Літні канікули – травматологічні жнива у медиків

Літні канікули – травматологічні жнива у медиків

Літня пора – гарячий сезон для медиків, рятувальників та правоохоронців. Діти під час канікул, як правило, залишаються без догляду дорослих та потрапляють в неприємні ситуації. Як цьому запобігти – радять експерти

Тернополянка Ірина Романюк досі з жахом згадує кілька годин, які довелось провести зі своїм сином в лікарні. «Швидка», травмпункт, рентгени, огляди фахівцями і врешті операційна.

На початку чеврня 5-річний Іллюша розбив голову. Малюк пробігав повз гойдалку, де в той час катався його товариш.

  • Я не знаю, як так сталось, бо від малечку син обходить гойдалки на відстані мінімум 3 м, - пригадує жінка. – Ми ще жартували з цього приводу, мовляв, не потрібно так далеко. Як він в цей момент опинився біля гойдалки, яка його вдарила – не знаю.

Тепер від сина – ні на метр

Малюк з іншими сусідськими дітьми грався на дитмайданчику у дворі. Мама – за 10 м. Коли все сталось і вона почула несамовитий крик, за кілька секунд була вже біля сина.

Відео дня

- Коли я підбігла, син був весь у крові, - каже жінка. – З рани на голові – за кілька міліметрів від виска – невеличким фонтанчиком текла кров. Я затисла пальцями рану… Біля нас одразу зібралось чимало сусідів. Хто воду простягав, хто серветки. Я, пам’ятаю, кричала: «Викличте «швидку».

Медики прибули на місце за кілька хвилин, які жінці здались вічністю. Швидко оглянули малого і заспокоїли маму – на перший погляд, серйозних ушкоджень немає. Однак, потрібно їхати до лікарні, аби виключити пошкодження черепа, струс і при потребі зашити рану. 

  • Малюку вже мають зняти шви, ми пройшли додаткові огляди фахівців, які не виявили жодних серйозних ушкоджень, - каже жінка. – Тепер я від сина – ні на метр не відхожу. І розумію, що потрібно привчати до самостійності, бо восени до школи. Але після цього випадку сама себе перебороти не можу.

Покуси, кліщі і травми від падінь

Влітку кількість травм у діток суттєво збільшується. Дитячий травматизм має чітко виражену сезонність. І суттєво його кількість зростає, щойно на вулиці теплішає та після завершення навчального періоду у школах, каже головний експерт, дитячий ортопед-травматолог Анатолій Корицький.

  • Батьки на роботі, діти віддані самі собі. І вони часто не можуть передбачити наслідків своїх дій, - каже Анатолій Корицький. – Якщо дивитись за віком, то дітки до 6 рочків найчастіше отримують побутові травми. Від 6 до 14 – це зазвичай вуличні травми – падіння з дерев, велосипедів, скейтів. У пацієнтів від 14 років кількість випадків вуличних травм зменшується. Проте такі діти частіше травмуються при ДТП. В тому числі і на скутерах. Такі травми рідші, але, зазвичай, важчі.

Молодші школярі у травматологів часті гості. Зазвичай – після падінь з дерев ламають руки-ноги. Нещодавно зі школярами ставалися нещастя, які примусили задуматися багатьох батьків про безпеку власних дітей. У травні в Кременці 7-річний хлопчик під час катання на велосипеді впав на металеву огорожу і травмувався - арматура пронизала йому обличчя. Хлопчика прооперували в обласній дитячій лікарні. Його життю наразі нічого не загрожує.

Ще один нещасний випадок стався 13-річним тернопільським школярем Костянтином. 29 травня у приватному зоопарку "Крайня Хата", що у селі Торське Заліщицького району, хлопчика травмувала левиця. Дитина підійшла надто близько до клітки з левом, і тварина вдарила його лапою по плечі. Хлопчика прооперували, зараз він на лікуванні.

Не витягайте самотужки кліщів!

Потерпають дітлахи і від укусів кліщів. Щодня в обласній лікарні таких випадків реєструють два-три десятка.

  • Кожного кліща ми видаляємо і скеровуємо в лабораторний центр, - каже Анатолій Корицький. – Чим швидше батьки помітять на дитині кліща і привезуть малюка до нас, тим краще. Тому повернулась дитина з вулиці – йде до ванної, треба оглянути її тіло. Щойно помітили комаху – їдьте до лікарні. І в жодному разі не намагайтесь самотужки витягати кліща. Адже, можна частково обірвати комаху. І в тілі дитини залишаться невеликі частини, яких дуже важко витягати.

Зазвичай кліщі облюбовують відкриті ділянки тіла і ноги. Проте і на решті тіла кліщ нерідко може облаштуватись, якщо одяг просторий.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up