Партнер рубрики Події

“Ліки всередині нас”: у Тернополі - перший банк донорів кісткового мозку в Україні. Як долучитись

“Ліки всередині нас”: у Тернополі - перший банк донорів кісткового мозку в Україні. Як долучитись
  • Перший банк донорів кісткового мозку створили тернополяни, зараз до ініціативи вже долучилося вже майже тисяча людей.
  • Про те як стати донором кісткового мозку, дізнавалась журналістка “20 хвилин”. 

Тернополянин Роман Куць вже понад рік працює над створенням реєстру донорів кісткового мозку. Щороку кількість людей, які страждають на захворювання крові, невпинно зростає. Такі хвороби, як лейкемія, апластична анемія, лімфома й імунодефіцити та ін. можна вилікувати за допомогою трансплантації кісткового мозку. Для більшості пацієнтів – це єдиний шанс на порятунок життя.

На відміну від багатьох країн світу в Україні не існує такої платформи, тому Роман і вирішив підняти цю проблему. Можливість збігу генотипів між двома випадковими людьми дуже мала. Саме тому дуже важливо, щоб якомога більше людей стали потенційними донорами кісткового мозку. 

Поштовхом до реалізації проекту стало те, що дружині Романа - Юлії знадобилася допомога — трансплантація кісткового мозку у зв’язку з захворюванням. Оскільки в Україні такі операції поза законом, їй довелося шукати клініку за кордоном. Донором став рідний брат. Хлопець не тільки врятував сестру, а й допоміг зекономити колосальні кошти. Після одужання Юлія разом з чоловіком почали формувати реєстр потенційних донорів кісткового мозку, які готові безкоштовно допомагати хворим.

Відео дня

Завдяки ініціативі тернополян 25-річний Ярема, у якого рак крові, пройшов трансплантацію кісткового мозку і тепер називає себе онкоодужуючим. І таких, як Ярема, завдяки цій ініціативі, можуть бути сотні людей. 

Як стати потенційним донором

Механізм роботи банку донорів кісткового мозку простий. Ви заповнюєте форму на офіційному сайті БФ. Потім за допомогою спеціальної палички, ви можете взяти мазки із внутрішньої поверхні щоки та відправити їх у реєстр разом із заповненою інформованою згодою.

Будь-яка доросла людина віком від 18 до 45 років може стати потенційним донором кісткового мозку (стовбурових гемопоетичних клітин), але є певні протипоказання. Деталі можна дізнатись безпосередньо у працівників благодійного фонду або на сайті. 

Тест-набір можна замовити безкоштовно в благодійному фонді, його надсилають поштою. Безпосередньо діагностику ДНК проводять у Німеччині. І лише після цих результатів донорів заносять до реєстру.

Як відбувається забір стовбурових клітин

Існують два можливі шляхи пожертвування стовбурових клітин. 

Другий спосіб ж рідше використовується. Це пожертвування самим кістковим мозком, що передбачає отримання стовбурових клітин з тазових кісток. 

При обох способах забору, у донора зазвичай беруть 1-5% власних стовбурових клітин, чого цілком достатньо для повноцінного відновлення кровотворення у пацієнта на все життя. Кістковий мозок у донора повністю відновлюється протягом декількох тижнів, тобто він не втрачає нічого.

Як допомогти

Кошти можна перерахувати на рахунок : БФ “Український реєстр донорів кісткового мозку”, ЄДРПОУ 41961160, МФО 338783 ПАТ КБ Приватбанк, р/р 26000055123973 Номер картки (Благодійного фонду на імя голови - Куць Роман) 

Приватбанк - 5169330512576833. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up