Партнер рубрики Події

Місцеві вибори 2020: коли будуть результати?

Місцеві вибори 2020: коли будуть результати?

Результати місцевих виборів 2020 з'являться в екзит-полах о 20:00.

Попередні підсумки голосування за кандидатів до органів місцевої влади стануть відомі відразу після закриття виборчих дільниць, повідомляє РБК-Україна

Коли стануть відомі результати виборів

Прогнозовані підсумки голосування на місцевих виборах виборці зможуть дізнатися вже сьогодні, 25 жовтня о 20:00, за даними екзит-полів. Результати соціологічних опитувань на виходах з виборчих дільниць опублікують після їх закриття ввечері.

На встановлення офіційних результатів ЦВК знадобиться кілька днів, у зв'язку з особливостями нової Виборчої системи.

Відео дня

Підрахунок голосів займе більше часу через введення відкритих списків кандидатів до місцевих рад. В територіальних громадах від 10 тисяч жителів виборці обирають не тільки партії, а й кандидатів від політсил по кожному округу. Тому обробка бюлетенів із претендентами в міські, районні та обласні ради може затягнутися.

Результати виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів мають бути встановлені не пізніш як на дванадцятий день після дня голосування, тобто до 6 листопада 2020 року включно.

Почерговість підрахунку голосів видно на інфографіці ЦВК.

Як проходить голосування

Практично всі виборчі дільниці в регіонах відкрилися вчасно о 08:00. Голосування на місцевих виборах стартувало із запізненням на 65 дільницях.

Читайте також Черги на дільницях, тиск на виборця і є агітація: як минули перші години виборів на Тернопільщині

За даними громадянської мережі ОПОРА, явка виборців на 12:00 в цілому по Україні склала 13,5% (похибка становить не більше 1,2%)

Правоохоронці та спостерігачі періодично фіксують порушення виборчого процесу. Серед найпоширеніших - "каруселі", коли виборцю на вході в дільницю видають вже заповнений бюлетень, недостатнє забезпечення дільничних виборчих комісій, порушення порядку ведення агітації, недопуск спостерігачів.

“До ЦВК продовжує надходити інформація про окремі порушення, які не мають системного характеру і не перешкоджають у цілому проведенню виборів. З порушеннями активно працює Національна поліція, фіксує і вживає заходів для їх припинення та усунення”, – зазначив на брифінгу Голова ЦВК.

Центральна Виборча Комісія акредитувала на місцевих виборах 41 офіційного спостерігача від 6 іноземних держав та 271 – від 9 міжнародних організацій. Окрім того, надано дозвіл мати офіційних спостерігачів на місцевих виборах 116 громадським організаціям.

Нагадаємо, що у зв'язку з обмеженнями через епідемію коронавірусу, виборці повинні бути в масці, дотримуватися соціальної дистанції і проходити перевірку температури. Через це на вулиці біля виборчих дільниць люди шикувалися в черги, щоб не створювати скупчення всередині приміщень.

Як зазначив Голова Комісії Олег Діденко, цьогорічні місцеві вибори є одними з найскладніших в історії України. Це повʼязано насамперед з тим, що вони вперше проводяться за новим виборчим законодавством. Окрім того, ці вибори організовувалися в умовах реформи адміністративно-територіального устрою.

“Але найбільшим викликом стала світова пандемія коронавірусу, яка створила суттєві перешкоди в організації місцевих виборів. Комісія в процесі їх підготовки робила все можливе, аби вибори пройшли із максимальним здійсненням протиепідемічних заходів на виборчих дільницях. Сподіваюсь, що сьогоднішнє голосування відбудеться організовано, з дотриманням усіх вимог виборчого законодавства та максимально безпечно як для виборців, так і для решти субʼєктів виборчого процесу”,  – наголосив Олег Діденко.

Читайте також Стоять у довжелезних чергах. Як проходять вибори у Тернополі: новини з різних дільниць (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
"Ми стоїмо півтори години": на "Дружбі" виборці сварилися, бо довго не могли потрапити на дільницю
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up