"Мовний" закон прийняли. Що він означає

"Мовний" закон прийняли. Що він означає
  • Верховна Рада України 25 квітня ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 
  • "За" закон проголосувало 278, проти - 38, 7 утримались.
  • Цей закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Згідно із інформацією на сайті "Верховної ради "За" проголосували 106 депутатів із фракції "Блок Петра Порошенка", 37 - позафракційних, 21 - із фракції "Самопоміч", 21 - із фракції Радикальної партії, 16 - з "Батьківщини", 7 - із групи "Воля народу", 4 - із групи "Відродження". А от від "Опозиційного блоку" "за" не проголосував ніхто, "проти" - 31. Поіменне голосування тут. 

Згідно із Закону, володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків мають: керівництво держави, депутати; судді, прокурори; службовці Національного банку України; особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом; педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я, інформує "УНІАН".

Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Відео дня

Закон передбачає, що кожний громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому зазначається, що держава організовує курси української мови для дорослих та забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.

Цей закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім ряду позицій, вступ яких відтерміновується на кілька років. Відповідно до закону, особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому, зокрема, особи, які проходять військову службу у Збройних силах України та нагороджені державною нагородою, і особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для країни, мають право на набуття українського громадянства без засвідчення рівня володіння державною мовою, але зобов’язані опанувати її упродовж одного року з дня набуття громадянства. 

Норма про те, що вимоги до рівня володіння державною мовою, необхідного для набуття громадянства України, набуває чинності через 2 роки після набуття чинності закону. Норму визначає Національна комісія зі стандартів державної мови. Також на два роки відтерміновано набуття чинності норми про складання іспиту на рівень володіння державною мовою, необхідний для набуття громадянства України.

Законом передбачено, що документи, що посвідчують особу громадянина України, складаються державною мовою, але тим, в кого українська мова не рідна, надано право на транскрибований запис своїх прізвища та імені відповідно до його національної традиції. Законом передбачено, що класифікація рівнів володіння державною мовою розробляється і затверджується Національною комісією зі стандартів державної мови з урахуванням рекомендацій Ради Європи з мовної освіти (CEFR).


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Несвидомый

    ДЕРжавна МОва сокращается как "дерьмо". Вся суть очередного нацистского "закона".

    Pasha reply Несвидомый

    Як підписаний (правильно буде "бессознательный"), так і скорочуєш. А мову країни в якій живеш повинен знати. Це не нацизм,  так є в кожній країні.

    Несвидомый reply Pasha

    А кто тебе сказал, что я живу на Украине? На сайте не работает GeoIP :) .

    Когда-то проживал в Тернопольской области, но очень давно уехал за границу и обосновался там надолго.

    Мову вашу знал, но она мне не родная. В общем-то, потому и уехал туда, где лучше. А захожу сюда просто почитать и посмеяться с идиотов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up