Партнер рубрики Події

Мешканці Тернополя можуть відвідати виставку про «янголів Маріуполя» (Репортаж)

Мешканці Тернополя можуть відвідати виставку про «янголів Маріуполя» (Репортаж)
  • У Тернополі відкрили виставку, присвячену полку «Азов».
  • На ній зібрана інформація – фото й біографії, понад 200 полеглих азовців з усієї країни, які віддали життя за рідне місто.
  • На заході побувала й журналістка «20 хвилин».
  • Чому кожному варто відвідати цю виставку – розповідаємо!

До Тернополя привезли мандрівну фотовиставку «Полк Азов – Янголи Маріуполя».

Відео дня

Її презентували для громадськості 5 лютого, на другому поверсі обласного краєзнавчого музею, що на площі Героїв Євромайдану. Захід розпочався об 11.00, на нього завітали десятки жителів міста – представники влади, працівники музею, молодь, рідні полеглих Героїв тощо. Присутні зібралися з метою вшанувати пам'ять полку «Азов», «наших Небесних Янголів, які тримають над нами небо».

Організаторами фотовиставки є рідні загиблих азовців, які заснували громадську організацію «Серце нАЗОВні». Одна з ініціаторок проєкту Віра Литвиненко – мати бійця Владислава Литвиненка з позивним «Вектор». Військовий загинув 23 березня 2022 року внаслідок ворожого артобстрілу під час виконання бойового завдання в Маріуполі.

Чоловік всього два дні не дожив до свого 28-річчя. Його матір хоче розповісти усьому світу про мужніх азовців, які не лише рятували своє місто, а і стримували великі сили ворога на Маріупольському напрямку, щоб не втратити кордони на інших напрямках.

Виставка – у вигляді плакатів. На них міститься інформація про воїнів полку «Азов» з усієї України: біографія чоловіків та жінок українською й англійською мовами, перелік бойових нагород, які вони отримали за мужність і звитягу (переважно посмертно), дата загибелі і фото. Під плакатами деяких військових відвідувачі поставили корзини з квітами. У залі висить прапор з емблемою азовців.

– Загальну кількість плакатів, які представлені на виставці, вже страшно озвучувати. Коли ми робили перший показ у Полтаві, вона складалася зі 112 плакатів. Наразі представлені біографії 223 воїнів, які боронили Маріуполь. Серед них є кілька бійців з Тернопільщини. Звісно, ця виставка не охопила всіх азовців. Не всі родини можуть додати інформацію про своїх військових, або не згодні на це. Хтось ще вірить у чудо… Виставка постійно поповнюється новими іменами, – розповідає Віра Литвиненко.

Вшанування пам’яті полеглих воїнів присутні розпочали спільною молитвою. Для багатьох військових, чиї прізвища закарбовані на плакатах, війна не стартувала у 2022 році. Чимало з них воювали ще з 2014-го. Але саме два роки тому, під час оборони Маріуполя й заводу «Азовсталь», світ в режимі онлайн спостерігав, як азовці захищали місто в повному оточенні, зауважили ведучі.

– Вони захищали своє ціною крові, ціною власного життя. Ця жертва принесена не для однієї людини, а для нас, для цілого народу. Тому ми з вдячністю сьогодні згадуємо цю жертву, пам’ятаємо про неї і молимося, аби Господь прийняв душі воїнів у вічному житті, до якого кожна людина покликана, – додав отець Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Віталій Козак.

Під час заходу присутнім продемонстрували відео про Маріуполь і азовців, розповіли про оборону міста від ворожої армії. Наймолодшому Герою, який потрапив в експозицію виставки, у січні 2022-го виповнилося 18 років. А середній вік «янголів Маріуполя» 27-30 років, каже Віра Литвиненко. Вона додає – ці чоловіки й жінки були сповнені життя, надій, мрій, але за покликом серця: «Хто, як не я?!» пішли на захист рідного міста. Виставка, за словами пані Віри, мандрує Україною, аби показати громадянам цих сміливців і наголосити, що росія перетворила Маріуполь в суцільні руїни…

– Зараз багато азовців перебувають у російському полоні, тож ця виставка – це ще одна можливість нагадати про них. Вони розкидані по СІЗО і колоніях росії. Приблизно 700 азовців досі полонені, точної цифри не знаю. І дуже мало їх ворог обмінює, перемовини важко йдуть, – говорить Віра Литвиненко.

Фотовиставка «Полк Азов – Янголи Маріуполя» з 24 лютого 2023 року постійно демонструється у Національному музеї історії України в Києві. Натомість Тернопіль – вже десяте місто, яке прийняло її у пересувному форматі. Раніше фото полеглих азовців мали можливість переглянути мешканці Вінниці, Білої Церкви, Рівного, Києва, Миколаєва тощо. Жителі Тернополя можуть відвідати її в обласному краєзнавчому музеї упродовж місяця – до 5 березня.

 

Читайте також:

Поверніть Героїв додому: на Театральному майдані зібрались мітингувальники

Йде пішки понад 600 км, аби допомогти побратимам: інтерв’ю з Петром Скрипкою, який дістався Тернополя

Повернувся майже через два роки з російського полону: у Тернополі діти чекають батька

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up