Партнер рубрики Події

Михайло Головко «відмовився» скликати сесію у жовтні: що думають представники фракцій?

Михайло Головко «відмовився» скликати сесію у жовтні: що думають представники фракцій?
  • Голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко відмовився скликати сесію у жовтні на вимогу частини депутатів. На їхнє звернення відповів формальною відпискою про «регламентно-процедурні і нормативно-правові вимоги».
  • Ба більше, Головко знову пішов у відпустку на понад місяць часу.
  • Ми поспілкувались з депутатами усіх фракцій та дізналися їхню думку щодо скликання жовтневої сесії. Як далі розвиватимуться події в облраді?
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Частина депутатів Тернопільської облради ще 27 вересня сформували вимогу про скликання позачергової сесії та надіслали керівництву. Вони зібрали 23 із 64 підписів, повідомив депутат Денис Милий.

– Ця вимога вже зареєстрована в обласній раді. Необхідно було зібрати 22 підписи, тож від сьогодні (27 вересня — прим. ред.) у керівництва ради є два тижні, щоб призначити сесію. Якщо цього не буде зроблено, то згідно з законом депутати отримають можливість зібратися на сесію самостійно, – додав він.

Фото зі сторінки депутата Дениса Милого

Зауважимо, що відповідно до статті 46 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», сесія обласної ради повинна бути скликана за пропозицією не менш як третини депутатів від загального складу відповідної ради.

Відео дня

На жовтневій сесії планували розглянути ряд важливих проблем, зокрема спрямувати вільні залишки коштів обласного бюджету на реалізацію програми «Турбота» в частині реабілітації військовослужбовців та ветеранів та врегулювати резонансні питання функціонування обласної ради, йдеться у вимозі від частини депутатів.

Фото зі сторінки депутата Дениса Милого

У сесії депутатам формально «відмовили»

Вже 2 жовтня депутати отримали лист про розгляд вимоги, підписаний головою Тернопільської облради Михайлом Головком. Щоправда, відповідь була негативна. Депутатам повідомили, що скликання чергової сесії передбачене на листопад 2023-го.

Фото зі сторінки депутата Дениса Милого

У документі також йшлося про те, що подавати проєкти обласних програм до виконавчого апарату облради може лише голова обласної державної адміністрації, а приймати рішення про внесення змін у місцевий бюджет та здійснювати перерозподіл видатків і надавати кредити з резервного фонду – виключно обласна військова адміністрація. Це рішення діє у період введеного в Україні воєнного стану, посилаються в листі на постанову Кабміну від 11 березня 2022 року №252.

– Не хоче Головко М.Й. скликати сесію на законну вимогу депутатів. Посилається на якісь «регламентні норми». Але Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не наділяє голову облради чи тим більше працівників виконавчого апарату правами трактувати вимогу третини депутатів про скликання сесії. Навпаки, ця норма – імперативна. Це означає, що в разі її невиконання (з будь-яких підстав) сесія скликається третиною депутатів відповідно до частини 9 статті 46 вищевказаного Закону, – відреагував на лист від пана Головка депутат Денис Милий.

Крім того, у своєму дописі пан Милий пише, що голова облради «ще й відправив сам себе у відпустку на місяць чи більше». Дійсно, з 3 жовтня по 15 листопада голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко перебуває у відпустці, підтвердив журналістам «20 хвилин» речник пресслужби обласної ради Роман Яворський. Причини, чому Головко взяв відпустку, не сказали. Пан Яворський відповів, що не знає.

Що кажуть депутати різних фракцій?

Журналісти «20 хвилин» поцікавились думкою депутатів з усіх фракцій Тернопільської обласної ради стосовно ситуації із скликанням сесії та отриманою відмовою. Також ми запитали, чи будуть вони повторно збирати підписи та чи відбудеться таки сесія. 

Ініціатор скликання сесії, а також представник ПП «Слуга народу» Денис Милий вважає, що депутати мають повне право самі скликати сесію. Він говорить: обласна рада – не міська, тож голова у ній є звичайним депутатом, як і всі решта. Він просто на платній основі виконує дві головні функції – організовує роботу ради і апарату, й представляє раду у відносинах з іншими.

 – Теперішній голова явно не справляється з організаційною функцією. Минулу сесію він намагався закрити за одну хвилину, не давши депутатам навіть зібратися в залі. А сесію на законну вимогу депутатів скликати узагалі не хоче. Є ще й купа дрібніших нюансів. З представницькою функцією в нього узагалі проблема, оскільки вона не сумісна з підозрою про вчинення кримінального правопорушення, – прокоментував нам пан Милий. Чоловік додав, що на «відмову» про скликання сесії відреагував спокійно.

– Це навіть відмовою назвати важко, просто набір думок, який не стосується вимоги депутатів скликати сесію. А щодо повторного збору підписів – це не проблема. Треба буде ще раз зібрати – ми зберемо, – говорить він. 

Вимогу щодо скликання чергової сесії облради підтримала й депутатка від ВО «Свобода» Наталія Турецька. Жінка каже – свою позицію щодо ситуації висловила, поставивши підпис під документом.

 – Він має конкретні пункти, і є регламент обласної ради, який передбачає певні процеси, й у тому числі скликання позачергової сесії. Є зазначені питання, які ми хочемо розглянути, і підписи осіб. Я гадаю, що рано чи пізно сесія буде скликана, і це відбудеться дуже швидко, – наголосила вона.

 

 

Стосовно того, чи збиратимуть депутати підписи вдруге, пані Турецька нічого не знає.

Депутатка фракції «Європейська солідарність» Ірина Шумада каже, що ініціатори вимоги про скликання сесії у жовтні відмовилися надати її фракції на підпис підписні листи. Тим не менш, на її думку, ситуація, яка склалася із відмовою у проведенні сесії, неприйнятна.

 – Наша фракція вже давно оприлюднила заяву, що це відповідальність коаліції («Слуга народу», «Довіра», «Свобода» і «За майбутнє»), і саме вони мають проявити політичну волю та піти на перезавантаження керівництва обласної ради. Також ми розпочали збір підписів за звільнення керівництва обласної ради, а саме голови, його заступників і голови бюджетної комісії. Це все обрані посади, – додала пані Шумада.

 

За її словами, фракція «Європейська солідарність» виступає за проведення сесії найближчим часом.

– Право на скликання має перший заступник, у разі його відсутності – заступник. Якщо цього не буде, будемо знову ініціювати. Наразі у нас іде процес збору підписів під нашою заявою, – наголосила депутатка. 

Голова фракції «Батьківщина» Роман Мороз цілком підтримує вимогу депутатів щодо скликання жовтневої сесії. Він також поставив свій підпис під документом. Додає – фракції ВО «Батьківщина» на всіх рівнях проводять роботу і ставлять перед виконавчою владою вимоги щодо повного забезпечення потреб нашої армії. Саме ці питання були у порядку денному в депутатському зверненні до голови облради.

 – Також ми неодноразово озвучували у засобах масової інформації нашу позицію щодо «зняття» (відсторонення) голови обласної ради Михайла Головка від займаної посади, і вона є незмінною. Ми виступаємо «за»! А якщо депутати повторно ініціюватимуть збір підписів за проведення сесії у жовтні, то ми підтримаємо! – прокоментував пан Мороз.

 

 

Депутат обласної ради від ПП «Довіра» Віталій Шафранський розповідає, що особисто вимогу про скликання сесії не підписував, бо на той момент не був у Тернополі. Однак, свій підпис поставив інший представник фракції – Віталій Щиголь. І загалом, каже пан Шафранський, усі депутати від «Довіри» підтримують нагальність проведення сесії. Однак, додає депутат, питання порядку денного у вимозі, – це лише теми для обговорення, бо ніяких напрацьованих проєктів рішень немає.

 – Я вважаю, що всім вже остаточно зрозуміло, що після подій на засіданні президії 21 серпня і після сесії Тернопільської облради 22 серпня суспільство чекає вирішення єдиного питання. Воно «визріло» давно! Подальша системна робота ради можлива після висловлення недовіри Михайлу Головку! – говорить Віталій Шафранський і зауважує: – Після 25 серпня депутати неодноразово брали участь в ефірах програми «Кажи прямо в очі» на місцевому телебаченні. І представники всіх фракції, крім «Свободи» (які не прийшли) висловили позицію, що пан Головко має піти у відставку.

Депутат нагадує нам і про юридичну сторону ситуації. На його думку, вимога скликання сесії, яку висловила третина від загальної кількості депутатів у складі обласної ради, є нормою прямої дії. Тут не може бути так, що: «Хочу – приймаю розпорядження, а не хочу – не приймаю!». А у відповіді, яку Михайло Головко надіслав депутатам, пан Шафранський не побачив конкретно відмови. Це лише формальна інформація щодо скликання сесії. Відповідно до закону, вона має проводитись не рідше, ніж раз на квартал. Остання сесія була 22 серпня, тож наступну можна провести ще до 22 листопада.

Довідка. У статті 46 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» йдеться, що якщо голова відповідної ради у двотижневий строк не скликає сесію на вимогу депутатів, то сесія може бути скликана самостійно депутатами відповідної ради, які становлять не менше ніж одну третину складу.

– На мою думку, розвиток подій буде наступним. Є підписи третини депутатів, а 11 жовтня спливає двотижневий термін, коли керівництво облради має прийняти розпорядження про скликання сесії. Якщо до середи включно голова облради, чи особа, яка виконує обов’язки, тобто перший заступник, цього не зроблять, то депутати мають право самі зібратися, обрати головуючого та секретаря, й провести сесію. Далі, впродовж 10 днів вони повинні повідомити про дату і час скликання сесії. Тому чекаємо кінця дня 11 жовтня! Це остання можливість голови облради відреагувати на вимогу депутатів, – висловився Віталій Шафранський. 

За словами депутата ПП «За майбутнє» Василя Хомінця, під вимогою про скликання сесії у жовтні підписались три представники його фракції й він у тому числі. Чоловік зауважує, що це була ініціатива активних депутатів, які прагнуть відновити роботу облради, яка майже паралізована від початку року.

 – Я колись очолював Тернопільську обласну раду. Ми інколи збирались навіть двічі на тиждень, а не два рази за 10 місяців! Питання відновлення роботи ради потрібно вирішувати негайно, – додає він.

 

 

 

Стосовно відповіді-листа, який ініціативні депутати отримали від голови облради Михайла Головка 2 жовтня, пан Хомінець говорить, мовляв, це була «відмова ні про що», тож її впринципі не сприйняли.

– Оскільки сам голова розпорядження про скликання сесії не видав, ми чекаємо до 11 жовтня на розпорядження від першого заступника. І сесія обов’язково відбудеться! Якщо розпорядження від керівництва не буде, ми скористаємося нормою регламенту, коли депутати влаштовують збори і самостійно проводять сесію. Це вже навіть не наше право, а обов’язок! – говорить Василь Хомінець. 

Про надбудову на даху багатоповерхівки

Нагадаємо, працівники поліції наразі встановлюють законність надбудов на даху багатоповерхівки в Тернополі. Активісти стверджують, що надбудова належить саме голові облради Михайлові Головку. У ході перевірки стало відомо, що посадовець — власник двох спарених квартир на верхньому поверсі й саме над ними, на даху, він облаштував кілька приміщень.

Правоохоронці з'ясовують, чи має власник дозвільні документи на надбудову. Про це  розповіли у прес службі обласної поліції. Одне з приміщень має площу 3 на 9 метрів. Там розташований тренажерний зал та батут. У ще одній надбудові – великий генератор. Наразі невідомо, чи справді на даху є на даху сауни та басейни, як повідомляли мешканці.

Матеріали слідчі скерували у відділ архбудконтролю Тернопільської міської ради й управління архітектури, містобудування та кадастру, аби з’ясувати чи законні ці будівлі.

Додамо, раніше зʼявилась інформація про те, власником надбудови на багатоповерхівці Тернополя є голова обласної ради Михайло Головко. Про це повідомляв активіст Роман Довбенко.

 

Читайте також:

Головко узяв понад мільйон, а заступники – по 800 тисяч: які зарплати у працівників обласної ради?

Цирк в облраді: де порушили регламент і як провели сесію без Михайла Головка

Михайло Головко сесію провести дозволив, а ось сам поїхав у відрядження

Депутати облради пропонують зняти Головка з посади. Той вирішив поговорити із фракціями без преси

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Іван

    Депутати обласної ради не можуть , а точніше не хочуть позбутися Головка, бо у всіх   рильця в пущку  і  колотять в ступі воду, грають не публіку.
  • Kolibry Starr

    Як казав відомий персонаж: "гандони вони, гандони!"
  • Оксана Літовчук

    Задовбали.
  • Читач95

    Гидотно від їх ігрищ, домовлянь. брехні та  безвідповідальності. Розпустити всю раду яка бездіяльна, а цирк- шапіто- на фронт.

    Обнагліли, втративши сором, честь і гідність. позорять себе і область. Дивно. що обласна адміністрація бездіяльна і не наводить порядок. СУМНО.

keyboard_arrow_up