Партнер рубрики Події

Лікарні Тернополя переповнені, а вдома лікується близько 3 тисячі хворих на COVID

Лікарні Тернополя переповнені, а вдома лікується близько 3 тисячі хворих на COVID
  • Серед пацієнтів, старших 65 років смертність становить 13,9%. Також реєструють багато випадків безсимптомних форм. Молодь зазвичай є безсимптомними, тож заражають батьків, дідусів та бабусь.
  • В області є 184 апарати ШВЛ. Якщо буде масове поступлення людей в стаціонар, медики  не зможуть надавати адекватну допомогу.
  • Поліція штрафувала і штрафуватиме надалі директорів освітніх закладів. Якщо діти масово захворіють, на керівників шкіл чекає кримінальна відповідальність. Санкція – до 8 років тюрми.

Тернопільщина скоро може повністю потрапити в «червону зону». Адже якщо “червоні” зони становлять 70% і більше від загальної території області, то її повністю можуть віднести до “червоної” зони. Про це заявила головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук на брифінгу 8 вересня.

- Цей показник ми вже перейшли, – прокоментувала Оксана Чайчук. – Щодня в області реєструють в межах 200 випадків коронавірусу. До “помаранчевої” зони відносять ті населені пункти, де реєструють від 120 до 240 випадків коронавірусу на 100 тис. населення. Це показник загалом по області станом на 8 вересня 255,8 випадків.

Побільшало на Тернопільщині і смертей від COVID. Щодня тепер – не менше двох померлих, у яких був підтверджений коронавірус. Найвища летальність – серед пацієнтів, віком 30-40 та 50-65 років, це по 33% на кожну групу.

Відео дня

Після масових гулянь зросла кількість хворих

  • Серед пацієнтів, старших 65 років смертність становить 13,9%. Також реєструють багато випадків безсимптомних форм, які є небезпечними, бо спричиняють зростання рівня захворюваності. Молодь зазвичай є безсимптомними, тож заражають батьків, дідусів та бабусь, - зауважила Оксана Чайчук.

Ситуація із захворюванням на коронавірус в області дуже складна, наголосив начальник управління охорони здоров`я Володимир Богайчук. На Тернопільщині на COVID продовжує хворіти майже чотири тисячі людей. З них близько трьох тисяч лікуються амбулаторно.

  • Ми маємо наслідки ігнорування протиепідемічних заходів, в тому числі органами місцевого самоврядування, які послаблювали на своїх території карантин, проводили масові заходи, виводили людей на пікети. В лікарні «швидкої» – 135 ліжок, на них лежать 85 хворих на COVID-19 і ще пацієнтів із підозрою, - каже Володимир Богайчук.

Пацієнти, в яких підтвердили коронавірус, можуть перебувати по двоє-троє в одній палаті. Ті, в кого лише підозрюють недугу, мають перебувати в окремій палаті. Тому наразі є лише кілька місць для пацієнтів з коронавірусом.

Як діяти, якщо зле почуваєтесь

  • Медицина справляється з наданням допомоги, - каже Володимир Богайчук. - Але я вже бачу той екватор, коли ми не зможемо цього робити. В області є 184 апарати ШВЛ. Якщо буде масове поступлення людей в стаціонар, ми не зможемо надавати адекватну допомогу.

Причиною збільшення кількості хворих на коронавірус, зокрема, є й масові гуляння. Після них, наголосив пан Богайчук, суттєво зросла кількість хворих. А лікарні – стовідсотково заповнені. І тому посадовці не виключають, що пацієнтів госпіталізовуватимуть до райлікарень.

Людина, яка відчуває симптоми, біль в горлі, температура тіла підвищилась до 37, 38 чи 39 градусів, повинна звернутись до сімейного лікаря, Володимир Богайчук пояснив алгоритм дій для тих, хто підозрює, що захворів на коронавірус. Саме сімейний лікар визначає тактику лікування і потрібні обстеження. Якщо починається задишка, температура тіла стрімко росте, хворий може викликати швидку. Якщо є потреба в госпіталізації, про це прийматиме рішення бригада екстреної медичної допомоги.

Нагадаємо, згідно з рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка засідала 3 вересня, до «червоної зони» віднесено міста Тернопіль, Бережани та Чортків, Бережанський, Бучацький, Гусятинський, Монастирський, Теребовлянський, Тернопільський та Чортківський райони.

Читайте також Навчання у «червоній зоні»: кого каратимуть за те, що діти прийшли до школи?

Коментар

Олександр БОГОМОЛ, начальник головного управління Нацполіції в області:

 - Проблемна ситуація зараз в Тернополі і Чорткові. Комісії з техногенної безпеки вирішили послабити карантинні заходи, визначені постановою Кабміну. Це незаконне рішення. Поліція ініціювала скликання позачергового засідання комісії – наразі голови міст відгукнулись. Щодо закладів освіти: кабмін заборонив відвідування таких закладів здобувачами освіти. Тобто, дітьми. Але ми не будемо «виловлювати» дітей, їхніх батьків. Натомість протоколи складали і складатимемо щодня, якщо нас не почують, на керівників цих закладів. Більше того, якщо, скажімо, діти прийшли до школи і кілька з них захворіли після спільного перебування, - саме керівники юридичних осіб нестимуть вже не адміністративну, а кримінальну відповідальність за ст. 325. Йдеться про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням (санкція – від штрафу – і до 8 років позбавлення волі – прим. ред.)

Ще 7 вересня ми намагались діяти профілактично: попереджали, пояснювали, просили. Якщо нас не чують – поліція не ставитиме заслони на дверях і не забиватиме дошками школи. Натомість протоколи складатимемо і матеріали направлятимемо до суду.     

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (152)
  • Serhii Volynskiy

    Похєру...лікарі платять по 2000 грн за згоду признати коронавірусним..Так що потрібно найшвидше збільшити кількість ліжко-місць,бо цей "пірамідний бізнес"  не розвинеться...просто жах-ужас)))
  • Наталія Палій

    Неправда!
  • Марія Шпачинська

    Моло

    Давайте  будемо краще  молитися і Бог нам  допоможе.
  • Світлана

    Надал має відповісти за День міста та випускний!Під час епідемії масові міроприємства ЗАБОРОНЕНІ(!),але ЛИСИЙ вирішив ризикнути .Що ж пожинаємо плоди неадекватного мера.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up