Міністерство сказало: треба садок. А будують церкву

Міністерство сказало: треба садок. А будують церкву
«RIA плюс» поцікавилась розвитком подій у справах, де тернополяни звертались до редакції за допомогою та розголосом, аби проблеми на певних рівнях «не зам’яли». У більшості випадків втручання журналістів людям допомогло

Частина тернополян виступала проти будівництва церкви на території Галицького коледжу на вул. Лепкого, 12. У міськраді їх заспокоювали, що дозволів і землі під храм не давали. А керівництво коледжу стверджувало, що храм таки зведуть і він духовно збагатить молодь.

Людей стурбувало, що восени минулого року на території дитмайданчиків колишнього садка, де зараз приміщення коледжу, з’явився дерев’яний хрест. Невдовзі його освятили.

- Я не хочу дискутувати щодо доцільності будівництва храму, - каже тернополянка Ірина Жигунова, яка звернулась тоді з проханням до редакції допомогти у вирішенні конфлікту. – Обурює те, що як на цій території збудують храм, про повернення в ці стіни дитсадка сподіватись марно. Цікавить і законність будівництва.

Відео дня

Тож мешканці звернулись із запитом до міського голови Сергія Надала, аби пояснив, чи законно будуватимуть нову церкву. Відповідь була категоричною: вихідні дані для проектування – містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки не надавалися. Вищенаведена земельна ділянка під будівництво церкви не передавалась.

Стурбовані мешканці надіслали три скарги – у Департамент культури релігій і національностей — на розгляд Ради церков, у Департамент науки і освіти та в Міносвіти.  Вони просили прийняти рішення про недопустимість будівництва на території дитсадка та відновити роботу дошкільного закладу.

Відповідь з Міністерства освіти і науки люди отримали. «На горі» підтримали рішення відновити садок і повідомили про це регіональним структурам. Однак, директор Галицького коледжу Марія Баб’юк запевнила журналістів – заклад, який вона очолює, має державний акт на право постійного користування земельною ділянкою. Вона не перебуває в оренді в інших закладів.

Доки документи на обласному і міському рівні «зависли», дерев’яну церкву на території Галицького коледжу, як переконались журналісти 30 грудня, - вже добудовують. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • ПРАВДА

    пАНІ іРИНО, ЯК САМЕ "втручання журналістів людям допомогло" В ДАНІЙ СПРАВІ?
  • Маховик правди

    Щось та Баб"юк  багато на себе бере і взагалі складається таке враження ,що вона взяла на себе повноваження якогось царька і тепер керує повним ходом . Я скажу так ,що хай вона там не розмахує папірцями на акт на землю ,бо ця земля не її ,а громади і взагалі хто їй дав ці папери на руки ,коли ці папери мали бути в міністерстві освіти ,а вона мала б виконувати свої обовязки, а саме керувати коледжем ,а не рішати земельні питання . Я вважаю ,що цю особу треба усунити від виконання своїх обовязків і нехай прокуратура розслідує цю махінацію з землею . Тепер ,що стосується церкви то я скажу так ,що мене вже за.....ло ,що у нас на кожному кроці церква і те ,що у нас купляють парафії ,а потім будують "церкви" і котеджі ніби для сиріт . Для чого будувати такі велечезні храми ,вбухувати туда кучу бабла якщо у нас стільки хворих дітей котрим терміново необхідні операції . Я вважаю ,що церква і гроші це зовсім різні речі і саме основне згадайте історію, якому Богу возносили люди коштовності ,гроші ,і дари .Ви подивіться ,які хороми будують собі священики , які блага цивілізації мають і це при тому , що ніде не працють ,а звичайні люди котрі пашуть на роботах по 12 годин ,живуть в однокімнатній квартирі і не можуть собі багато чого позволи . Я вважаю так ,що має бути ,як в Америці де священик в будні дні знімає рясу і йде працювати на благо країни ,а в неділю вдіває рясу і виконує свої прямі обовязки .Я вважаю ,що наша влада повинна взятися за тих священиків і перевірити скільки у них рахунків ,скільки грошей на цих рахунках ,яке майно у їхній власності і саме основне нехай пояснять де вони взяли гроші на всі блага цивілізації коли вони жодного дня не працювали на державу . Якщо "священики" громадяни України , а значить і закон повинен бути один для всіх .

    Анонім reply Маховик правди

    а ще , якщо священники громадяни України,то мали би не сто двадцять пяту церкву на кожний вільний клаптик землі тулити, а трохи і для України щось побудувати,наприклад реабілітаційні центри для поранених солдат. чи для важкохворих дітей. та мало що в державі треба будувати.

    Маховик правди reply Анонім

    Я вважаю що священики повинні працювати так ,як і всі українці , а не за рахунок прихожан будувати собі котеджі з усіма зручностями і їздити на джипах . Нехай живуть в звичайних багатоквартирних будинках ,а то получається так ,що в нічому собі не відказують і живуть ,як царьки .Тут люди думають ,як вижити ,як заплатити за комуналку,як купити необхідні ліки бігають з однієї  аптеки до іншої і шукають де дещевше , а ті "свяшеники " в своїх котеджах вікна пластикові на балконах вставляють і це в той час коли війна і наші захисники мерзнуть в землянках,коли кожного дня гинуть діти так і не дочекавшись операції бо просто у людей немає таких коштів щоб її оплатити .
  • qq

    замахали вже з тими церквами, показилися... До реальної віри цей цирк не має ніякого відношення - тупо дерибан землі під прикриттям "волі громади", з відкатами потрібним чиновникам...
  • Олена Степанова

    Земельна ділянка дійсно знаходиться у постійному користуванні комунальної установи - Галицького коледжу. Але це землі освіти і надана земельна ділянка для обслуговування приміщень. Коли Іра піднімала питання будівництва, то дійсно ніяких документів не було. Але в липні документи дивним чином з"явилися не зважаючи на те що ця ситуація набула суспільного резонансу. Містобудівні умови видані Галицькому коледжу, Декларацію про початок робіт подавав Галицький коледж та управління однієї з єпархій. То хто ж будує цей храм? Коледж - який не має права здійснювати будівництво згідно із статутом чи єпархія, яка не має права здійснювати будівництво бо земельна ділянка їй не належить? І відчувало моє серце що тут щось нечисто. Що це знову якась темна схема. І таки була права. 28 листопада на сесію під № 93 було винесено питання щодо надання школі № 8 (вул.Шкільна) дозволу на поділ земельної ділянки. Але ж для чого ділити шкільну ділянку на дві? Не тримається купи. Відповідь на питання для чого ділити земельну ділянку дав п.Кібляр. Так от шановні тернополяни ділянку ділять на дві для того, щоб потім одну з них передати церкві, ЯКА ВЖЕ ЗБУДОВАНА НА ШКІЛЬНІЙ ДІЛЯНЦІ!!! Духовний розвиток це добре, але ж усьому має бути межа. І така сама ситуація на мою думку буде і з Лепкого 12. І прощавай тоді садочок, в групах і надалі буде по 30 дітей. Сумно від такої влади, сумно від таких духовних отців. З приводу цих двох моментів написано відповідну заяву у правоохоронні органи. Однак правоохоронці мовчать

    Анонім reply Олена Степанова

    Це не духовні отці, а дегенерати. Бажання наживи у них - основний інстинкт. Дізнайтеся їхні прізвища і анонімно напишіть на тернопільському форумі. Можливо, можна буде з ними розібратися їхніми ж методами.

    Олена Степанова reply Анонім

    На Лепкого будівництво здійснює Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ

    Медвідь Максим reply Олена Степанова

    Таких "церков"(такі собі дерев'яні конструктори) єпархія закупила не одну штуку...

    Складовані готові комплекти були в Березовиці.....основною їх перевагою є дуже швидкий монтаж на "спірних" ділянках.....наприклад нам говорили ....що в садку коло восьмої школи побудують лише "дерев'яну капличку"...а насправді тепер хочуть відібрати більшу половину шкільного саду....(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up