З чаєм, содою чи халвою: за якими рецептами на Тернопільщині готують кутю та скільки це коштує

З чаєм, содою чи халвою: за якими рецептами на Тернопільщині готують кутю та скільки це коштує
  • 24 грудня за новоюліанським календарем тернополяни відзначатимуть Святвечір. Головна страва, яку готують на це свято, – різдвяна кутя.
  • Ми зібрали рецепти, які передають з покоління в покоління жителі Тернопільської області.

Кутя – сакральна для українців страва. Вона супроводжувала нас крізь тисячоліття, була на святковому столі у найважчі часи, допомагає відчувати зв’язок поколінь і залишається з нами й зараз. Тернополяни пропонують кілька варіантів – придбати страву в магазині, ресторані або приготувати самостійно.

З роками кількість рецептів, за якими готують кутю збільшилася. Кожна господиня має свій секретний інгредієнт, що робить страву особливою.

Кутя із присмаком чаю

Жителька села Залісці Оксана переконана, головне у куті не різноманітні інгредієнти, а любов та турбота з якою кожна господиня має готувати страву на Святвечір.

Відео дня

– Два стакани куті перебрати, помити, залити 500 мл води на ніч. Вранці посолити трохи і зварити. Дати вистигнути. Поки кутю варимо, можна приділити увагу родзинкам, горіхам та маку. Окремо залити окропом 100 грамів, змолоти пів стакана (100 грамів) волоських горіхів, розтопити дві столові ложки меду. Стакан (200 грамів) маку запарити окропом, дати постояти декілька хвилин і втерти у макітрі, – каже жінка.

Та попри всі традиції, пані Оксана все ж робить дуже солодкий чай і розводить ним кутю.

–  Як тільки розвели кашу, можна одразу додавати заздалегідь підготовлені родзинки, подрібнені горіхи та витовчений мак. Мед кожен додає за бажанням, як і цукор. Обов’язково все перемішати і все. Всім смачного, – ділиться порадами жителька села Залісці.

Кутя з халвою

Священник Олексій Філюк ділиться власним рецептом куті. До базових продуктів додає ще й халву. Якщо бажаєте здивувати своїх рідних та друзів новою кутею, то вам варто підготувати такі інгредієнти.

  • Пшениця товчена – 0,5 кг
  • Вода – 3 л
  • Мак – 300 г
  • Мед – 200 г
  • Родзинки – 100 г
  • Халва – 200 г
  • Горіхи – 200 г
  • Цукати – 100 г
  • Цукор – 100 г

А ось сам процес приготування нескладний, особливо для тих господинь чи господарів, які вже неодноразово експериментували з приготуванням цієї страви. Олексій Філюк розповідає детально.

–  Спочатку потрібно зварити очищену пшеницю до готовності. Доводимо воду до кипіння і додаємо до неї пшеницю. Кидаємо мед, цукор, халву, попередньо пропарені родзинки, також підсмажені горіхи, потертий в макітрі мак. Все ретельно перемішати і дати трішки настоятися. Перед подачею на стіл посипаємо кутю цукатами. Всі інгредієнти можна додавати за бажанням, – розповідає він.

Також священник наголошує, результат приготування куті, як і будь-якої страви, залежить від настрою. Тому радить всім братися за приготування страви виключно з гарним настроєм, бо інакше їжа не вдасться.

Кутя рідкувата, а першим її куштує батько

Родина тернополянки Наталі Чури не має ексклюзивних чи секретних рецептів куті. Готують традиційну страву. А головне – з подякою до Бога та вірою у світле майбутнє нашої України.

– Беремо склянку пшениці, добре промити. Залити водою  на ніч, або на кілька годин. Щоб набухла і була смачнішою. Зливаємо воду заливаємо чистою. Пропорція 1:3. Варити пшеницю треба на невеликому вогні до готовності. Якщо вода повністю википить, то доливаємо ще окропу. Щоб кутя обов’язково була рідкувата, –  наголошує жінка.

А далі як за найкращими українськими традиціями – запарюють добру жменю родзинок і після набухання просто зливають воду. І звичайно ж, яка кутя без маку.

– Беремо мак, добре промиваємо. Заливаємо окропом, кілька хвилин проварюємо. Відціджуємо воду. Перекладаємо мак обов'язково в макітру. Найсмачніший мак тертий. Макогоном тремо доки не пустить біленьке молочко. Треба почистити горіхи і нарізати їх дрібними шматочками. Тоді додаємо напередодні зварену кутю, родзинки, горіхи. Ретельно перемішуйте. Ми любимо, щоб кутя була рідкувата. Додаємо липовий мед. Першим кутю пробує батько і ділиться зі мною та мамою. Всім смачної куті та радісних різдвяних свят, – каже тернополянка.

А за якими рецептами ви звикли готувати кутю? Які інгредієнти додаєте до страви, аби вона була смачною? Діліться своїми порадами та секретами у коментарях.

Читайте також:

Скільки заплатимо за страви на Святвечір: як змінилися ціни за рік

Як готують кутю в різних районах Тернопільщини. Рецепти від місцевих мешканців

З яскравими сухоцвітами та ляльками-мотанками: скільки коштує дідух у Тернополі до різдвяних свят

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Василь Бідний
    Століттями   на  Тернопільщині   готували   класичну  кутю!!! Класична   куття   це   мак,  пшенця,   цукор.  Сто   років   тому   люди   в   Україні   у   більшості   жили   бідно,   і   рідко   хто   мав   мед,  родзинки,   і   тому   була   класична   кутя,   а   хто   мав   мед   то   міг   добавити   до   куті!!!

keyboard_arrow_up