Партнер рубрики Події

Усі хворі в тернопільських лікарнях важкі, чого чекаємо? Дізналися, скільки лишилося кисню і ліжок (ГРАФІКА)

Усі хворі в тернопільських лікарнях важкі, чого чекаємо? Дізналися, скільки лишилося кисню і ліжок (ГРАФІКА)
  • Хворі важкі, тому персонал працює на межі виснаження. По 12 годин і більше – у скафандрах.
  • Вірус суттєво «помолодшав» та уражає навіть людей без супутніх захворювань, які були в групі ризику раніше.
  • Дитяча лікарня – єдина в Україні з нульовою смертністю пацієнтів від коронавірусу. Але…  
  • Чи варто закривати місто на локдаун, проголосуйте в опитуванні.

Вірус COVID суттєво «помолодшав», лікарні заповнені на 80%, причому стан усіх пацієнтів з коронавірусом — важкий.

Щодня на Тернопільщині помирає півтора-два десятка людей – статистика летальності від ковіду б’є усі рекорди, середній вік тих, хто не подолав недугу, суттєво зменшився. Якщо раніше вірус найчастіше відбирав життя старших людей, то тепер не шанує і 20-річних. Днями не стало 24-річного священника і 26-річної породіллі.

Від 12 квітня заклади харчування працюватимуть лише на літніх терасах і на виніс. А школярі від 5 до 11 класів сидітимуть вдома та вчитимуться онлайн. Молодші ходитимуть до школи.

Відео дня

Чи достатньо цих обмежень, аби зупинити хвилю захворювань та смертей? Що коїться в лікарнях? Що робить міськрада, аби вірус не поширювався з шаленою швидкістю, а в лікарнях не помирали молоді люди? І що нас може врятувати?

В області рекорд захворюваності

8 квітня в області виявили найбільше випадків інфікувань COVID-19 за час пандемії – 795 за добу. Майже третина нових випадків – у Тернополі. Про це повідомляє управління охорони здоров'я облдержадміністрації.

У закладах охорони здоров’я на стаціонарному лікуванні перебуває 1 439 осіб, серед них – 1423 дорослих та 16 дітей.

Діагноз коронавірусної інфекції підтвердили 27 дітям, 32 медикам та 23 освітянам.

У лікарнях Тернополя –  314 хворих на COVID-19. Міські лікарні ще не переповнені, але стан всіх пацієнтів важкий. Про це розповіли керівники закладів.

Директор лікарні швидкої допомоги каже, що у медзакладі є 160 ліжок для хворих на COVID. Станом на ранок 8 квітня, заповненими були 97.

 — Стан пацієнтів в основному важкий, 31 хворий – на кисневій підтримці через маску. 52 – на кисневому концентраторі. Двоє людей підключені до апарату ШВЛ, — повідомив Ярослав Чайківський. — Ситуація складна. Медперсоналу вистачає, але хворі всі важкі, тому робота в дуже важких умовах — персонал працює на виснаження.

Медики кажуть – ситуація вкрай складна

 

Ростислав Левчук, директор міськлікарні №2, перебуває на курсах. З в.о. директора Станіславом Паламарем нам так і не вдалось зв’язатись – стаціонарний телефон приймальні не відповідав. Хоча журналісти дзвонили протягом кількох годин.

Однак, за офіційними даними, у лікарні №2 – 96 хворих з COVID-19. 33 хворих - на кисневій підтримці через маску, 60 – на кисневому концентраторі. 5 пацієнтів підключені до апарату ШВЛ. 2 людей у лікарні з підозрою.

У лікарні №3 – 104 хворих на коронавірус. 75 хворих - на кисневому концентраторі, 25 хворих – на кисневій підтримці через маску. 1 пацієнт підключений до апарату ШВЛ. 4 людей у лікарні з підозрою.

Директор закладу Юрій Лазарчук повідомив, що загалом у лікарні для хворих на ковід є 125 ліжок. 

 — Не в порівнянні з минулим роком і початком пандемії, адже зараз ситуація значно складніша, — каже Юрій Лазарчук. — Пацієнти всі більш кисневозалежні. Їхній стан важчий, аніж був на початку пандемії. Сам ковід суттєво помолодшав, вік пацієнтів значно менший, аніж раніше.

Якщо раніше важкий стан і летальні випадки були у пацієнтів здебільшого із супутніми захворюваннями, добра частина пацієнтів зараз говорить, що не має таких. Ситуація із захворюваністю дуже складна, наголосив головний лікар.

Єдиний заклад в Україні з нульовою летальністю

У тернопільській дитячій лікарні – 17 хворих на COVID-19. З них десятеро дітей та 7 дорослих. Четверо пацієнтів у лікарні з підозрою.

Цього року, у порівнянні з минулим, пацієнтів побільшало в 2,5 рази, каже директор закладу Андрій Артимович.

 — Важчих форм перебігу хвороби теж більше, — каже Андрій Артимович. — На щастя, всі піддаються лікуванню. Ми наразі єдиний заклад в Україні з нульовою  смертністю пацієнтів, які хворіли на ковід.

Якщо порівнювати з березнем 2021-го, зараз пацієнтів у лікарні поменшало, незважаючи на ріст захворюваності. Місць в лікарні достатньо, проте більшість хворих на коронавірус малих пацієнтів лікується амбулаторно.

— Рік тому також були важкі форми, і ми зараз не бачимо значної важкості, порівняно з 1 хвилею, — каже Андрій Артимович. — Хоча вірус став агресивнішим, швидше поширюється. Побільшало серед хворих молодих людей.

Лікування типове, як і минулоріч. Є, щоправда, нові протоколи, їх виконують. Та стараються виявляти недугу на ранніх етапах, тоді й саме лікування починають швидше, і результат кращий.

— На щастя, зараз у нас немає жодного пацієнта на ШВЛ, на кисневому концентраторі троє дітей, причому не на постійній, а на періодичній подачі кисню, — запевнив Андрій Артимович. — Вірус мутуватиме і розвиватиметься, врятує лише міцна імунна система. Це універсальний метод. Якщо людина виснажена, не досипає, не доїдає, імунній системі важче буде впоратись із вірусами.

Не відбулось революційної зміни і у виборі препаратів, хіба змінилось покоління деяких ліків, що застосовують у лікуванні коронавірусу.  

Міськрада виділила гроші на концентратори

У лікарнях нашого міста облаштовано 207 кисневих точок та 217 приліжкових кисневих концентраторів. Є також 43 апарати ШВЛ. Про це повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич.

На виконкомі 7 квітня додатково спрямовали кошти на придбання медичного обладнання — концентраторів та моніторів спостереження, — повідомила Мар’яна Зварич. — Для міської лікарні швидкої допомоги виділили 450 тис. грн та ще понад 1 млн грн – для міської комунальної лікарні №2. 

За ці кошти додатково закуплять 10 портативних 10 л-их концентраторів для Лікарні швидкої допомоги і 10 портативних концентраторів для міськлікарні №2. Також додатково придбають 8 моніторів добового спостереження за важкохворими пацієнтами.

Може вберегти дотримання карантинних вимог і вакцинація

Коментар

Ольга ЯРМОЛЕНКО, начальниця управління охорони здоров’я облдержадміністрації:

— Вже підтверджено, що в Тернопільській області є британський і західно-африканськи штами. Цей вірус більш контагіозний, скоріше проявляється захворюваність, вік людей, які хворіють, – молодь і діти. Перебіг захворюваності більш складний. Великий відсоток смертей говорить теж про швидкий розвиток хвороби і високу контагіозність. На жаль, у статистиці смертей є молоді люди. Кожного з нас може вберегти тільки дотримання карантинних вимог і проведення вакцинації. Лише коли антитіла матимуть 80% людей, тільки в тому випадку хвороба почне згасати.

Наразі завантаженість лікарень на 80% і доходить до межі. Медики працюють у надзвичайно напруженому режимі. Хворі поступають більш важкі, і практично всі потребують кисневої підтримки.    

Довідка

У лікувальних закладах Тернополя розгорнуто 461 ліжко для лікування пацієнтів з COVID.

 

У Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги зараз діє 39 кисневих точок, 73 кисневих концентратори та 19 апаратів ШВЛ; розгорнуто 160 ліжок.

Міська лікарня №2 обладнана 60 кисневими точками, 60 кисневими концентраторами та 8 апаратами ШВЛ; розгорнуто 110  ліжок.

У міській лікарні № 3 – 82 кисневі точки, 71 кисневий концентратор та 8 апаратів ШВЛ; розгорнуто 125 ліжок.

У Тернопільській міській дитячій лікарні діє 26 кисневих точок, 15 кисневих концентраторів та 8 апаратів ШВЛ; розгорнуто 66 ліжок.

 

Опитування

Опитування

Чи варто закривати Тернопіль на повний локдаун?

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (76)
  • СТУГНА П

    Ось толку від тих засідань комісії щодо заходів по боротьбі з ковідом . Чітко ж було сказано: "Проводити усі Богослужіння, інші релігійні обряди та заходи з використанням одноразового посуду на вулиці поруч з храмом за умов дотримання дистанції 1,5 метра між присутніми та інших санітарно-протиепідемічних заходів або в режимі онлайн" . Сьогодні йшов і видів як церкви "виконують" цю постанову . Всі заходять в середину ,ніхто нічого не дотримується .
  • Maria Lisova

    Закрити
  • Юра Гевко

    Це всьо хуйня , не ведіться на цю хуйню, вони піздять хуйню
  • Юрій Кравчинюк

    Шальоні бабки всерівно будуть шастати..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? Від читача 13:57 English builds regions. У Тернополі запускають безкоштовні курси англійської для переселенців 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію 10:26 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці буде безкоштовним 09:45 Тернопільська громада втратила Героїв Петра Воробця і Олега Єрмошина 09:00 Масований удар по Україні 8 травня — ворог випустив понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» 07:59 МВС запустило два нових електронних сервіси для військових. Що з їх допомогою можна зробити 21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up