ціну на водопостачання та водовідведення тут не йдеться. І на це, до слова, і опирається міський голова Сергій Надал. 

— Тарифи були ухвалені без громадського обговорення, — говорить міський голова Тернополя Сергій Надал. — Підвищення тарифів стало можливим тому, що на них не поширюється мораторій, введений на інші комунальні послуги з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У Національній комісії пояснюють намір підвищити тарифи збільшенням обсягів реалізації, видатків на оплату праці, збільшенням амортизації та подорожчанням електроенергії. 

Вперше на засідання комісії не запрошували ні міських голів, ні представників органів міського самоврядування, зазначив Сергій Надал. 

— Якщо говорити про мою позицію, то піднімати будь-які тарифи під час війни, коли в людей не зростає заробітна плата, — є неправильним, — заявив Сергій Надал. — Є вже інформація про підняття тарифів на електрику та газопостачання, а це автоматично призведе до зростання цін на все, зокрема й на продукти харчування. Тобто, в час війни потрібно це робити не за рахунок громадян, а держава має використовувати власні резерви. 

Цинічний аргумент: «зменшення обсягів реалізації»

Через повідомлення про зростання тарифу на воду хвиля обурення прокотилась соцмережами. 


 

Під дописом тернополянки чимало інших коментарів на цю тему. 

Чому обурюються люди, адже майже всі товари і послуги «підскочили» в ціні»? Як мотивують зростання тарифу у КП «Тернопільводоканал» і за що саме ми платитимемо? «20 хвилин» надіслали запит керівництву комунального підприємства, де поцікавилась, зокрема, долею обіцяної кілька років тому Станції знезалізнення, а також кредитами, які набрало комунальне підприємство, а платять за ними містяни. Також ми запитали про  штатом працівників і зарплату, зокрема як ремонтників, так і керівництва Водоканалу. Щойно нам надійде відповідь на запит, ми опублікуємо ці дані.   

Тим часом, у переліку факторів, які наводять як підставу для підвищення тарифу є «зменшення обсягів реалізації». Тобто, ми з вами економимо воду, щоб менше сплачувати, а тим часом Водоканал піднімає ціну, щоб надходження коштів від реалізації не зменшилося?!

 — А тепер ще додайте сюди нарахування по загальнобудинкових водомірах, — продовжує Наталія Дідух. — Окремої уваги заслуговують як відсотки по кредитах на «модернізацію» обладнання, так і ріст рівня зарплат працівників водоканалу під час війни. Українці фактично мають не одну війну з мо@@@лями, а й змушені тримати оборону в тилу… 

Обурення місцевих жителів не безпідставні. Володимир Біловус у коментарях пише, що прийняли закон, яким надали право водоканалівцям «розкидати» різницю між поданими показниками мешканців з будинковим, то «…вони ще й накидають різницю нестиковок за попередні 6 місяців (як це допустимо з точки зору звітності?), — пише чоловік. — За минулий місяць накрутили мені на півтори рази більше, ніж я спожив. Думав, лише мені, виявилося, — усім мешканцям. Звернутися нема до кого, позакривалися в кабінетах,  і єдина фраза у відповідь — у нас все правильно, ми маємо право».

Тариф зросте на 10% — комісія

У державі війна, і мільйони людей залишились без доходів, рідного житла і можливості працевлаштування, нарікає Іван Гордієнко.

Згадав Іван Гордієнко і про штрафи, які наклали на Водоканал, а сплачують споживачі. Але хто цьому винен? Не потрібно було порушувати законодавство, наголошує тернополянин. І простий споживач не повинен відчувати наслідків від недолугої роботи компанії.

Як ми зазначали раніше, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила підвищення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення на 2023 році у два етапи. Відповідне рішення для 32 водоканалів ухвалили на засіданні кілька днів тому. 

Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський запропонував комісії затвердити тариф тільки на перше півріччя 2023 року, а в травні наступного року повернутися до коригування тарифів з липня, з урахуванням актуалізованих даних.

Що ж у тарифах?

Що ж закладено у тарифах на водопостачання та водовідведення, «20 хвилин» поцікавились у КП «Тернопільводоканал». 

Крім того, тарифи «Тернопільводоканалу» не тільки забезпечують стабільну поточну діяльність підприємства. У них закладено й інвестиційну складову. Саме вона дозволяє в останні роки реалізовувати цілу низку важливих проєктів: будівництво станції знезалізнення води, реконструкцію Верхньо-Івачівського водозабору, каналізаційних насосних станцій, триває оптимізація й заміна мереж водопостачання і водовідведення.
— Увесь цей комплекс робіт спрямований на головне – покращити якість води для тернополян і мінімізувати аварії на водопроводах та каналізаційних колекторах, а також завдяки модернізації насосних станцій зменшити споживання електроенергії та інших ресурсів, — зазначили у КП «Тернопільводоканал».

Переглянути структуру тарифу можна на офіційному ресурсу Водоканалу: http://www.vodokanal.te.ua

Зазначимо, що про станцію знезалізнення «20 хвилин» неодноразово писали. Зокрема й про те, чого корисного вона принесе у життя городян та те, що тернополяни забудуть про «засухи» у кранах двічі на рік. Її, нагадаємо, обіцяли запустити вже кілька разів. Востаннє – до кінця 2021.Обійшлась вона у понад 8 млн євро, на це взяли кредит. Погасити, звісно, мають тернополяни. Детальніше про Станцію знезалізнення читайте за посиланнями наприкінці тексту. 

Цифра

Послугу з централізованого водопостачання у Тернополі надають 103 579 споживачам. З водовідведення — 102 631

Водночас станом на 1 грудня 2022 р. орієнтовна кількість абонентів з-поміж юридичних осіб і фізичних осіб-суб’єктів господарювання КП «Тернопільводоканал» становить 4 315.

Читайте також

Стало відомо, як виглядає станція знезалізнення води Тернополя та коли планують завершити будівництво

Обіцянка-цяцянка, або Чому знову і коли тернополяни мають готувати баняки для води

На станцію знезалізнення витратить понад 8 млн євро. Як це впливає на тариф і яка користь для нас?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (205)
  • Читач31

    Я тернополянин, але так склалися обставини, що 20 років(1998-2018) жив і працював в місті Херсоні.  В цей період мені випала нагода  бути один созив  причетним до міської влади в команді колишнього мера Херсона,   а сьогоднішнього колобаранта _ Сальдо.  Я був свідком того, що той же Сальдо ставив умови водоканалу- 1 000 000 грн. в місяць на стіл і я вам  підписую любий тариф.  Де гарантія, що влада Тернополя  не бере ті ж відкати.  Якщо вони під час війни нараховують собі доплати в 3-4 рази більше основної з/п.  Нам є за що воювати  - за Україну, за наш народ, за нашу незалежність.  Виникає питання, за кого, за цих кровососів. Ось тому ми бігаємо круглі сутки і вишукуємо призивників. А їхні синки  на Канарах, а дочки з капіталом на Балі, або Маямах.
  • Лілія Воробель

    Схожа відповідь прийшла і на запит жильців нашого будинку по вулиці Руській. Платіть за воду на третину  суми більше, ніж використовуєте! І все. З січня 2023 року, подорожчання послуг водоканалу на 10 відсотків! Я вважаю, що правильно платити саме за загальноквартирних лічильником води. В свій час нас всіх змушували їх встановлювати !!! А витрати по загальнобудинковому лічильнику - це чергова афера керівництва водоканалу та керівників Тернополя!!! Субсидії для багатьох людей скасовані, оскільки на території квартир можуть бути зареєстровані ще люди. /таке часто у літніх людей/ Вони проживають в квартирі по одному, а їхні діти чи онуки просто зареєстровані документально. Саме пенсіонери є ретельними платниками за комунальні послуги. Це подорожчання комунальних послуг та накидання поверх них ще різних боргів по кредитах водоканалу просто кине людей в депресію та зневіру до ВСЬОГО навколо! Але, зрештою, кому до цього діло! Здохнуть, то й здохнуть... У нас війна, і так важко. Слава Україні!
  • Марія Круковська

    в нас все вище як по Украіні
  • Doroshkevych Liliya

    І хто читає коментарі, водоканал, мерія????........от і все.....

keyboard_arrow_up