Партнер рубрики Події

Мертві сови, сойки, зайці та борсуки. На полях Тернопільщини від отрутохімікатів гинуть звірі та птахи

Мертві сови, сойки, зайці та борсуки. На полях Тернопільщини від отрутохімікатів гинуть звірі та птахи

Про загиблих птахів та звірів повідомляють читачі “20 хвилин”, користувачі соцмереж, б’ють на сполох екологи. Гинуть тварини через те, що аграрії безконтрольно використовують отрутохімікати. Переважно це протруювання посівів від мишоподібних гризунів.

Масовий мор диких звірів і птахів зафіксували у Тернопільському районі, повідомляє районна організація українського товариства мисливців і рибалок (УТМР).  3 квітня на полях між селами Стегниківці і Курники знайшли загиблих зайців, борсуків і птахів. Голова районної організації УТМР Григорій Каліновський викликав відповідні служби для встановлення причин загибелі тварин і птахів. Як стверджують мисливці, подібні випадки стаються не вперше, - загиблих тварин кількома днями раніше виявили біля села Настасів.

Про загибель птахів у Козівському районі повідомляє у соцмережі “Фейсбук” Наталя Грабар-Савак:

Відео дня

“Друзі, хочу поділитись з вами враженнями від сьогоднішньої поїздки на природу! Від побаченого аж мурашки по шкірі пробігають.Полюбуйтесь, околиці Денисова і результат дії зброї масового знищення від одного з аграріїв, що господарює на місцевих полях. Виникає запитання: чи є в цих "бізнесменів" межа, яка називається ЛЮДЯНІСТЬ??? Чи вони не зупиняться, допоки ось так не будемо лежати всі ми ? Адже ця речовина невдовзі з'явиться на наших столах із водою та їжею”.

Жінка написала, що про загиблих тварин повідомила у місцеву сільраду. У коментарях люди повідомляють про подібні випадку в Яструбовому та Плотичі.

Потрібно доказати вину

Як пояснюють в Державній екологічній інспекції в Тернопільській області, ймовірна причина загибелі тварин - отруєння. Проте для того, щоб притягнути до відповідальності користувачів полів, потрібні висновки Держпродспоживслужби, у складі якої ветеринарна служба.

- Щоб когось притягнути до відповідальності і заставити відшкодувати збитки, треба доказати його вину, - пояснює начальник Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц. - Зараз ми закликаємо працівників товариства мисливців та рибалок, які є у кожному районі і відповідають за мисливський фонд, щоб вони, як користувачі мисливських угідь, фіксували факти загибелі звірі та птахів на своїй території і повідомляли про це працівників Держпродспоживслужби. А вони у свою чергу мають відібрати взірці тварин на аналізи і встановити причину загибелі. Лабораторні дослідження тривають 10 днів, і якщо будуть висновки про отруєння, далі ми можемо спілкуватися з користувачами полів, які в даний період труять мишей. А як вони це часто роблять? Просто дають людям певну плату, і йде бабуся чи дідусь - люди, які необізнані, і розкидають отруту.  Для такої діяльності потрібно мати посвідчення від фітосанітарної служби, що вони пройшли навчання. А його звичайно ніхто не проходить. І замість того, щоб кидати отруту в мишачу нору і затоптувати, її розкидають. Ця отрута на пшениці, з’їдає її борсук, заєць чи птах і гине...

Яструби та сови гинуть від того, що полюють на мишей, пояснює фахівець. А миш з’іла отрути, вибігла в поле, де її спіймала птиця, з'їла і отруїлася.

Як повідомив Едуард Ференц, на полях сільсько-господарського підприємста біля Стегниківців Тернопільського району виявили 5 мертвих зайців та двох борсуків.

- Винного, а це керівник або агроном, притягнуть до адмінвідповідальності за порушення правил поводження з пестицидати і агрохімікатами, штраф до 850 грн, - каже пан Ференц. - А відшкодування за одного зайця - 8 тис грн, за п’ятьох - 40 тис грн, за борсука - 8 тис грн, за двох - 16 тис грн. Ці кошти будуть відшкодовані на користь користувачів мисливських угідь.

Ситуація сумна

Тернопільські екологи кажуть, що ситуація із загибеллю тварин від агрохімікатів сумна. Проте вдіяти нічого не можуть.

- Ми тільки проводимо роз’яснювальну роботу, оскільки процес протруювання посівів  від мишовидних гризунів не є нашою підконтрольною сферою, - пояснює начальник обласного управління екології та природних ресурсів Орест Сінгалевич. - На полях викладають приманки з отрутою і є дуже багато порушень, що замість того, щоб ці приманки вкладати в нори їх розсипають, роблять все неакуратно, не притоптують, і в результаті птахи накльовуються і гинуть.  На жаль, це гірка традиція. Такі випадки були і за Союзу, пригадую у 80-х роках була масові випадки загибелі птиці та кабанів через такі речі.

Як повідомляють у прес-службі управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, у тварин, які загинули в Тернопільському районі, фахівці відібрали взірці для аналізу.

- Розтин показав, що це отруєння, - кажуть у прес-службі. - Проте чим саме отруїлися тварини, ми не можемо визначати, бо такий аналіз потрібно робити у Києві, а ніхто не хоче платити. Ми як арбітри у тому всьому, ми не маємо права платити. Це повинна робити або екоінспекція або сільрада, на території якої це сталося, або фермер, на полях якого це сталося. На даному етапі ніхто платити не хоче...

Довідка

Про випадки отруєння звірів та птахів можна повідомляти у Державну екологічну інспекцію в Тернопільській області:  0352-25-95-82, а також у місцеві товариства мисливців та рибалок.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Oleg Lyah

    Заборонити всі отрутохімікати !
  • Альона

    Ми живемо біля поля у Петриках,діти вже тиждень з діареєю і температурою😡
  • Анна Кордяк

    Люди схаменіться винищите все живе а потім ісамі від тої хімії поздихаємо!
  • Inna Kolodii

    Самі ж собі яму риємо.
    Дуже сумно, дуже....
    Бідні звірята, шкода, що не розуміють ті особи, що таке накоїли, що вся та отрута робитиме  круг, поки не опиниться на наших столах.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up