Партнер рубрики Події

Має бути відпочинок, нормальні виплати та підготовка: думки тернополян щодо мобілізації

Має бути відпочинок, нормальні виплати та підготовка: думки тернополян щодо мобілізації
  • 30 січня Кабінет Міністрів України затвердив оновлену версію законопроєкту про мобілізацію та передав її до Верховної ради.
  • Журналісти «20 хвилин» запитали у людей, що вони думають про можливі зміни.

На офіційній сторінці Міністерства оборони України у Фейсбук повідомили, пропрацювали основні напрямки: можливість відпочити, визначеність, зручність, навченість, рівність та забезпеченість.

Захисники мають право на відпочинок…

Під час опитування більшість тернополян відмовлялися говорити на камеру на тему мобілізації. Одні аргументували незнанням всіх нюансів законопроєкту, а інші –  простим небажанням. Також люди наголошували, законопроєкти, папери – не так важливо, треба бачити, як воно працюватиме у реальному житті.

Відео дня
v class="video-block">

Та все ж таки п’ять людей погодилися висловити свою думку публічно. Детальніше дивіться на відео або читайте у матеріалі нижче.

 

 

Зоряна, 36 років, колорист

 — Мій чоловік на передовій з 26 лютого 2022 року, тобто вже майже два роки. На той момент він навіть не розглядав інші варіанти, він знав, що має виконувати свій обов’язок. І він за весь час був вдома лише 10 днів, бо його ніким замінити. Тому мені образливо чути про те, що є в Україні ухилянти. Щодо законопроєкту, я вже частково ознайомлювалася. Як на мене, мають вести військовий облік і в електронному вигляді. Щоб чітко визначали, коли та хто піде на фронт: хтось через три місяці, хтось через рік. Також я підтримую пункт про двомісячну підготовку, бо проти, щоб на вулиці хапали чоловіків і відправляли на фронт. Питання про демобілізацію є болючим для родин всіх військовослужбовців. Бо наші чоловіки теж повинні мати час на відпочинок.

 

 

 

Віталій, 43 роки, комерційний директор

 — Ми всі будемо дотичні до війни, до захисту. Щодо мобілізації, то деякі люди дійсно бояться, якщо їх ТЦК візьме на вулиці, то вони одразу опиняться на передовій, що їх кинуть на смерть. Треба зробити все можливе, аби думка змінилася. Аби ТЦК не викликав страх у хлопців, а навпаки – щоб вони йшли туди самостійно. Наприклад, є водій продуктової автівки. Коли його мобілізують, то мають чітко пояснювати, який фронт роботи він отримає. Обов’язково питати, що людина може робити і вже від навичок відштовхуватися. Також чітко роз’яснювати терміни навчання. Не менш важливо військовим розуміти і механізм грошової компенсації родині на випадок поранення чи загибелі.

 

 

Ігор, 36 років, інженер

 — Військовий вишкіл важливий, бо ми вже десятки років воюємо. Погляньте на Ізраїль, там всі повинні вміти користуватися зброєю, там є гарна підготовка. А ось питання щодо того, хто і скільки має бути на фронті, які компенсації, то вже нехай влада добре проаналізує, чітко визначиться. Відпустки повинні бути обов’язково. Люди втомлюються, вони теж хочуть побути вдома. Обов’язково треба впорядкувати всі документи, нехай вони будуть в онлайн, в «Дії».

 

 

 

Олена, 51 рік, перукар

 — Хлопців та дівчат треба частіше відпускати на ротацію. Бо захисникам теж треба відпочивати. Так, я знаю випадки, коли хлопці приходять і в мирному середовищі не можуть бути і ті 10 днів. Але на них тут чекають, їх тут теж хочуть обійняти рідні. Також треба добра підготовка – від трьох до шести місяців. Бо я особисто знаю випадок, коли хлопця готували два тижні, а потім відправили на «нуль» і там одразу вбили. Не треба ще виловлювати чоловіків, хлопців. Треба показувати приклад, завойовувати авторитет.

 

 

Олег, 44 роки, тернополянин

  — Вони одні законопроєкти розглядають, другі – приймають, а роблять третє. Я категорично проти будь-яких документів в електронному варіанті. Все має бути на паперах, з особистим підписом, з печаткою. Нехай вже проголосують, а потім будемо читати, робити висновки. Поки все зарано.

 

 

 

Що може змінитися?

Щодо можливих змін, то їх може бути чимало, зокрема:

  • люди з інвалідністю всіх груп звільняються від військової служби;
  • людині не потрібно йти до ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн;
  • можна переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК, але потрібно ставати на облік за новою адресою;
  • після мобілізації людина не буде відправлена відразу на фронт — спочатку обовʼязковий військовий вишкіл два-три;
  • нарешті визначать чіткий термін служби на період воєнного стану;
  • зниження призовного віку від 27 до 25 років.

Важливим моментом є й те, що у законопроєкті пропонують скасувати строкову службу, а замість неї запровадити базовий військовий вишкіл. Так, людина віком 18-24 років самостійно обирає, коли пройти військовий вишкіл, який триватиме щонайбільше п’ять місяців. Водночас за людиною зберігатиметься її робоче місце, чого зараз немає в чинному законодавстві.

Щодо грошового забезпечення, то у законопроєкті визначено мінімумом у 20 тисяч гривень без урахування додаткової винагороди. Додаткова винагорода на період воєнного стану закладається від 30 до 100 тисяч гривень.

У разі прийняття законопроєкту, військові матимуть щорічну основну відпустку не менше 15 календарних днів. А звільнені з полону військові отримають додаткові 90 днів відпустки зі збереженням грошового забезпечення, якщо вони вирішили продовжити службу.

«Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами. Цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних», — йдеться на сторінці Міноборони України.

За законопроєкт ще має проголосувати Верховна Рада України на найближчому пленарному тижні у лютому.

Читайте також:

Коли і як жінкам-медикиням у Тернополі потрібно стати на обов'язковий військовий облік? Пояснюємо

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up