Мобілізація жінок: хто, як і коли має стати на військовий облік

Мобілізація жінок: хто, як і коли має стати на військовий облік

У чинному Наказі Міноборони України №313 зазначено 14 спеціальностей і 7 споріднених з ними професій, представниці яких мають стати на облік з 1 жовтня.

11 жовтня 2021 року Міністерство оборони видало наказ №313, який зобов'язує деяких жінок стати на військовий облік.

Йдеться про жінок із професіями, що споріднені з 17 військово-обліковими спеціальностями.

Вони зобов’язані стати на облік у військкомат з 1 жовтня. Водночас у Мінобороні обіцяли не штрафувати жінок до кінця цього року. У відомстві запевнили, що жодної потреби у примусовій мобілізації жінок немає, йдеться у матеріалі «Українська правда. Життя».

Відео дня

Утім, під час війни у багатьох людей виникли запитання: як визначатимуть спеціальність, чи будуть жінок випускати за кордон і як перевірятимуть, чи стоїть жінка на обліку.

Хто має стати на облік з 1 жовтня?

Військовому обліку підлягають лише ті жінки, які відповідають таким вимогам:

У чинному Наказі №313 зазначено 14 спеціальностей і 7 споріднених з ними професій, представниці яких мають стати на облік з 1 жовтня.

Йдеться про такі спеціальності:

Обов’язковому військовому обліку не підлягають жінки інших спеціальностей. Вони не зобов’язані ставати на військовий облік, але вони можуть це робити за власним бажанням, як і раніше. 

Інфографіка: Андрій Калістратенко/УП

Як стати на облік у військкоматі?

Жінкам, які мають спеціальність, визначену у Наказі №313, необхідно прийти у військкомат за місцем реєстрації та надати відповідні документи.

Необхідні документи:

Коли жінка приходить у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. 

Жінку мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність до військової служби.

Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків. Військовозобов’язану повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог.

Єдина відмінність — жінки також мають пройти огляд у гінеколога.

Військово-лікарська комісія визначає, чи придатна жінка до військової служби. 

Стати на облік необхідно до кінця 2022 року. Також це можна зробити за власним бажанням уже зараз, не чекаючи 1 жовтня.

Як визначити спеціальність — за місцем роботи чи за дипломом?

Щоб стати на облік, у військкомат потрібно брати документ про освіту, що буде підтверджувати вашу спеціалізацію, і трудову книжку, що буде підтверджувати ваш теперішній досвід. 

Також заклади освіти, які здійснюють підготовку жінок за фахом, спорідненим з відповідними військово-обліковими спеціальностями, за три місяці до випуску студенток мають подавати до військкомату відповідний список. 

Списки долучаються до окремої справи та зберігаються протягом 30 років  ця норма діє з 2016-го.

У законодавстві не вказано, як саме визначатиметься спеціальність. У багатьох випадках це буде індивідуально.

Також закон не визначає, що робити жінкам-ФОПам і чи зобов’язані вони ставати на облік.

Які обов’язки будуть у жінок, що стануть на облік?

Законодавство не розрізняє військовозобов'язаних жінок та чоловіків.

Відповідно, на жінок, які стануть військовозобов’язаними, поширюються ті самі норми, що й на військовозобов’язаних чоловіків.

Обов’язки викладені у Додатку 1 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних.

Військовозобов’язані жінки повинні:

— Бути на військовому обліку за місцем проживання. У разі тимчасового вибуття за кордон — за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України.

— Прибувати за викликом військкомату на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені у мобілізаційних розпорядженнях, повістках тощо, для:

— Не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації.

— Проходити медогляд та лікування згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії.

— Проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі.

— У семиденний строк прибувати до військкомату для зняття з обліку, якщо жінка змінює місце проживання, їде у відрядження, на навчання, відпустку чи лікування за кордон більш ніж на 3 місяці тощо.

— У семиденний строк повідомляти про зміну сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади.

— Негайно повідомляти військкомату (органам СБУ) за місцем військового обліку про втрату військово-облікового документа.

Чи зможуть жінки виїжджати за кордон?

За загальним правилом, військовозобов’язаним заборонено покидати межі країни без дозволу у воєнний час. 

Військовозобов’язані під час воєнного стану можуть виїхати за кордон лише за певних умов, зокрема, по сімейних обставинах, якщо вони виключені з військового обліку, проживають або навчаються за кордоном тощо.

Це мало би стосуватися як чоловіків, так і жінок. 

Утім, заступниця міністра оборони Ганна Маляр наголосила, що жодного рішення щодо обмеження на виїзд для жінок немає.

«Пишуть, що  жінок, які  першого жовтня стануть на військовий облік, не будуть пропускати через кордон — коли такого рішення просто не існує», — пише Маляр у Facebook.

Що значить роз’яснення Генштабу про «добровільне» взяття на облік для жінок?

14 липня у Генштабі ЗСУ повідомили, що жінок братимуть на військовий облік лише за власним бажанням.

Утім, ця заява йде всупереч Закону «Про військовий обов'язок і військову службу».

Невідомо, як Генштаб планує реалізувати добровільний облік з 1 жовтня, адже жінок і раніше брали на військовий облік за їхньою згодою.

Також у Генштабі планують розпочати включення жінок до військового обліку не раніше, ніж через місяць після завершення особливого періоду.

Особливий період — це період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію, тобто з 2014 року. 

Цей період охоплює час мобілізації, воєнний час та частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Гіпотетично це може означати, що коли війна завершиться, то жінок не раніше, ніж через місяць після закінчення особливого періоду зобов’язуватимуть ставати на військовий облік — і вони зможуть проходити строкову службу. 

Чи повинні студентки ставати на військовий облік?

Студентку не можуть примусово мобілізувати, поки у неї на період навчання є відстрочка. Вона може бути мобілізована лише добровільно, якщо медкомісія визнає її придатною до служби.

Також у Наказі Міноборони не вказано, чи потрібно ставати на облік, якщо людина ще навчається і не отримала фах, але вже працює за однією зі спеціальностей з переліку.

 

Читайте також:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (45)
  • Марія Боднар

    Чоловіки депутати, мажори не воюють і не будуть воювати їхні жінки.Воюють прості смертні чоловіки, і ще будуть ставити на військовий облік їхніх жінок.Дуже цікаво, що ті чоловіки і жінки які виїхали за кордон не несуть ніякої відповідальності, а ті що залишилися в Україні змушені йти воювати, ставати на облік.І кожен хто говорить про рівність, справедливість, повинен подумати,чи готовий він захищати Україну .А щодо списку професій жінок ,які мають стати на облік, то там в першу чергу повинні бути поварі, працівники харчової промисловості і кравчині.Військо потрібно годувати і одягати! А вони пропонують ставити на облік бухгалтерів, працівників банку і програмістів.Працівниці таких спеціальностей потрібні, але у дуже малій кількості.
  • Nadiia Vovk Vovk

    Перша піде Оленка....а за нею всі дами голів адміністрацій прокурорів суддів і так всіх зверху до низу...
  • Аліса Рузіна

    Медики і так військовозобовязані а всі інші професії аовязані з писаниною. Чого така паніка і невдоволення. Саме більше обурені безробітні фейсбукери- вас не візьмуть спіть спокійно.
  • Татьяна Сенецкая

    Петиція за відміну військового обліку жінок.

    https://petition.president.gov.ua/petition/148478

keyboard_arrow_up